pondělí 22. června 2015

Letní slunovrat

Včera byl kromě Dne otců také první letní den a letní slunovrat.


Letní slunovrat (solstitium - 18.38 SEČ) je astronomický termín pro okamžik, kdy Slunce má vůči světovému rovníku největší (letní slunovrat), respektive nejmenší (zimní slunovrat) deklinaci.

Jedná se původně o pohanský svátek vítání slunce. Slunce má v tento den největší sílu, dosahuje svého vrcholu na obloze. Od tohoto dne postupně slábne. Je nejdelší den a nejkratší noc.



Eliášek se rozhodl sluníčko nakreslit, ale bez autíček by to samozřejmě nebylo ono.

Ke slunovratu se váže spousta magie. Patří k němu mnoho tradic, zvyků a také pálení ohňů.
Svatojánská noc je noc z 23. na 24. června. Ožívají v ní nadpřirozené síly a otevírá se brána mezi světy. Země se otevírá a je možné najít poklad.
Podle keltských tradic se den letního slunovratu nazývá Alban Heruin neboli sabat Litha.
Keltové pořádali slavnosti zasvěcené bohyni Matce.
Podobně jako na Beltain se na nejvyšších kopcích o půlnoci pálily posvátné ohně - tentokrát na počest vrcholícího Slunce.
Lidé kolem nich tančili a bylinami z ohně zapálenými žehnali dobytku. Uhlíky byly rozhazovány po polích pro zajištění dobré úrody.

A něco se vážně děje. Tchánovci mají kocoura a kočku. Britský a britská želvovinová. Od malička se návštěvám spíš vyhýbají a od té doby, co se narodili kluci a začali chodit, tak vždycky rychle zdrhají se někam ukrýt.
Včera britka nejen že neutekla, ale dokonce si mi vyskočila na klín, uvelebila se a nechala se hladit. A to i od kluků! Tchýně říkala, že jsou posledních pár dní divné, předevčírem začaly naprosto vyděšeně běhat po domě. Nikdy předtím to neudělaly. A ani se v tu chvíli nic nedělo (bouřka, nečekaná rána apod.).
Zároveň se dole, kde bydlela Mužova babička, která nás před Vánoci opustila, zcela potichu zavřely dveře. Ty dveře, které se samy potichu nezavřou a které ona vždycky potichu zavírala.
No prostě se na nás přišla podívat :-)

2 komentáře:

  1. Občas mám pocit, že máme letní slunovrat od té doby, co máme děti, aneb noci jsou čím dál kratší a ve dne mají naše dvě sluníčka taky velkou sílu ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak teď jsi mě velmi pobavila :-D A samozřejmě máš naprostou pravdu :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)