sobota 13. června 2015

Pavlova se zahradním ovocem

Totálně trapně snadný ale neskutečně efektní a chuťově perfektní dezert!



Pavlova je u nás doma už dlouho a hodně často.
Peču klasickou, dvoupatrovou, čtyřpatrovou, bílou i kakaovou, s chocolate mousse, s lemon curd, s oříšky, mini verzi, jarní, letní, podzimní i vánoční.


Tato se zahradním ovocem (dozrávají zrovna třešně a jahody) byla pro Muže k narozeninám.

Její výroba je opravdu snadná, má jen snad jednu záludnost, a to tuhé bílky. Už několikrát se mi stalo, že se bílky nevyšlehaly do požadované hustoty, nebo po zašlehání škrobu a octa zřídly. Nu, když k tomu dojde, dá se péct i ve formě.

Co budete potřebovat:
bílky ze 4 vajec
220 g moučkového cukru (pekla jsem několikrát i ze třtinového a taky to jde)
2 lžíce škrobu (většinou se uvádí kukuřičný, použila jsem i bramborový a taky to jde)
2 lžičky bílého vinného octa

Bílky šlehejte na nízké otáčky tak dlouho, až jsou pevné (ha!). Potom do nich po částech zašlehejte cukr. Nakonec přijde škrob a ocet.


Troubu předehřejte na 150°C.
Na plech dejte pečící papír. Vzniklou tuhou směs vyškrábejte z mísy doprostřed pečícího papíru, utvořte hromádku, uhlaďte do kulata a nahoře uprostřed vytvarujte nepříliš hluboký důlek. Pavlova by prostě neměla být nahoře plochá, natož vyboulená. Vytvořte si z ní takovou mističku. Lépe se vám pak na ní udrží šlehačka a ovoce.

Pavlovu dejte do trouby a teplotu snižte na 120°C. Pečte 80 minut.
Po upečení nechte zcela vychladnout v troubě. Já tedy Pavlovu s oblibou peču večer, nechám ji v troubě přes noc a ráno přemístím do lednice vychladit.

Pak už stačí jen ušlehat smetanu s trochou cukru, ozdobit jí Pavlovu a přidat oblíbené ovoce. To je vše. 




Pavlova by měla být po okraji křupavá, uvnitř měkká pěnová. Podávejte opravdu dobře vychlazenou.


My jsme si ji dali s ledovou kávou.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář :-)