Máme na zahradě velkou třešeň. Horní patra, kam nikdo nevyleze ani po žebříku, necháváme kosákům. Ale jsou to nenažranci. Když očesáváme ta spodní, hází na nás seshora vztekle pecky! :-D
Letos byla úroda opět veliká, a tak jsem kromě přímé spotřeby, která je beztak nejlepší :-) vyzkoušela i spoustu osvědčených i nových receptů.
Třešňová povidla
0,5 kg vypeckovaných třešní
200 g cukru
750 ml vody
1 lžíce vanilkového cukru
1 lžička skořice
rum na vypláchnutí sklenic
Třešně dáme do hrnce, podlijeme vodou a vaříme asi 45 minut. Rozvařené třešně můžeme ještě rozmačkat. Necháme je odležet do druhého dne na chladném místě.
Druhý den do třešní přidáme skořici a vanilkový cukr, podle potřeby podlijeme trochou vody a vaříme dalších 45 minut.
Potom přidáme cukr. Doporučuji přidávat po částech, každé třešně jsou jinak sladké a i každý cukr jinak sladí. Vaříme ještě dalších zhruba 15 minut.
Pokud jsou povidla dostatečně hustá, vypláchneme skleničku a víčko rumem, naplníme horkými povidly, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru, dokud povidla nevystydnou.
Třešňová marmeláda
1 kg vypeckovaných třešní
asi 150 ml rybízové šťávy
0,5 lžičky soli
cukr dle chuti
Třešně dáme do velkého hrnce, podlijeme vodou a přidáme 0,5 lžičky soli. V marmeládě není cítit, ale během zrání ve sklenici zvýrazní chuť ovoce.
Nepoužívám želírovací cukr, ale třešně mají malý obsah přírodního pektinu, proto přidávám trochu rybízové šťávy. I ta však lze vynechat, někdy svařím jen ovoce s trochou cukru do požadované hustoty.
Každopádně tedy ovoce rozvaříme, ke konci vaření přidáme případně cukr dle chuti a ještě horké plníme do čistých sklenic. Zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru.
Šlehačková bublanina s třešněmi
3 vejce
1 hrnek cukru
2 hrnky hladké mouky
1 lžíce vinného kamene
špetka soli
1 smetana ke šlehání
3 hrnky vypeckovaných třešní
Vejce a cukr vyšlehejte do pěny. Přisypte mouku s vinným kamenem a špetkou soli.
Poté přilijte smetanu a promíchejte.
Formu na koláč vymažte a vysypejte a vlijte těsto. Na těsto nasypejte ovoce.
Pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 180°C.
Po vychladnutí pocukrujte vanilkovým cukrem.
Pravá třešnová bublanina
2 vejce
200 g cukru
70 g másla
trochu citronové šťávy
350 g hladké mouky
1 lžíce vinného kamene
250 ml mléka
300 g vypeckovaných třešní
Z bílků ušleháme pevný sníh. Ze žloutků, cukru a másla vyšleháme pěnu, do které přidáme citronovou šťávu, mouku, vinný kámen a mléko. Nakonec opatrně vmícháme sníh.
Těsto nalijeme do koláčové formy (plechu) a posypeme třešněmi lehce obalenými v mouce.
Péct zhruba 30 minut na 180°C.
Třešňovo-bezová limonáda
40 vypeckovaných třešní
2 květy bezu
pár lístků meduňky
med či cukr dle chuti
1 l vody
Ovoce, květy a lístky omýt, dát do hrnce, ovoce trochu pomačkat. Zalít vodou, přikrýt a dát do chladu asi na 3 hodiny. Poté vše přecedit přes jemné sítko. Případně dosladit. Můžete podávat s kostkami ledu.
Rýžový nákyp s třešněmi
1 l rýžového mléka
špetka soli
200 g mléčné rýže
60 g másla
3 vejce
100 g cukru
citronová šťáva
400 třešní
Rýži uvaříme v mléce se špetkou soli na kaši.
V míse vyšleháme žloutky, máslo a cukr, přidáme citronovou šťávu. Do směsi zamícháme prochladlou rýžovou kaši a sníh z bílků.
Nakonec přidáme vypeckované třešně.
Zapékací mísu vymažeme máslem a vysypeme strouhankou a vylijeme do ní rýžovou kaši.
Pečeme na 200°C asi 25 minut.
Studená třešňová polévka
500 g vypeckovaných třešní
1 l vody
1 smetana ke šlehání
příp. cukr na doslazení
pár třešní na ozdobu
Třešně dáme do hrnce, podlijeme vodou a dáme povařit. Pak k nim přidáme smetanu a rozmixujeme do hladka. Pokud jsou třešně málo sladké, můžeme dosladit cukrem či medem apod.
Necháme dobře vychladit v lednici.
Podáváme s vypeckovanými třešněmi.
Tvarohové muffins s mákem, třešněmi a drobenkou
na těsto:
200 g hladké mouky
250 g tvarohu
2 vejce
100 g třtinového cukru
3 lžíce másla
lžíce vinného kamene
vanilka
trochu mléka
2 lžíce mletého máku
vypeckované třešně
na drobenku:
3 lžíce másla
7 lžic třtinového cukru
5 lžic polohrubé mouky
Vejce vyšleháme s cukrem a máslem do pěny, přidáme tvaroh a mouku promíchanou s vinným kamenem. Pokud je těsto husté, rozředíme mlékem dle potřeby. Dále přidáme trochu vanilky, mletý mák a vypeckované třešně - množství záleží na vás, jak moc chcete muffins ovocné. Já jsem použila cca 300 g.
Těsto rozdělíme do forem či košíčků na muffins, nebo místo košíčků použijte pečící papír. Na každý muffin jsem položila ještě jednu třešni a posypala drobenkou.
Pečte v troubě vyhřáté na 180°C asi 25 minut.
Tak ať vám chutná :-)
U nas tresne teprve cervenaji,my momentalne jedeme v bezovem sirupu a susime na cajik😉
OdpovědětVymazatU táty taky dozrávají později, už se těším na druhou várku :-)
VymazatA bez já si šetřím na bezinky, takže květy moc neotrhávám. Něco mám ještě z loňska :-)
Tresnova povidla jsou super, jen jsem musela varit o hodinu dele, aby zhoustla, priste dam mene vody, jinak chutove opravdu super.
OdpovědětVymazatJe možné, že každé třešně pustí jinak vodu :-) Každopádně jsem ráda, že chutnají :-)
VymazatMyslím, že Ti takhle asi klesne návštěvnost blogu, neboť třeba já jsem místo pročítání nových příspěvků několik večerů po sobě pekla asi 10 dávek třešňových muffinů s tvarohem :-D Jsou opravdu vynikající!
OdpovědětVymazatŠišmarjá a to jste všechno snědli sami? :-D
VymazatVzala jsem je s sebou na jednu svatbu přátel, protože máme vždycky po obřadu hrozný hlad, než se novomanželé odfotí a než se jede na hostinu, tak jsme s sebou vzali tyhle muffiny, že přijdou vhod...jen se po nich zaprášilo. No, a pak se objednávala k nám jedna návštěva za druhou a každá dopředu hlásila, že chce ke kávě právě tyhle muffiny a všichni mi vozili třešně. Takže recept měl opravdu úspěch :-)
VymazatVzala jsem je s sebou na jednu svatbu přátel, protože máme vždycky po obřadu hrozný hlad, než se novomanželé odfotí a než se jede na hostinu, tak jsme s sebou vzali tyhle muffiny, že přijdou vhod...jen se po nich zaprášilo. No, a pak se objednávala k nám jedna návštěva za druhou a každá dopředu hlásila, že chce ke kávě právě tyhle muffiny a všichni mi vozili třešně. Takže recept měl opravdu úspěch :-)
VymazatPanejo, tak to mě těší několikanásobně - že recept funguje, že se ti tak povedly a že všem chutnaly :-)
VymazatJá dávám do marmelád agar v prasku na zhoustnuti,ale nesmí se pak už zavarovat v troubě, to zas zvodnati.
OdpovědětVymazatAno, agar jsem v mezičase taky objevila, dávám ho i do želé na dort apod. Nebo taky přírodní pektin je super :-)
Vymazat