středa 10. června 2015

Květákový nákyp

Pokračujeme ve vyváření a vypejkání, na současné chladnější počasí činnost jako dělaná.


Ráda vařím ze sezonních potravin. Tento recept jsem sice dělala již před pár týdny, ale věřím, že květák stále snadno seženete.
A taky si nákyp s chutí dali děti i Muž, kteří jinak o květák dvakrát nestojí.

Potřebujete:
menší hlavičku květáku
4 vajíčka
100 g strouhaného parmazánu
na bešamel:
0,5 l mléka
50 g másla
50 g hladké mouky
sůl
muškátový oříšek
k podávání:
brambory
pažitka
máslo

Květák rozeberte na malé růžičky a uvařte v osolené vodě. Nesmí být příliš měkký a rozvařený, ještě se bude zapékat.
Pekáček dobře vymažte máslem a okapané růžičky do něho vyskládejte.
Připravte si bešamel - v rendlíku se nechá rozpustit máslo a postupně se přisypává mouka, mícháme metličkou, aby se nevytvořily hrudky. Ohřáté mléko pomalu vlijeme do rendlíku, osolíme, přidáme trochu muškátového oříšku a rozmícháme do hladka.



Do hotového bešamelu vmícháme 4 žloutky, nastrouhaný sýr a sníh z bílků. Jemně promíchejte a směsí zalijte připravený květák.



Pečte na 180°C asi 45 minut. Ke konci jsem ještě posypala trochu sýra.

Jako přílohu uvařte oškrábané nové brambory, po uvaření slijte vodu. Do hrnce přidejte trochu másla a nakrájenou pažitku, hrnec přikryjte poklicí a brambory jemně prohoďte, aby se spojily s máslem a pažitkou.









Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář :-)