úterý 2. října 2018

Zikmundov

Po tom, co se na podzim děti v den našeho odjezdu rozhodly, že budou nemocné, a my jsme se odpoledne definitivně rozhodli, že nemůžeme odjet, jsme teď ani nedýchali, nekýchali, nedoufali, a ono to vyšlo, všechno na 100 % a ještě víc. Už jen to počasí - jako na objednávku.

Zikmundov leží v srdci přírodního parku Chřiby. S Mužem jsme si tady v dubnu užili úžasné tři dny.
Místo nádherné, penzion nádherný, jídlo perfektní, ale co by to všechno bylo bez té skvělé atmosféry, kterou mají na svědomí především všichni na Zikmundově - majitelé a personál. A taky jsme se, myslím, skvěle sešli s ostatními hosty, byla to příjemná a zajímavá setkání. Všem obrovské díky!
Byl to relax, jako už dlouho ne.


Už jsme toho s Mužem projeli celkem hodně, máme rádi osobité penziony, užívali jsme si luxusních hotelů, laťka byla nastavena celkem vysoko... Zikmundov je ale neotřelý koncept, naprosto se vymyká všemu ostatnímu, co jsme zatím poznali. Můžete vlastně všechno a nemusíte nic. Nehledejte žádnou recepci, škrobené úslužné chování, snídani od do nebo třeba jídelní lístek. Tohle tam prostě nenajdete.
Ráno vstanete, jak se vám zlíbí, seběhnete si dolů do kuchyně, kde se vždycky něco k snědku najde, nebo vám prostě něco udělají, čaj si můžete udělat sami...
Přes den se můžete kdekoli jen tak povalovat, číst si, pouštět si hudbu, popíjet, uzobávat, pokecat s provozním, s kuchařem, nebo si vyrazit na výlet, k tomu účelu si můžete půjčit jejich příjemné elektrovozítko BMW.
A večer se zase sejdete v kuchyni, kde přímo před vámi kuchař vyšvihne skvostnou tříchodovku, každý večer jinou. Mezi chody si můžete pochodovat venku se skleničkou v ruce a kochat se absolutním tichem, které ruší tak leda bečení ovcí nebo bučení krav.
Hele ráj! 


































Ranní výhled z postele



























A ty piknikové koše! My jsme ten náš vytáhli na kopec naproti penzionu a kdybychom pak už odpoledne nejeli domů, sedíme tam ještě teď.











Tuhle nádhernou knížku jsem tam přečetla. Velmi se tam hodila a velmi ji doporučuji. Jako stvořená pro radost ze čtení.





I když je Zikmundov jako stvořený k nicnedělání, vypnutí a jen radostnému bytí, nám to stejně nedalo a pár výletů po okolí jsme udělali. Za spoustu tipů včetně toho na nejlepší cukrárnu v Uherském Hradišti děkuji drahé Veronice.

Pěší výlet ze Zikmundova na Buchlov. Hrad samotný byl už zavřený, ale nevadilo, procházka to byla krásná.

















Elektromobilem na Velehrad, na rozhlednu Salaš, do Uherského Hradiště a na rozkvetlé jabloňové sady u Buchlovic.


Muž se zamiloval














Velehrad v pravé poledne - uvnitř to bylo úchvatné, ale fotit jsem se neodvážila



Salaš













Uherské Hradiště








Příjemná zastávka v Café-bistro Titique






Rozkvetlé jabloňové sady u Buchlovic s výhledem na Buchlov






Super svezení, zasloužilo by umýt

Buchlovice se svým zámeckým parkem. Na ten stále vzpomínám - ty obrovské staré stromy, potůček a spoustu skrytých zákoutí - fascinující místo.

















































Aby klukům nebylo líto, že s námi nebyli na tom božím místě, a místo toho se u babičky a dědy cpali palačinkama, krupičkou, buchtama, zmrzlinou, roztahovali se v posteli, naháněli kočky a od rána do večera kramařili, přivezli jsme jim malé úplatky.







Doufám, že se mi podařilo nalákat vás k návštěvě Slovácka a i Zikmundova, protože jinak jsem tenhle článek smolila půl roku zbytečně.
Dobrou :-)

17 komentářů:

  1. Zikmundov vypadá úžasně, o tomto místě slyším prvně. Ideální pro odpočinek a "samotu".
    A byli jste celkem blízko nás ;)
    Tak super, že to vyšlo.
    A piknikový koš je nejlepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tam nepředstavitelně pohodové, tak dobře jako tam jsme si už dlouho neodpočinuli.

      Vymazat
  2. Pane bože, já ani netušila, že máme Zikmundov takhle za rožkem :-D Okolí Buchlova mám strašně ráda, zrovna v sobotu jsme tam byli na houbách. A jestli se můžu zeptat, co jste to prosím koupili klukům za trička? Ty se mi strašně líbí :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No to tedy, takové krásy skryté v kopcích tam máte :-)
      Trička jsou z Decathlonu, už ani nevím, pro co jsme se tam cestou stavěli, ale trička mi padla do oka a kluci z nich měli radost a nosí je rádi :-)

      Vymazat
  3. Karkulko, určitě ne zbytečně !
    Hned mě sice zarazily ty rozkvetlé jabloně ;-)
    Ale vážně o Zikmundovu už čtu podruhé a jen samá superlativa !
    Letos už mám bohužel s cestováním a dovčou vybráno, ale snad příštím rokem se sem podíváme, píši si na seznam !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, já a timing... :-D Ale lepší pozdě, než nikdy ;-)
      Jsem ráda, že článek přišel vhod a doufám, že se tam podíváte.

      Vymazat
  4. Milá Karkulko, moc děkuji za inspiraci, už jsem začala plánovat ;-) Nádherné fotky, je vidět, že jste si to užili. Hodně jste mě navnadila. Vypravili by jste se do penziou i s Vašema chlapečkama? Máme zhruba stejně staré syny. Přeji krásné podzimní dny a co nejvíce času na čtení pod dekou ;-) Markéta
    PS: za tipy na knihy také moc děkuji, už mám nakoupeno pod stromeček a chodím večer potajnu listovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer, Markéto :-) Děti, to je naše zikmundovské dilema. Jistě by se sem kluci vzít dali, mají tu dva pokoje, kam se vejde celá rodina, na fotkách je vidět, že pro ně mají i takové malé hřišťátko, krásné, jako všechno tam. V době našeho pobytu tu byla i rodina s malým chlapečkem.
      Rádi bychom si to tady jednou s dětmi užili, ukázali jim tu krásu.
      Na druhou stranu - bereme je s sebou všude, trávíme s nimi veškerý čas, myslím, že ve svém věku už toho procestovali a viděli dost... Moc rádi bychom si s Mužem Zikmundov nechali jako takové místo opravdu pro nás dva. Asi si tam ještě jednou sami zajedeme, a pak je tam napotřetí vezmeme s sebou, aby viděli a necítili se ochuzení.
      Asi 14 dní po Zikmundově jsme jim to vynahradili v Jizerkách, tak snad nestrádají :-)
      Ale celkově myslím, že ukázněné děti na Zikmundově nejsou problém :-D

      Vymazat
  5. Pamatuji si, jak to byl starý polorozpadlý statek - zajímavě to tam přebudovali :-) za týden budeme na ve Chřibech na chatě, tak možná se půjdu na to podívat víc zblízka...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, takový Fénix to je :-)
      Byli jste se podívat? ;-)

      Vymazat
    2. Nakonec jsme to nestihli, tak třeba příště... kdybyste se tam vypravili i s dětmi, tak doporučujeme Stezku lovců mamutů u Boršic, to je kousek od Buchlovic a těm našim se tam moc líbilo :-)

      Vymazat
  6. člověk ani neví co má za kopcem, myslím Zikmundov, zní totiž lákavě. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to jsem ráda, že jsem místňákům odhalila, co mají za humny :-)

      Vymazat
  7. Jaktože jsem článek objevila až teď? :-0 To je teda vysoce trestuhodné a jdu se stydět.... Káji, jsem ráda, že se Ti u nás líbilo a snad se brzy objevíte ;)

    OdpovědětVymazat
  8. No jeje :-) My už jsme byli minulé léto v Zikmundově a to jsme si zrovna řekli, že si tam příští léto pojedem zastanovat :-) Od manžela jsem si vydupala k Vánocům nový stan a spacák pro dva, tak doufám, že nám to konečně klapne a někam už vyjedeme...

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář :-)