Informace o původu pizzy se rozcházejí.
Jedna z verzí uvádí, že jednoduché ploché koláče podobné pizze připravovali již starověcí Egypťané, od kterých je časem převzali Římané. Název pizza byl odvozen ze slova picea.
Podle jiné verze první placky dorazily do Itálie z Řecka a slovo pizza je odvozeno od slova pita - název pro chlebovou placku.
Pizza Margherita vznikla v roce 1889 v Neapoli, kde byl na dovolené italský král Umberto I. se svou ženou, královnou Margheritou.
Nejlepší pizzaioli (pizzař) Raffael Esposita pro ně připravil pizzu v italských národních barvách - s mozzarellou, rajčaty a bazalkou - a pojmenoval ji po královně.
Receptů na pizzu je asi tolik, kolik je v Itálii (a přilehlém okolí) rodin. My používáme tento:
(na tři pizzy)
360 g hladké mouky
1 vrchovatá lžička soli
8 g droždí
180 g vody (ale klidně i více, každá mouka saje jinak)
2-3 lžičky olivového oleje
Všechny ingredience v uvedeném pořadí smíchejte v míse a vypracujte hladké těsto.
Těsto si rozdělte na tři stejné díly, každý díl zpracujte a položte na olivovým olejem natřený talířek. Těsto volně přikryjte folií a dejte přes noc kynout do lednice.
Dlouhým kynutím dojde ke štěpení bílkovin, cukrů a tuků, těsto pak bude krásně křupavé.
Pokud spěcháte, tak můžete samozřejmě nechat těsto vykynout při pokojové teplotě, trvá to asi hodinu. Ale lépe je dát tomu čas.
Na rajčatový základ (polpa, sugo) použijte v sezoně čerstvá rajčata nebo mimo sezonu nakládaná loupaná rajčata. Rozmixujte je a dochuťte solí a trochou cukru.
Mozzarellu nakrájejte na plátky a připravte si další ingredience, které na pizzu chcete použít.
Před samotnou přípravou je dobré těsto vyndat z lednice, aby došlo pokojové teploty.
Troubu si předehřejte na maximum (pravá pizza se peče na teplotu okolo 480°C po dobu jedné minuty).
Těsto rozválejte na co nejtenčí placku, potřete rajčatovým základem.
Dále přijde mozzarella. Já ještě každý plátek rukama natrhám.
Na mozzarellu pak přijde zbytek ingrediencí, měly by následovat v pořadí:
šunka/salám
další sýr
houby
zelenina
Šunkou se snažím vyplnit mezery mezi mozzarellou. Vše se pak krásně speče.
Na závěr pizzu pokapejte olivovým olejem.
Pečte asi 10-15 minut.
A tady naše pizza favoritky
Vím,že je to troufalost,ale nezkoušela jste místo droždí zadelat bílým psenicnym kvaskem? :-)
OdpovědětVymazatVím,že je to troufalost,ale nezkoušela jste místo droždí zadelat bílým psenicnym kvaskem? :-)
OdpovědětVymazat