Recept jsem našla v časopise Gusto a je od Veganotic.
Budete potřebovat:
na těsto:
1,5 hrnku polohrubé mouky
2/3 hrnku mletých mandlí
2/3 hrnku cukru
1/3 hrnku slunečnicového oleje
1 hrnek rostlinného mléka
2 lžičky prášku do pečiva
0,5 lžičky jedlé sody
1 lžičku kukuřičného škrobu
1/3 lžičky soli
1/4 lžičky skořice
1/4 lžičky mletého kardamomu
1 lžička jablečného octa nebo citronové šťávy
0,5 lžičky mleté vanilky
pár kapek mandlového extraktu (ten jsem neměla)
10 středně velkých meruněk
na drobenku:
3 lžíce hrubé mouky (jde to i z polohrubé)
3 lžíce třtinového cukru
2 lžíce rostlinného tuku nebo kokosového oleje
3 lžíce blanšírovaných plátků mandlí
Do hrnku mléka přidáme ocet (citronovou šťávu) a nechte chvíli stát.
Mezitím si připravte drobenku z mouky, cukru a tuku (oleje). V receptu stojí, že se mají přimíchat i mandlové plátky, ale já jsem koláč posypala drobenkou a plátky pak ještě extra.
Meruňky rozpulte, zbavte pecky a nakrájejte na tenké plátky.
Ve velké míse smíchejte mandle, mouku, prášek do pečiva, sodu, škrob, sůl a koření. V další míse si smíchejte mléko s cukrem, olejem, vanilkou a mandlovým extraktem. Tuto směs nalijte do velké mísy s moukou a dobře promíchejte.
Těsto vlijte do koláčové formy nebo menšího plechu. Poklaďte plátky meruněk, posypejte drobenkou a plátky mandlí.
Pečte asi 40-50 minut v troubě předehřáté na 180°C.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za váš komentář :-)