pondělí 30. listopadu 2015

Radek Malý

*1977


Básník, překladatel, dramatik a autor knížek pro děti. V Olomouci a Praze učí na vysoké škole, píše a překládá poezii z němčiny. Je autorem pěti básnických sbírek. Spolupracoval na tvorbě Slabikáře (2004) a řady učebnic českého jazyka a literatury pro první stupeň základních škol, svými texty přispěl i do Šmalcovy abecedy (2005). Pro děti dále napsal příběh František z kaštanu, Anežka ze slunečnic (2006), knížku básniček Kam až smí smích (2009) a Poetický slovníček dětem v příkladech (2012). S malířem Františkem Petrákem vytvořil hravou knížku Kamarádi z abecedy (2012) a s Pavlem Čechem knížku Listonoš vítr (2011). V rámci projektu Knížka pro prvňáčka mu roku 2013 vyšla knížka básniček Všelijaké řečičky pro kluky a holčičky. Napsal i několik pohádek pro rozhlas. K moři se poprvé podíval v jedenácti letech, a hned letadlem. To moře přes den měnilo barvu, ale jmenovalo se Černé. Bylo mu tam takové horko, že si raději zamiloval moře na severu - Baltské a Severní. Nežijí v něm pestrobarevné ryby ani koráli, ale třeba jantar nebo pazourek na jiné pláži nenajdete.



Šmalcova abeceda
Petr Šmalec
Radek Malý
Markéta Šimková
Jiří Dvořák
nakladatelství Baobab

Poznávat roztodivný svět skrze Abecedu se děti učily odedávna. Sekorovy štafličky coby A a Bábu břichatou si při psaní velkých liter nejeden z nás vybaví. Petr Šmalec nám konečně nabízí novou verzi. Děti se formou zábavné a nikdy nekončící hry naučí nová slova i nové situace. Obrazové tabule dávají prostor imaginaci malým čtenářům, pro které se písmena mají stát novým světem i otázkám asistujících rodičů. Hádanky na každé stránce rozvádějí či doplňují příběhy, které autor rozehrává v obrazech. Básně současných mladých básníků nejen ilustrují po svém, ale zároveň nabízejí dítěti první dotek "opravdové poezie".
Pro děti od čtyř let.

Skvostná knížka pro děti i hravé rodiče, originální a skvěle zpracovaná, nabitá od začátku až do konce.
Ke knížce je možné koupit i pexeso, čímž vše dostává ještě další rozměr :-)


 
 













Kam až smí smích
Radek Malý
Anna Neborová
nakladatelství Meander

To nejlepší z dětské poezie talentovaného básníka Radka Malého: verše ze svého dnes již proslulého slabikáře (jedinečně ilustrovaného Matějem Formanem) a dalších čítanek a učebniček pro děti vybral sám autor a k tomu přidal řadu krásné nové lyriky. S dívčí něhou a přitom s humorem poezii ilustrovala malířka Anna Neborová a klučičí prvek v podobě písma ze stavebnice Merkur přičinil typograf Marek Pistora podepsaný také pod nápaditým designem této po všech stránkách povedené knihy.
Nakonec ještě citát z doslovu básnířky Violy Fischerové:
I knížky pro děti jsou zbožím, kde, pokud jde o autory, je jako všude mnoho povolaných - a málo vyvolených. Knížka Radka Malého a Anny Neborové patří k těm vzácnějším. Jeho básně jsou chytré, plné směšných nápadů jak jazykových, tak situačních, a navíc ještě je to poezie. A jedlá. Já jako dítě bych tedy tenhle jejich slabikář brala.

Zatím naše poslední knížka Radka Malého. Netrpělivě jsem čekala na dotisk, protože - jak již bylo zmíněno - kniha je to po všech stránkách povedená. Texty jsou nápadité jak obsahem, tak i po grafické stránce. Knížka navíc obsahuje několik stránek s hádankami, které u nás momentálně frčí.































Moře slané vody
Radek Malý
Pavel Čech
nakladatelství Albatros

Kniha veršů originálního básníka Radka Malého, který získal za sbírku Listonoš vítr cenu Magnesia Litera. Tentokrát se autor věnuje tajemstvím moře, jeho krutosti, nádheře i velkoleposti. Jeho verše jako v případě minulé sbírky doslova podkreslil, dotvořil a ozdobil malíř a ilustrátor Pavel Čech. Vychází tak nádherná knížka vonící široširými dálkami a oceánem - nádherný dárek pro všechny milovníky moře, dobrodružství a poezie.

Moře slané vody a Listonoš vítr jsou dvě knížky Radka Malého, které jsem objevila díky mému oblíbenci - Pavlu Čechovi. Už se vám někdy stalo, že text a ilustrace jako by jedno byly? Tady ten pocit zákonitě musíte mít. Nevím, zda dřív číst nebo prohlížet, a když to spojím, mám pocit, že jsem uvnitř. A pro děti jsou tyto verše snadno srozumitelné.














Listonoš vítr
Radek Malý
Pavel Čech
nakladatelství Albatros

Básník Radek Malý, dnes již uznávaná osobnost mladé básnické generace, napsal pásmo nápaditých veršů o podzimu, a výtvarník Pavel Čech, uznávaná osobnost současného českého komiksu, je doprovodil svými křehkými, snovými ilustracemi. Vznikla nádherná knížka, z níž na čtenáře zavane jemný dech podzimních mlh, v nichž tančí padající listy. Verše Radka Malého jsou hravé i tesklivé, veselé i smutné, rozpustilé i nostalgické, ale vždy působivé a originální.

Podzimu už sice asi odzvonilo, ale kdo by si ho chtěl trochu prodloužit, Listonoš vítr je trefa do černého. Pobaví a potěší malé i velké.
Jednou na procházce jsem si všimla poštovní schránky, která vypadá jako ta na obálce této knihy. Tajně ji majitelům závidím! Má svoje neopakovatelné kouzlo, stejně jako tato knížka.























Doplňuje můj výběr podzimních knížek.

František z kaštanu, Anežka ze slunečnic
Radek Malý
Galina Miklínová
nakladatelství Meander

Lyrický pohádkový příběh holčičky ze slunečnice a panáčka z kaštanu, o jejich soužití, rozchodu a opětovném shledání. Pro čtenáře kolem 9-10 let.
Jedné noci uprostřed září se na jednom vesnickém nádraží vyloupne z naprasklé kaštanové slupky František. Přibližně v tu samou dobu se na poli, nedaleko nádraží, ze slupky slunečnicového semínka vylíhne Anežka. Tihle dva se zanedlouho setkají a rozhodnou se, že dál budou putovat spolu. Ve vlaku narazí na nepříjemnou cestující, která je považuje za myši, podívají se na zámek, odkud je ale vyžene zahradník, a nakonec najdou opuštěný krtčí domeček, ve kterém se rozhodnou zůstat. Zatímco se Anežka věnuje vaření, František píše parodii na rytířský román. Jenomže jednoho listopadového dne se nepohodnou... Místy napínavý, místy téměř snový text je doprovázen ilustracemi Galiny Miklínové.

Tato knížka není tak jednoznačně dobře přijímána jako ostatní knihy Radka Malého. Mnozí ji považují dokonce za zbytečnou. Často lidé nechápou ten paralelní text (rytířský román), jaký má v knize smysl.
I proto jsem s koupí knížky nějaký čas váhala. Ale pak jsem to riskla. Na první pohled, začtení jsem z ní opravdu asi nebyla tak nadšená jako z ostatních, ale když jsem si ji přečetla pořádně celou, nechala na sebe působit obsah, obrázky a v neposlední řadě i příběh jako rozhlasovou hru, propadla jsem jí. Je tak nádherně ze života. A ten přece také není stále zalitý sluncem a růžovými obláčky.
Při předčítání dětem jsem ten rytířský román vypouštěla, protože by je to asi opravdu mátlo, ale při poslouchání rozhlasové hry kluci poslouchali zaujatě, a nezdálo se mi, že by najednou nevěděli, kam se poděl děj.
 












2 komentáře:

  1. Krásné knihy! Jsem vděčná za to, že aspoň jedno mé dítě sdílí mou vášeň pro knihy a takový dárek vždy ocení. Díky za tipy, hezké knihy se mezi spoustou braku v knihkupectví někdy špatně hledají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda. Přiznám se, že já si už kolikrát ani nejsem jistá, jestli je ta knížka ještě hezká nebo už spíš ne. Tady naštěstí váhat nemusím :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)