pondělí 2. listopadu 2015

Dětské knížky o smrti

Anna a Anička, Anton a Jonatán a Návštěva malé smrti

Fotila jsem je už v létě, ale vždy dostaly při zveřejnění přednost nějaké jiné. Dnes jsem přemýšlela, které knížky bych na blog mohla dát, až mi došlo, že jsou Dušičky a že se tedy toto téma přímo nabízí.

Každopádně prvotním impulzem k nákupu těchto pro děti ne zcela obvyklých knížek byl Eliáškův déletrvající zájem o smrt, zejména pak obava, jestli my s Mužem zemřeme brzo.
Snažili jsme se mu to vysvětlit nejprve sami, ale asi to pro něj nebylo uspokojivé nebo srozumitelné, napadlo mě tedy zapátrat po dětských knížkách s tématem smrti.
Není jich mnoho. Kromě těch, co máme doma, snad ještě Když dinosaurům někdo umře.

Anna a Anička
Martina Špinková
Cesta domů

O životě na začátku a na konci
Anička se narodí na svět, kde se jako většina z nás potká se svou babičkou Annou. Hraje si s ní, učí se od ní, povídají si spolu a mají také tajemství. Jak Anička roste a poznává svět, babička pomalu odchází. Anička je s babičkou až do konce a dokáže si s ní hrát i potom. Jak se to stane?
Knížka je postavená na skutečných příbězích a tím také děti i rodiče oslovuje.

Nemohu nezmínit, že knížka je moc hezky ilustrovaná. Líbí se mi, že v ní vystupují lidé, že opravdu popisuje život a odcházení člověka, tak jak to je, se vším, co k tomu patří. Je milá, lidská, citlivá a velmi emotivní.
















Návštěva malé smrti
Kitty Crowther
Baobab

Malá smrt je nešťastná: nikdo ji nemá rád, všichni se jí bojí, lidé, které převádí do svého království, jsou smutní, vzdychají a je jim zima. Jednoho dne si ale Malá smrt dojde pro malou Evelínu a od té doby je všechno jinak. Jak s malým dítětem mluvit o smrti? Co mu říct... Kitty Crowther je přirozená vypravěčka, nebojí se dětem otevřít tak složité téma, jako je konec života, a dělá to s vrozeným citem pro dětský svět.

Na rozdíl od Anny a Aničky je tato knížka spíše jakousi pohádkou, jemným příběhem. Zatímco v Anně a Aničce je důraz na život a na smrt jako jeho přirozenou součást, tady je smrt zcela reálně vyobrazená, jako malá osůbka, které však není třeba se bát. Celé téma je v této knížce velmi dobře odlehčené.

Od stejné autorky máme i knížku Skříp, škráb, píp a žbluňk, kde se zase krásně vypořádává se strachem ze tmy a neznáma.










Anton a Jonatán
Jostein Gaarder
Albatros

Anton je plyšový medvídek, který vzpomíná, jak ho kluk Jonatán vozil s sebou na kole a ukazoval mu svět. Pak ale Jonatána srazilo auto a Anton zůstal sám. Zajímavě působí pozorování z perspektivy neživé hračky, která uvažuje typickým gaarderovským způsobem o tajemství života a smrti. A jemná melancholie Düzakinových ilustrací tato témata dokonale doplňuje.

Z těch tří je pro mě tato knížka nejemotivnější (jak by ne!) a nejtěžší. Klukům jsem ji vlastně ještě nedala. Nejsem si jistá, jestli by v tuto chvíli neudělala víc škody než užitku. Nevím prostě, jak s ní naložit ani sama v sobě.

Nejlépe ji vystihuje tento text. Každopádně je to knížka nádherná. Text je sice krátký a celkem prostý, ale téma smrti je v ní zpracováno asi nejsilněji ze všech tří. Vždycky mě jednoduše "rozseká".


  



  









Na závěr přidávám ještě tipy na další knížky o smrti a umírání.

A smutek utek
Marka Míková
Cesta domů


Když Dinosaurům někdo umře
Laurie & Marc Brown
Cesta domů


Kamzíkův velký skok
Daniel Roušar
nakladatelství Portál


Děvčátko s kosou
Michael Stavarič
nakladatelství Portál


Kocouře, ty se máš
Martina Špinková
Cesta domů

Tato kniha není přímo o smrti, ale je o stáří a o tom, co s ním souvisí.






8 komentářů:

  1. Krásné knihy, zrovna toto téma doma řešíme, snažíme se vysvětlovat ale zatím to moc úspěch nemá, tak snad knihy pomůžou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás byl stejný důvod. Knížky trochu pomohly, ale myslím, že si k tomu stejně musel dojít sám.

      Vymazat
  2. Děkuji za tipy na knihy - pro mě jako učitelku v MŠ se budou hodit! S nejstaršími dětmi už o Dušičkách povídáme a příběh se k tomu vždy hodí. Přijde mi, že spoustu dětí zasáhne i klasika Karafiátovi Broučci, tam ale není nic moc vysvětleno. Prostě to tak je...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Broučci... Ono je to takové přirozené, ale ty děti to asi vnímají jinak, ptají se, nechápou.

      Vymazat
  3. Anna a Anička sú pre mňa novinka. A Anton rozseká aj mna - aj ked moj 4r syn čítal tú knihu tak, že chlapec sa na konci uzdraví, a že ja som bola tá, kto ju nepochopil. Mamka, ale čosiii, veď Anton ho len čaká na poličke.

    Chcela by som ešte pridať v slovenčine Kačku, Smrť a Tulipán, veľkú to knihu o zomieraní (To jazero to bude, a ja nie). A v angličtine Miffy - Dear grandma bunny. To je asi najsilnejšie. Asi tým, že to je kniha pre veľmi malé deti aj s jej čistou a prehľadnou grafikou a štvorriadkovými strofami.
    A ešte vlastne aj Oliver Jeffers a Heart and the Bottle, ale tá je skôr o takom tom uzavretí sa do seba potom čo niekoho stratíme, a o nádeji. Tá je krásna. Viki (citajmesispolu.sk)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Páni, děkuji za další tipy a za návštěvu! :-)

      Já si pořád tím Antonem nejsem jistá. Oficiální verze je, že umře, ale já jsem si zprvu po přečtení taky myslela, že na něj Anton jen čeká.

      Vymazat
  4. Mému klučinovi není ještě ani rok, u Vás si dělám takový krásný seznam. Z příspěvku mě nejvíc zasáhl Anton, teď si neumím představit, jak bych mu to mohla dočíst s klidným hlasem a suchým okem. Děkuji

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář :-)