Recept je dle Anuše Kejřové a je na 32 rohlíčků.
Potřebujete:
500 g hladké mouky
60 g cukru
150 g změklého másla
25 g droždí
250 ml vlažného mléka
2 žloutky
citronová kůra
špetka soli
Do trochy vlažného mléka přidáme lžičku cukru a nadrobené droždí a necháme vzejít.
Máslo s cukrem vyšleháme do pěny, po jednom zašleháme žloutky a citronovou kůru. Vmícháme mouku, špetku soli, zbytek mléka, cukr a kvásek. Vypracujeme hladké těsto a necháme ho na teplém místě kynout.
Ořechová náplň:
100 g másla
120 g mletých vlašských ořechů
80 g mletých piškotů
80 g cukru
1 žloutek
vanilka
rum
V kastrůlku si rozehřejeme přepuštěné máslo, přisypeme do něj ořechy, cukr a piškoty, přidáme trochu vanilky a rumu a dobře promícháme. Po vychladnutí do směsi zamícháme žloutek.
Maková náplň:
250 ml mléka
200 g máku
piškoty
100 g cukru
skořice
Do kastrůlku nalijeme mléko, přidáme mák a cukr a krátce povaříme. Na zahuštění můžeme přidat rozemleté piškoty. Na závěr přimícháme dle chuti skořici.
Necháme vychladnout.
Těsto si pak rozdělíme na osm dílů. Z každého dílu vyválíme placku, tu rozkrojíme na 4 stejné trojúhelníky.
Na delší stranu dáme asi lžíci náplně, zahneme rohy dovnitř, srolujeme a zahneme jako rohlíčky.
Necháme je ještě chvíli kynout na plechu, potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme 15 minut na 180°C.
Po vychladnutí je pocukrujeme.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za váš komentář :-)