neděle 19. února 2017

Císařské řezy

Vždycky jsem pekla k narozeninám klasický kulatý dort...


To jsme si jednou dělaly legraci, že si vždycky u příležitosti výročí svých císařských řezů (rozuměj operací) upečeme moučník zvaný císařské řezy. A nejbližší příležitost byly teď Alánkovy narozeniny.
Samozřejmě bych dítěti neupekla k narozeninám nějaký dort jen proto, že to má být recese. Císařské řezy, zákusek, jsou moc dobré. A šíleně nezdravé :-)


Na těsto:
100 g polohrubé mouky
80 g špaldové mouky
200 g třtinového cukru
6 vajec
2 lžíce kakaa
3 lžíce másla
3 lžíce vlažné vody
špetka soli

Bílky se špetkou soli vyšleháme do tuha. Žloutky šleháme s cukrem, máslem a vodou, až nám vznikne světlá našlehaná hmota. Do ní přimícháme mouku s kakaem a potom opatrně sníh z bílků.
Nalijeme na pečícím papírem vyložený plech a pečeme na 170°C asi 15 minut.
Korpus necháme po upečení vychladnout, ořízneme okraje do rovna a rozřízneme podélně na tři stejně široké pruhy (klidně si vezměte jako já pravítko, dělala to moje babička a dodnes na to všichni s láskou vzpomínáme, jak to brala opravdu poctivě :-)

Na ořechovou nádivku:
200 g mletých vlašských ořechů
100 g třtinového cukru
asi 60 ml mléka

Na krém:
125 ml méka 
40 g třtinového cukru
40 g polohrubé mouky
125 + 30 g másla
75 g hořké čokolády
vanilka

Na ořechovou nádivku smícháme všechny ingredience v rendlíku, přivedeme k varu a odstavíme.

Na krém uvaříme z mouky a mléka kaši, zamícháme do ní vanilku a 30 g másla. Mícháme tak dlouho, až nám vznikne hladká hmota. Necháme vychladnout.
Máslo a cukr vyšleháme do pěny a po částech do ní přidáváme kaši. 
Čokoládu si rozpustíme ve vodní lázni a taky necháme vychladnout (ale ne tak, aby ztuhla), pak ji zašleháme do krému.

Ořechovou nádivku si rozdělíme na tři díly a každým dílem natřeme jeden plát korpusu. Ty pak natřeme i každý zvlášť krémem. Korpusy pak naskládáme na sebe, krémem potřeme i boky. Můžeme zbylým krémem dozdobit, polít čokoládou, posypat mletými nebo celými ořechy apod.
Ideální je nechat dort do druhého dne odležet. 
Já si vždy peču korpus večer dva dny před oslavou, nechám vychladnout do druhého dne, odpoledne pak zdobím a nechám celé odležet do dalšího dne.




4 komentáře:

  1. Jsem se lekla nadpisu :-))) tyhle krasne vypadajici cisarske rezy vypadaji nasherne. Takove neznam. Znam jen ty druhe a ty jsem mel hned 3 :-)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to máš nade mnou jeden CŘ náskok :-D A tyhle sladké jsou teda stopro lepší :-)

      Vymazat
  2. Dort jsem obdivovala už v druhém příspěvku, takže jsem ráda za recept. Předám ho ale babičce, já moc nepeču a toto bych asi nezvládla. Snad nám ho babička upeče, v březnu bude mít narozeniny dcera :-) Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není to zase tak těžké, ale babička bývá sázka na jistotu :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)