středa 29. července 2015

Z domu a zahrady

Olga Černá a Eva Volfová
nakladatelství Baobab


Nádherná knížka s vyšívanými ilustracemi. Je vhodná asi spíše pro větší děti (zhruba předškolního věku). Jedna z našich nejoblíbenějších.



Úžasně pracuje s dětskou fantazií - zvíře, které vyleze z praskliny na zdi, domeček, který si děti udělají z veliké dýně, drak vyřezaný na zábradlí, který spolkne kuličku, kolíčky, ze kterých jsou ptáčci... a mnoho dalšího.
Jeden dům, jedna zahrada, máma, táta a dvě děti.
Všední dny, roční období, tajemství a fantazie.

Můžeme ji číst pořád dokolečka :-)













Podobná knížka je Kočička z kávové pěny.
Z Baobabu máme ještě Chlebová lhota, Lyžníci z Plískanic, Jak zvířata spí, Návštěva malé smrti, Skříp, škráb, píp a žbluňk, 12 nejmenších pohádek a Pexeso Šmalcova abeceda.
A na spoustu dalších spadeno.

O těch zase jindy :-)

11 komentářů:

  1. Přiznám se, že mi tyhle ilustrace nic neříkají.. Knížku jsme měli půjčenou z knihovny, stejně jako Kočičku, ale prostě ne, nezaujala ani jednoho. Možná někdy příště.. text jsem nečetla, ale věřím, že může být hezký, ještě ji určitě někdy zkusíme! :-)
    Ilustrace v tomto duchu mi nevadili jen u Smutné továrny, ale tam jde hlavně o to poselství, než o ilustraci, navíc jsou ty kusy látek a stehů k tomu tématu celkem příhodné :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tu Smutnou továrnu vůbec neznám, jdu si to najít.
      My jsme měli jako první tu Kočičku. Vlastně úplně nejdřív jsem ji koupila pro kamarádky holčičku, protože se mi zdála holčičí. Pak jsem zjistila, že není.
      Doma jsem z ní byla rozpačitá. Ale brzy jsme tomu propadli! Nám se líbí, jak je to takové... nevím, jak to popsat. Můžeš si k tomu vyprávět spoustu příběhů. Objevujeme v těch obrázcích různé detaily. A ten příběh je moc milý.
      Stejně jako příběhy Z domu a zahrady. Věřím, že by se ti text moc líbil. Třeba ji ještě někdy zkuste půjčit z knihovny, až bude lepší rozpoložení :-)

      Vymazat
    2. :-( Přečetla jsem si anotaci a podle toho si tu knížku koupím spíš pro sebe a budu u toho posmrkávat.

      Vymazat
    3. Joo, Smutná továrna je určitě pro větší nebo pro dospělé. I když je to vytvořené formou podobných ilustrací asi jako Chlebová lhota a má to i málo stránek, ale určitě je to až tak pro děti na druhém stupni, kteří už trošku vědí, o co jde.. Mě se líbí moc to její poselství.

      Vymazat
  2. My testujeme zajem o knizky pujcovanim v knihovne,kupuji pak s vetsi jistotou. Ceny publikaci nejsou zrovna nizke,misto doma ma svoje limity a je skoda,aby knizky lezely a cekaly,az vzbudi zajem. Momentalne je u nas v kurzu vse,co ma motory,nejlip ty obri knizky o autech vseho druhu:-)) Vsak "Podivej se pod obrazek, Auticka" jsem porizovala podle iKnizni ...a ma uspech stale!:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to vidíš. V některých věcech jsem zoufale nepraktická. Jako třeba s těmi knížkami. Rovnou kupuji. Ale zase musím říct, že málokdy nekoupím dobře. Spíš jsou některé knížky až pro větší, špatně to odhadnu.
      Ale nakopla jsi mě, jestli nezapomenu, tak zítra hned do knihovny zajdu a zařídíme si registraci :-) Protože máš pravdu, že ceny nejsou nízké a ten domácí prostor má tedy hlavně u nás dost zoufalé limity.
      Jsem ráda, že se Autíčka líbí :-) Naše už je celá ohmataná, už jsem musela i lepit, tam, co se auto musí zvednout, aby automechanik mohl zkontrolovat podvozek :-)
      Teď si kluci vybrali tuhle http://www.svojtka.cz/shop/kniha/3800-100-faktu-jak-veci-funguji-ve-meste.html. Třeba by se vám mohla líbit :-)

      Vymazat
    2. Do knihovny jsem chodila na zakladce,byly tam vesmes stare tituly,kvuli detem jsem se vratila a jsem mile prekvapena,ze nachazim uplne nove knizky. Starsi bude ted predskolak,uz ma svoji prukazku a chodi tam s nadsenim:-)

      Auticka podlepuji take,dokonce jsme detem koupili nove a ty vice pouzite nechali na cesty,do auta a tak. Na doporuceni mrknu,diky. Ja jsem tedko od Svojtka brala Velkou knihu o velkych vlacich/traktorech,uz tyden spavaji v postylce kazdy s tou svoji:-)

      Vymazat
    3. Jak jako s tou svojí? Oni se nehádají, která je čí? :-D U nás by obě knihy skončily rozerváním, kluci by se majzli kolejnicí po hlavě a šli s řevem spát. Celkem náročné toto období. Ale jinak jsou hodní :-)

      U nás pravidelně dokupují. Sice tam nejsem přihlášená, ale zpravodaje odebírám :-D
      Jak jsem psala, že se půjdeme zapsat, tak jsme to pochopitelně nestihli. Chtěla jsem jít zítra, ale to má být děsné vedro. Nechám to na jindy, ono nám to neuteče :-)

      Vymazat
    4. Nasi to maji rozdelene,jeden auta+snezna rolba,druhy vlaky. Smitec.:-) Majznou se obcas taky,to jo:-)))))

      Vymazat
  3. Tahle kniha mi nějak úplně unikla. My taktéž "ujíždíme" na Kočičce z kávové pěny, ale je fakt, že si musí čtenáře asi najít. Já když jsem ji objednala a prohlédla, tak na první dojem mě vůbec nechytla, nijak jsem z ní nadšená nebyla, ale ukázala jsem ji dcerce a od té doby u nás Kávová kočička prostě bydlí se vším všudy. Eliška ji prostě zbožňuje, chce ji číst třeba i desetkrát za sebou, i jsem ji musela kolikrát na chvilku schovat, aby ji neviděla a dala si tak chvilku pauzu. Nedávno ji ukořistila, sedla si do záhonu na zahradu ke kocourovi a "předčítala" mu ji ;-) Tyhle knížky mají prostě své kouzlo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem ji kdysi objednala (tu Kočičku) tak nějak na sílu. Nenadchla mě, ale něco mi říkalo, že ji musím koupit. A Eliášek si ji zamilovat hned. On je ten příběh opravdu milý a pro děti jsou asi ty "ilustrace" lákavé, ony mají ještě tu bohatou fantazii :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)