pondělí 13. července 2015

Nedělní odpoledne

stane se pro mnohé chvílí nudy.


Někdo to pomyšlení nesnese, a tak si v tom vedru ještě přitopí.

Začali jsme hned pěkně z rána nedělním chlebíkem.



Pokračovali jsme točem k obědu. Když už jsme byli na tom Chodsku, tak jsme si přivezli jeden "zaručeně" originální recept :-)

Na Chodsku se vařívalo z toho, co bylo na zahradě a na poli - hlavně tedy z brambor, zelí, hrachu, hub a ovoce. Kromě chodských koláčů mezi tradiční jídla patří například babucha, lepenice, čídlmony, bacán, kucmoch, báč, šlejšky, maltošny, pálenec... A toč.

"V pondělí to byly bandury se šlupkama vařený, na to se osvědčily flekáče a žampiony, popelky rozmarýny sou na chuť eště fajnovější, tak ty se jely v neděli, a když k nám někdo přišel, v outerý sme semizdá ďály Sejkovy, ty byly zas nejlepčí z bónů a z těch prejskejch bandor, ve středu sme ďály bandorky, ten byl tuze nejlepčí z bonů a růžáků, těch musíte opravdu zasázet kale, protože s červeným zelím je to moc fajnový jílo. A v pátek sme měli kucmoch, ten je nejlepčí ze žlutejch žampionů. V sobotu se dělá žid se škvarkama z velkejch maďarek, ten se moch jíst i studenej, v neděli pak byla k vobědu křenouka s růžovejma rohlíčkama, kerý byly překopnutý a nikdo je nechtěl na terhu koupit."

Na toč potřebujete:
1 kg syrových brambor
1 vejce
400 ml kyselého plnotučného mléka
cca 100 g hladké mouky - dle druhu brambor
sůl
máslo

Brambory oloupeme, nastrouháme a vymačkáme z nich vodu. Přilijeme kyselé mléko, přidáme vajíčko a osolíme. Podle potřeby přidáme i hladkou mouku, aby bylo těsto takové "akorát".

Těsto vlijeme na vymaštěný plech. Použila jsem menší plech na koláč, klidně bych příště dala i do pekáčku. Vymastila jsem sádlem.
Pečeme 30 minut z jedné strany a 30 minut z druhé.

Upečený toč se podává potřený rozpuštěným máslem a zapíjí se kyselým mlékem.


Po obědě ještě přišel na řadu perník.

Připravte si:
500 g žitné mouky
1 lžíce vinného kamene či kypřícího prášku
2 lžíce perníkového koření
2 lžíce kakaa
1 vejce
150 g třtinového cukru
60 g másla
300 ml mléka
10 lžic medu
povidla
strouhaný kokos

Vejce vyšlehejte s cukrem a máslem. Med rozmíchejte v mléce. Mouku smíchejte s vinným kamenem, perníkovým kořením a kakaem.
Do mísy k rozšlehaným vejcím přidejte mouku a přilijte mléko a vše smíchejte dohromady. Vnikne tužší těsto.
Těsto rozetřete do pekáčku vyloženého pečícím papírem (či vymazaného a vysypaného, co kdo preferuje) a pečte na 175°C asi 30-40 minut.
Po upečení nechte perník trochu vychladnout, potom ho vyklopte na tác. Po úplném vychladnutí potřete povidly a posypejte kokosem.


Zbytek nedělního odpoledne jsme strávili na zahradě, kluci vytáhli křídy a my víno :-)


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář :-)