Na klasický kynutý budete potřebovat:
250 g hladké mouky
40 g cukru
120 ml mléka
20 g droždí
60 g rozpuštěného másla
1 žloutek
špetka soli
Do mísy nalijeme mléko pokojové teploty, rozdrobíme droždí, přidáme cukr a zchladlé máslo. Promícháme.
Pak přidáme mouku, špetku soli a žloutek a vypracujeme těsto. Nenecháváme kynout.
Na plech vymaštěný sádlem vytvoříme z těsta placku, okraje potřeme bílkem (můžete samozřejmě potřít i klasicky rozkvedlaným vajíčkem, ale jeden žloutek se dává do těsta, mně je líto bílek vyhodit a spotřebovat ještě další vajíčko, tak potírám jen bílkem).
Koláč poklademe bohatě meruňkami (přepůlenými, zbavenými pecky a nakrájenými na plátky) a posypeme drobenkou.
Na tu potřebujeme:
50 g másla
100 g třtinového cukru
100 g polohrubé mouky
Dáme péct na 25-30 minut do trouby na 180°C.
Po upečení ihned polijeme máslem rozpuštěným s trochou rumu.
Kváskový koláč:
250 g hladké mouky
40 g cukru
120 ml mléka
1-2 lžíce kvásku
60 g povoleného sádla
1 žloutek
špetka soli
Jediný rozdíl oproti variantě s droždím je v tom, že jsem těsto nechala při pokojové teplotě (= v těchto vedrech) asi hodinu kynout. Objem se nijak nezvětšil, ale snad tam alespoň nějaké kynutí proběhlo.
Ostatní zůstává stejné.
Mizí rychle!
Dobrou chuť :-)
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za váš komentář :-)