Pekla jsem ho dle receptu ze stránek Dobře zadělaná kuchyň. Množství ingrediencí jsem v podstatě dodržela, jen jsem si upravila ty časy a zpracování. Původní recept se mi zdál takový roztahaný a zdlouhavý.
Kvásek:
150 g žitné chlebové mouky
150 g vody
lžíce starého kvásku
Těsto:
160 g žitné chlebové mouky
440 g pšeničné chlebové mouky
1 lžíce Melty
2 lžíce medu
2 lžíce slunečnicových semínek
2 lžičky soli
Kvásek jsem si zadělala ráno a nechala do večera rozkvasit.
Večer jsem lžíci Melty zalila 340 mililitry vařící vody, nechala jsem zchladnout a potom jsem přidala 2 lžíce medu.
Ve velké míse jsem smíchala kvásek, zalitou Meltu, žitnou i pšeničnou mouku, semínka a sůl. Těsto jsem dala přes noc kynout do lednice.
Druhý den ráno/dopoledne jsem chleba stočila do ošatky a nechala hodinu kynout při pokojové teplotě. Poté jsem ho klasicky upekla.
Podrobný postup najdete tady.
Chléb nechte po upečení opravdu pořádně vychladnout, jinak se vám při krájení srazí.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Děkuji za váš komentář :-)