pondělí 18. května 2015

Kávová roláda

Přes týden se snažím nepéct. Maximálně nějakou bábovku, rychlou buchtu, když mají kluci mlsnou.
Ale když se vám uprostřed týdne na poslední chvíli ohlásí návštěva a vy máte ke kávě tak leda piškoty pro psa, je "něco upéct" záležitostí takřka vaší osobní prestiže.

Návštěva se ohlásila opravdu narychlo, takže na žádné velké přípravy a pečení nebyl čas. Nechtěla jsem je ale ani odbýt tou bábovkou.
Roláda je skoro stejně rychlá, ale krapet slavnostnější.
A kávová ke kávě ideální. Tato je navíc ve variantě i pro děti :-)

Na roládu:
5 vajec
80 g cukru
80 g polohrubé mouky
50 g mletých vlašských ořechů
lžička špaldové kávy
lžička kakaa

Na šlehačku:
2 šlehačky
cukr dle chuti
lžíce špaldové kávy

kakao na posypání

Vyšlehejte studené bílky se špetkou soli. K vyšlehaným bílkům zašlehejte lžíci cukru.
Zvlášť vyšlehejte žloutky pokojové teploty s cukrem do husta. Potom natřikrát přidejte mouku smíchanou s oříšky, kávou a kakaem a sníh. Vmíchejte lehce metličkou nebo stěrkou.
Těsto rozetřete na plech na pečící papír a pečte 8 minut na 200°C. Ne déle, jinak by se roláda vysušila a lámala se.
Nechte vychladnout.
Šlehačky vyšlehejte s kávou a cukrem. Někdo přidává ztužovač, má pak šlehačku pevnější a líp se s ní zdobí, ale já ho nepoužívám.

Roládu naplňte asi 2/3 šlehačky a srolujte. Ozdobte zbytkem šlehačky. Boky ještě můžete posypat kakaem.

Nejlepší je samozřejmě alespoň několik hodin uleželá v chladu.



A návštěva se taky vyvedla, děti se vyřádily na pískovišti, na kolech a odrážedlech, na trávě... K večeru si vyžádali opékání buřtů. Zase :-)

Přidávám odkaz na všechny moje dezerty, moučníky, zákusky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář :-)