A zase si ke mně našly cestu.
Na 12 kousků:
500 g pšeničné mouky
200 ml vlažného mléka (a to jsem neměla, proto jsem použila naředěnou smetanu)
90 g rozpuštěného másla
0,5 kostky droždí
8 g soli
8 g cukru
voda, olej (ne olivový či jiný výrazný) nebo máslo na pomazání
Všechny suroviny smíchejte a uhněťte těsto. V míse přikryté utěrkou ho nechejte hodinu kynout.
Vykynuté těsto si rozdělte na 12 dílů, každý díl zpracujte do malého bochánku, rozválejte do elipsy a smotejte. Postup s obrázky najdete tady. Každý rohlík trochu zahněte a několikrát z vnější strany nařízněte. Já jsem se bála a nařízla málo, můžete klidně víc.
Na plechu nechte ještě alespoň 30 minut dokynout. Před pečením je potřete vodou, rozpuštěným máslem nebo nějakým chuťově neutrálním olejem. Já jsem potřela vodou.
Troubu si předehřejte na maximum, rohlíky do ní vložte a zapařte. Pak teplotu snižte na 200°C.
Pečou se asi 20 minut.
Jsou neuvěřitelně křupavé, ale uvnitř vláčné a měkké. Trvanlivost nemohu uvést, upekla jsem je odpoledne, ráno jsme dojídali poslední kousky :-)
A to je pro dnešek asi všechno :-D Nechte si chutnat :-)
Kááájoooo, zrovna když mi přišly plavky a já se rozhodla dát měsíc..... proč mi to děláš. Vypadají neuvěřitelně 8-)
OdpovědětVymazatMěsíc bez pečiva tam samozřejmě mělo být :D
VymazatJsou hnusný, zapomeň na ně! :-D Mrkvička lepší :-)
VymazatTento komentář byl odstraněn autorem.
OdpovědětVymazatMňam, děkuji za tip, Karolínko.
OdpovědětVymazatUrčitě zkusím.
hezký víkend, Monča
Stále peču chleba, vy asi taky, řekla bych. Tak na přilepšenou jsou rohlíčky jako dělané :-)
VymazatKarkulko, opravdu jen 200 ml mleka? Delala jsem rohliky uz asi potreti a vzdy mi vznikne jen jakasi drobenka, musim pridavat jeste celkem dost vody (mleko uz pak nedavam).
OdpovědětVymazatOpravdu jen 200 ml. Ale samozřejmě každá mouka saje jinak, je možné, že bude třeba ještě cca 50 ml potřeba, ale zase že by bylo potřeba nějak razantně víc, to se mi nezdá.
VymazatA jinak se podaří?
Jojo, jinak se podari a jsou dobre. Davam caxt mouky spaldove a pohankove, ale ze zkusenosti z jineho peciva nemam pocit, ze by saly nejak o hodne vic.
VymazatAle nevadi, ja nejsem z tech, kdo by se drzel striktne receptu :-D
Tak aspoň že tak :-)
VymazatJá mám zase zkušenosti se špaldovkou i pohankovou, že sají maličko víc, ale tak vidno, že každý recept je potřeba si maličko přizpůsobit. Hlavně že se daří a chutnají :-)