úterý 12. května 2015

Sladké houstičky s tang zhong

Tang zhong zní exoticky a člověka napadne, co je to za zvláštní specialitu. Je to ale jen mouka svařená s vodou, něco jako odpalované těsto. Směs se ohřívá na 65°C, čímž v mouce nabobtná lepek. S tang zhong je pak těsto nadýchanější, vláčnější a déle vydrží měkké.
Původně se tato metoda používala v Japonsku, ale postupně se rozšířila do celé jihovýchodní Asie.
Yvonne Chen napsala knihu The 65° Bread Doctor s mnoha recepty, ve kterých se používá právě tang zhong.



Původní recept na tyto houstičky jsem našla u Maškrtnice a trochu jsem si ho upravila.

Budete potřebovat:
Na tang zhong:
50 g mouky
200 g mléka
Na těsto:
250 g tang zhong
600 g celozrnné pšeničné mouky
120 g plnotučného mléka
110 g másla pokojové teploty
15 g čerstvého droždí
50 g medu
60 g rozinek
12 g soli
citronová kůra
Na potření:
smetana

Na tang zhong smíchejte mouku s vodou a za stálého míchání ohřejte na teplotu 65°C. Poté odstavte a nechte vychladnout.


V míse smíchejte mouku, med, droždí, mléko a tang zhong. Poté přidejte sůl, máslo a citronovou kůru. Těsto důkladně zpracujte, čím déle budete hníst, tím lépe. Ke konci zapracujte rozinky. Není potřeba je předem namáčet.
Těsto přikryjte a nechte ho asi 90 minut kynout. V polovině kynutí ho přeložte.
Rozdělte na malé kousky, já jsem jich měla 24 po 54 gramech.
Každý kousek ještě propracujte a vytvořte z něj malý bochánek, houstičku.


Houstičky dejte na pečícím papírem vyložený plech, přikryjte a nechte kynout dalších 90 minut.
Potřete je smetanou, případně nařízněte a pečte asi 15 minut v troubě předehřáté na 190°C, na začátku troubu zapařte.


Skvělé jsou samotné, k čaji, ke kávě, ale výborné jsou samozřejmě i rozkrojené a namazané máslem, nebo i s medem a marmeládou.


6 komentářů:

  1. mňááááám :) to vypadá tak lahodně, připomíná mi to mléčné houstičky, ty já mám moc ráda :) takže také vyzkouším :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Baru, poděl se o recept na ty mléčné houstičky, to mě zajímá :-)
      Maškrtnica do těsta dává ještě sušené mléko (ale my ho nepoužíváme, nechtělo se mi kvůli tomu kupovat celé balení, navíc když jsem kdysi koukala, tak se mi nelíbí složení), že to právě podpoří tu mléčnou chuť. Tak třeba by se to hodně blížilo.

      Vymazat
    2. bohužel recept nemám :( radši bych si je upekla, kupuji je vyjímečně ( ale pokud na nějaký recept narazím, určitě přepošlu :)
      právě mi přišli že tyto by byly super místo těch kupovaných :)
      já jsem prostě na sladké pečivo :) mňáááááááááááááám

      Vymazat
    3. Taky se můžu po tom sladkém utlouct! Je to droga :-)
      Tak je vyzkoušej a dej pak vědět, jaké byly, nebo co bys případně vylepšila :-)

      Vymazat
  2. Tak to bych si také nechala líbit, to je pak hned den veselejší po takové snídani :-) Já si musím na kynutá těsta nechat zajít chutě, mám kojící dietu, neb mám pocit, že malou nadýmá i strouhanka ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám zase redukční dietu, ale houstičkám jsem neodolala :-D
      Tak to holky chvilku vydržte, za chvíli si dáte obě :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)