čtvrtek 16. července 2015

First Bike

Recenze dětského odrážedla.


Jedno odrážedlo už doma máme. Když byly Eliáškovi necelé dva roky, koupili jsme mu Wishbone Bike 3v1.
Loni ke čtvrtým narozeninám dostal dětské kolo.

Letos jsem oběma, Eliáškovi i Alánkovi, chtěla na léto pořídit koloběžky. A tak jsme si mysleli, že rozhodně žádné další vozítko nepotřebujeme a nebudeme kupovat.
Ale člověk míní a život mění a my jsme narazili na odrážedlo First Bike.
Eliášek na kole stejně nechce jezdit, je na něj ještě asi velké, nemá na něm jistotu. A First Bike přišlo dříve, než jsem stihla vybrat ty koloběžky.
Takže fajn, kluci se nebudou přetahovat o Wishbone, budou mít každý svoje.

Chvíli jsme vybírali, kterou variantu First Bike zvolit. Samozřejmě se nám velmi líbila limitka s černým rámem. Ale přiznám se, že v rozhodnou chvíli promluvilo moje estetické já, které chtělo, aby kolo ladilo s helmami, které už kluci mají, a aby ladilo i s Wishbonem, který je takový přírodní, se zeleným detailem. A protože limitka se v zelené nedělá, zvítězila zelená varianta Racing.



Tato varianta má balonové pneumatiky Schwalbe Big Apple, které mají lepší valivý odpor, jsou hůře prorazitelné a mají na sobě reflexní proužky.



Odrážedlo dorazilo v krabici velké tak akorát a složené bylo taky tak akorát. Nebylo celé smontované, protože by tím pádem na jeho převoz byla potřeba krabice mnohem větší, velkou část krabice by ale vyplňoval pouze vzduch.
Zkompletovat ho ale bylo otázkou několika minut. V krabici byl přiložený poměrně blbuvzdorný návod, ale pro průměrně myslícího a průměrně zručného člověka opravdu žádný velký problém i bez návodu. V podstatě si ho složili sami kluci. A mohli hned vyrazit.





Ovšem to by to nesměli být naši kluci. Eliášek je poměrně opatrný k novotám. Ke všemu si potřebuje dojít svým vlastním tempem. I když už na odrážedle jezdil, zná princip, umí držet rovnováhu, tak si First Bike musel nejprve osahat spíš pohledem.
Proto na něj nasedl, velmi pomaličku ujel pár metrů a zase sesedl.
A to už na First Bike loni jezdil. Byli tu kamarádi s dětmi, jejich starší chlapeček First Bike měl a tenkrát si to kluci na chvíli prohodili.
A ačkoli Alánek nemá s novotami žádný problém, je to spíš mladší brácha se vším všudy, a tak dělá vše podle toho staršího. Takže taky nasedl, popojel a slezl.

Na pořádné otestování jsme si tedy museli pár dní počkat. Kromě pár kratičkých zkušebních seznamovacích jízd na zahradě jsme First Bike poprvé vyvezli do brdských lesů.









Myslím, že mu není co vytknout. U kluků zabodoval a lesní terén zvládl na výbornou.
Nezapomenout doma ty holinky, tak se kluci vrhli i do té kaluže.



O pár dní později jsme se šli projít k řece a to už si kluci pro odrážedla běželi sami s helmami na hlavě. Takže bylo jasno.
Ani u řeky v lehce podmáčeném terénu nebyl žádný problém. Eliášek na něm dle svých vlastních slov "fištěl jako drak".









Dokonce ho na chvíli půjčil i Alánkovi. Na First Bike v tu chvíli nebyl namontovaný adaptér na snížení sedátka, ale dali jsme sedátko na nejnižší polohu a Alánek pohodlně dosáhl.
Výška sedadla se dá snadno nastavit pomocí regulačního šroubu.



Otestoval ho z legrace i tatínek :-) Odrážedlo má uváděnou nosnost 35 kg, což tedy Muž lehce překračuje, ale myslím, že skutečná nosnost bude o něco vyšší.
A First Bike má také velmi odolný rám ze sklolaminátového polyamidu, který je zároveň pružný. Takže něco vydrží.
Každopádně tedy doporučuji přenechávat odrážedlo dětem, my jsme zkoušeli jen na oko, na pár vteřin.





Na začátku jsem se obávala, že se kluci budou o odrážedla prát. Že budou chtít oba jen to jedno. Ale tak nějak přirozeně zcela automaticky si je rozdělili.
Přesto jsem na First Bike na jedno odpoledne namontovala i ten adaptér na snížení sedadla, abych odrážedlo otestovala i na Alánkovi.






Moc se mu nechtělo, měl něco důležitého na práci - kreslil křídami :-)
Každopádně ve svých 2,5 letech velmi pohodlně dosáhne celými chodidly na zem, dosáhne hezky na řídítka a nikde po straně nic nepřekáží, nemá se do čeho zamotat, "zašprajcnout" a pod.



Ještě bych ráda vyzdvihla pár detailů.

Řídítka se nedají přetočit, na každou stranu se vytočí jen do úhlu cca 30°.


First Bike má ruční brzdu. Když jsme tenkrát pořizovali pro Eliáška odrážedlo, brzdu jsem neřešila, spíše jsem se k ní stavěla odmítavě.
Teď ale vidím, že zejména u starších dětí není vůbec na škodu, naopak.




Na rámu jsou fajn výřezy, díky kterým se kolo snadno a pohodlně přenáší.


Děti jsou schopny pohodlně nasednout i slézt.



Má blatníky! :-)



V krabici byly dvě sady samolepek. Jedna taková bublinková, přišla mi spíš holčičí. Kluci si samozřejmě vybrali tuto závodnickou.



Závěrem ještě přidávám odkaz na srovnání našich odrážedel, najdete tam i technické parametry.

7 komentářů:

  1. Moc pěkné fotky a článek, šikovní kluci :-) taky jsme měli first bike a spokojenost :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Neznam vek a vysku,nicmene prijde mi na first bike velky,myslim ten starsi. Tedy pokud fotky nezkresluji,v realu je to mozna jinak:-) U nas byl problem prejit z odrazedla na kolo,proto u mladsiho ditete jsme je uz zavrhli a poridili hned kolo. Zvykl si rychle,za coz jsme radi:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za měsíc mu bude pět, ale je drobnější. Je to už takový ten uváděný hraniční věk, ale myslím, že je mu ještě pohodlné. Zamýšlela jsem ho spíš pro mladšího Alánka, ale prostě si to takhle rozdělili, tak to tak mají. Příští rok už snad Eliášek taky přesedlá na to kolo.

      V jakém věku jste ho kupovali? Já si neumím představit, že by Alánek (2,5 roku) už šel na kolo. Ale třeba ho podceňuju :-)

      Vymazat
    2. Nas maly je typicky mladsi sourozenec,odkouka a zkousi vsechno po starsim,nebrzdi ho nove veci,uci se rychle,ma vzor,touzi ho dohnat a napodobit. Kolo dostal na Vanoce ve 2,5. Pres zimu ho doma otukaval,na jare testoval a v kvetnu frcel. S pomocnymi kolecky a tyci,jelikoz byl prilis maly na to,aby sam drzel smer a nemel tolik sily v nozickach. Za par dnu bude mit 4,jezdi sam bez pomocnych kolecek. Mame z nej radost. Kazde dite je jine,starsi takovy nebyl,dokud bylo doma odrazedlo,kolo ignoroval,odmital. Tim ale nechci narusit Vasi pracnou recenzi! First bike je fajn pro rovnovahu,jakmile ji dite ziska,je treba prejit na dalsi level. Verim,ze i Vas vetsi brzy s chuti sedne na kolo. Mozna to chce na kolo posadit i rodice,bude mit tu nejlepsi motivaci,co rikate?!:-))))))

      Vymazat
    3. To je u nás možná ten problém. On sice mladší je celkově víc hrr, leccos okouká, nebojí se tolik, když upadne, tak se zvedne a nevěnuje tomu takovou pozornost, jakou tomu věnoval i stále věnuje starší.
      Ale na druhou stranu ho starší i brzdí. Právě tím, jak je opatrný. Kolikrát by mladší do něčeho spontánně šel, ale vidí reakci staršího a tak se taky stáhne.
      Ale ono se to poddá, oba si k tomu dospějí, to nemám strach :-)

      Rodiče na kole by byli jistě ta nejlepší motivace, ale obávám se, že než se dokopu minimálně já, budou kluci v pubertě :-D Naštěstí aspoň děda a ostatní příbuzní na kole jezdívají :-)

      Vymazat
  3. Tyjo, tak to vypadá hodně dobře. Já se teď našemu malému také chystám koupit nějaké odrážedlo. Už jsem se i na internetu po nějakých dívala a zatím to vidím tak, že mu koupím spíš nějaké takové to dřevěné. Ty se mi hodně líbí. Viz třeba https://www.ready4kids.cz/drevena-odrazedla/ Sama jsem jako malá jedno takové taky měla.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář :-)