úterý 28. července 2015

Chalupaříme

...alespoň v kuchyni.

Chalupu nemáme, ani jsme nikdy neměli, což mě od malička mrzí. Kamarádky jezdily s rodiči na chaty, na chalupy, daleko k babičkám na půlku prázdnin... Jen my jsme měli babičky kousek a chatu a chalupu žádnou.
Už jako dospělá jsem si představovala, jak se sbalíme, přijedeme na venkov, vyvětráme, vymeteme staré pavučiny. Celé léto budeme trávit v lese a u vody, takže vařit budeme rychlá jídla, abychom se moc nezdržovali.

Tak alespoň jakmile dorazí léto a prázdniny, i doma najedu na rychlá chalupářská jídla, protože kdo by chtěl trávit čas u plotny nějakým složitým vyvařováním. Samozřejmě i na to občas dojde, kluci jsou mlsní, ale snažím se to minimalizovat.


Od souseda jsme dostali poměrně velkou cuketu, tak co s ní. Kluci ji nejdřív využili jako překážku pro autíčka.
Ale pak přišel její čas.

Řežábek:
800 g hrubě nastrouhané cukety (slupku nechávám, semínka u takto velkých cuket odstraňuji, u malých bych nechala)
150 g tvrdého sýra na strouhání (cheddar, gouda)
250 g kvalitní šunky nebo libové slaniny pokrájené na kostičky
1 jemně nasekaná cibule
1 prášek do pečiva
1 jarní cibulka i s natí
1 lžička soli
5-6 prolisovaných stroužků česneku
5 vajec
250 g polohrubé mouky
hrst sekaných bylinek (dle chuti a stavu zahrádky)
0,5 sklenky dobrého oleje

Vše smícháme a vlijeme do vymazaného pekáčku na pečení (s vyšším okrajem) a pečeme asi 45 minut při teplotě 180°C.
Po upečení necháme chvíli stát, aby šel roztavený sýr lépe krájet.





Ze zbytku cukety jsem udělala rychlou omáčku:
brambory
cuketa
lilek
rajčata
trochu nastrouhaného sýra
máslo
sůl

Brambory oloupejte, nakrájejte a uvařte v lehce osolené vodě do měkka. Po uvaření brambory sceďte, ale vodu z nich nechejte.
Do vody z brambor dejte vařit nakrájený kus cukety, lilku a pár rajčat. Až je zelenina dostatečně měkká, rozmixujte ji ponorným mixérem na hladkou omáčku. Do omáčky přidejte kousek másla a trochu nastrouhaného sýra. Dochuťte solí, případně i pepřem.
Podávejte s uvařenými bramborami.

Taková jednoduchá "šlichtička", ale klukům to moc chutnalo, přidávali si, a to je u nich v poslední době celkem věc nevídaná.


Na zahradě už nám rostou fazolky, takže stačí vyběhnout, pár jich natrhat a oběd je za chvilku.

Fazolky na smetaně:
500 g zelených fazolek
1 smetana na vaření
máslo, hladká mouka
cukr, sůl, pepř
citronová šťáva

Fazolky nakrájíme na menší kousky, vložíme do osolené vroucí vody a uvaříme.
Z másla a mouky si na pánvi připravíme jíšku a zředíme ji vývarem z fazolek. Povaříme a přidáme i uvařené fazolky. Zalijeme smetanou a dochutíme trochou cukru, osolíme, opepříme a okyselíme citronovou šťávou.
Podáváme s bramborami, případně třeba i s uvařeným vajíčkem, někdo dělává i s masem.



Bramborové opečánky:
6 velkých brambor uvařených ve slupce
3 stroužky česneku
kousek špeku nebo slaniny
1 vejce
10 lžic hrubé mouky
sůl

Brambory nastrouháme nahrubo, přidáme prolisovaný česnek, vyškvařený špek (bez tuku), vejce a mouku. Ochutíme solí. Ze směsi vytvoříme placičky, které smažíme z obou stran na sádle.
My jsme si je dali s loňskými nakládanými houbičkami a zmizely rychlostí blesku, jen mastné talíře po nich zůstaly.


Většinou vařím oběd rychlý a jen jednochodový, zvlášť v horku, to stejně nikdo nemá moc chuť. Ale když se trochu ochladí, má člověk potřebu se trochu víc nadlábnout. To pak přijde vhod nejen kulajda, ale i lívanečky.

Krémová kulajda:
hrst čerstvých nebo mražených hub
4 větší brambory
10 křepelčích vajec
1 zakysaná smetana
hrst čerstvého kopru
4 kuličky nového koření
4 kuličky černého pepře
2 bobkové listy
půl lžičky kmínu
máslo
citronová šťáva
sůl

Houby očistěte a nakrájejte na kousky.
Ve velkém hrnci rozehřejte kousek másla a houby na něm opečte. Přidejte kmín a syrové brambory a zalijte vodou. Do plátěného sáčku dejte koření a vložte do polévky. Vařte zhruba 20 minut.
Po uvaření přilijte smetanu.
Pokud by byla polévka příliš řídká, trochu brambor rozmixujte a polévku jimi zahustěte.
Nakonec ochuťte solí a citronovou šťávou a přidejte nasekaný kopr.
Na talíři do polévky přidejte uvařená vajíčka.



Jablečné lívance:
2 vejce
200 g hladké mouky
3 dcl mléka
80 g cukru
50 g krupice
2 jablka
1 prášek do pečiva
citronová kůra
pár lístků meduňky
na obalení:
cukr, vanilka



Vajíčka rozmícháme s cukrem a citronovou kůrou. Přidáme mouku, krupici, prášek do pečiva a podle potřeby mléko. Vypracujeme lívancové těsto. Jablka nastrouháme nahrubo, meduňkové listy nasekáme a obojí přidáme do těsta.
Pečeme v lívanečníku z obou stran a ještě teplé obalujeme v cukru s vanilkou.
Podáváme s jogurtem smíchaným s trochu medu a s ovocem.



Následující recept se snad ani receptem nazvat nedá. Je také z kategorie "co najdu na zahradě".

Hráškové lusky na másle:
mladé hráškové lusky
brambory ve slupce
máslo
bílé víno

Brambory ve slupce nakrájíme a uvaříme v osolené vodě.
V hrnci rozehřejeme máslo a zlehka na něm opečeme hráškové lusky. Přilijeme trochu vína, necháme odpařit, zalijeme trochou vody a lusky krátce podusíme. Stačí opravdu krátce, protože pokud máte mladé lusky (jiné na toto ani nedoporučuji, slupka už by byla tvrdá), jsou měkké už samy o sobě.
Dochutíme solí a pepřem, případně můžeme přidat ještě trochu másla.
Podáváme s bramborami a okurkovým salátem.



Auflauf:
400 g šunky a slaniny
500 g rýže
2-3 velké cibule
majoránka, bobkový list
sůl
máslo

V pánvi rozehřejeme máslo a opečeme na něm pokrájené cibule. Přidáme nakrájenou šunku a slaninu a také opečeme. Rýži propláchneme, smícháme na pánvi s cibulí, šunkou a slaninou, přidáme majoránku, bobkový list a osolíme.
Vše dáme do vymaštěného pekáčku, zalijeme litrem vody, přiklopíme a dusíme na 200°C asi hodinu.
Výborné se zeleninovým salátem.





Květáková polévka s krupičkovým strouháním:
1 květák
máslová jíška
1 dcl smetany
sůl, pepř, muškátový oříšek
pažitka
1 uvařené vajíčko
drobení:
2 žloutky
150 g krupičky
sůl

Ze surovin na drobení vypracujeme tuhé těsto, nastrouháme ho na struhadle s hrubými oky a necháme oschnout.
Květák uvaříme v osolené vodě, půlku rozebereme na malé růžičky, druhou půlku rozmixujeme.
Vývar z květáku zahustíme jíškou, přilijeme smetanu a povaříme. Okořeníme pepřem, solí a muškátovým oříškem. Přidáme rozmixovaný květák.
Do vařící polévky zavaříme oschnuté drobení.
Nakonec přidáme růžičky květáku. Na talíři zdobíme pažitkou a nasekaným vajíčkem.


A klasika všech klasik - brambory na loupačku, s máslem, solí, pažitkou a kyselým mlékem.



Na závěr ještě jeden sladký recept.

Rebarborový koláč s tvarohem:
na těsto:
125 g másla
20 g cukru
250 g hladké mouky
3-4 lžíce vody
na náplň:
600 g rebarbory
cukr
skořice
300 g tvarohu
1 vejce
vanilka
40 g cukru
2-3 lžíce mléka
na ozdobu:
rozinky
mandlové lupínky

Mouku, změklé máslo, špetku soli a cukr smíchejte dohromady, podle potřeby přidejte trochu vody. Zpracujte v kompaktní těsto, zabalte ho do potravinářské folie a nechce asi 20 minut v lednici odpočívat.
Mezitím si očistěte a nakrájejte rebarboru. Tvaroh smíchejte s cukrem, vanilkou, vajíčkem a mlékem.
Těsto opatrně rozválejte a vložte do formy, nebo ho tam natlačte prsty. Okraje nechte vyšší.
Těsto propíchejte vidličkou, nasypejte na něj rebarboru, podle chuti oslaďte cukrem a posypete skořicí. Na rebarboru nalijte tvarohovou směs.
Z kousku těsta můžete udělat zdobení. Koláč posypejte rozinkami a mandlemi a pečte 40 minut na 180°C.




Dobrou chuť! :-)

2 komentáře:

  1. Aááách, MŇAM MNAM MNAM!! Děkuju za recepty, já jsem kulinářský analfabet, takže určitě ráda vyzkouším vyzkoušené! :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víš, že lhát se nemá? ;-) Viděla jsem tvoje cukrářské výtvory a to by kulinářský analfabet nesvedl :-)
      Toto je taky taková kulinářská základka, možná spíš mateřská školka :-D Nebaví mě v tom vedru stát u sporáku, zvlášť když skoro neustále peču chleba, to tak nějak na to přitopení stačí.
      Ale dneska jsem teda zvládla polévku i švestkové knedlíky. Když musíš, tak musíš :-) Ale šla jsem rovnou do sprchy, bylo fakt vedro :-D

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)