středa 20. května 2015

Vše o látkových plenkách


Přibývá maminek, které se rozhodly látkovat, ale drtivá většina z nich je na začátku zmatená ze všech těch výrazů jako AIO, PUL, BG apod. a tápe, kolik si toho všeho má vlastně do začátku pořídit.
Za ten rok a půl, co látkovky používáme, jsem se toho dost naučila a taky jsem jich hodně vyzkoušela. Snad vám budou moje zkušenosti k užitku.


Důležité je si rozmyslet, zda budete látkovat nonstop, tj. i v noci, na dovolených atd. Dále je dobré si uvědomit, kolik chcete mít s plenkami práce, zda je chcete po usušení rovnou používat, nebo vám nevadí jejich žehlení a skládání. A také jak často a jaké množství můžete najednou vyprat.
Od toho všeho se pak bude odvíjet vaše základní výbava, a tedy i její cena.
V případě, že se rozhodnete látkovat téměř stále (tj. nepoužívat papírové pleny nebo jen výjimečně), nevadí vám skládání plenek a můžete jich naráz vyprat cca kolem 30 kusů, osvědčilo se mi do začátku pořídit cca 60 kusů čtvercových plen, několik kusů svrchních kalhotek a jednu nebo dvě plenky AIO.
Postupně, až si látkování „osaháte“, můžete přikupovat další, podle toho, jaké plenky vám budou nejvíce vyhovovat.

Jaká je tedy ta úplně nejzákladnější výbava?
Plenky – asi 60 kusů čtvercových (v tomto případě doporučuji i tzv. snappi sponku) nebo 20 kusů kalhotkových
Svrchní kalhotky – asi 3 kusy (jedny mohou být vlněné)
Vkládací plenky – ideálně do každé pleny (stačit by ale mělo i ¾ množství)
Separační plenky – celulózové pro kojence, viskózové pro starší děti
Kyblík na použité pleny – na skladování, než je vyperete

Bambino Mio

Nějakou dobu mi trvalo, než jsem se zorientovala v tom množství názvů, značek a typů plen. Hodně mi pomohlo uvědomit si, že při látkování potřebuji savou vrstvu (tedy plenku) a vrstvu, která nepropustí vlhkost ven (tedy svrchní kalhotky). Plenky AIO (a i kapsové plenky) obsahují obě tyto vrstvy.

Samotné plenky se dají rozdělit do několika skupin:

1. Čtvercové plenky
Tento druh plenek využijete nejen na přebalování, ale také na otírání, na podložení hlavičky miminka atd. Jsou využitelné od narození až po nočník. Ze všech druhů plenek jsou nejlevnější a velmi rychle schnou. Nejčastěji bývají bavlněné nebo bambusové.
Patří sem i tzv. vícevrstvé plenky.
Jejich nevýhodou je, že je musíte poskládat do nějakého skladu a také že vyžadují častější výměnu.
Na tyto plenky jsou potřeba svrchní kalhotky.

čtvercová plenka: 

Kikko

vícevrstvá plenka a PUL svrchňáky:




Econobum a Weehuggers

2. Kalhotkové plenky
Patří mezi nejoblíbenější plenky. Jsou jednovelikostní, tzn. že je využijete od narození až po nočník. Nemusí se skládat.
Jsou velmi savé, nejvíce bambusové a konopné. Zároveň však tento materiál déle schne.
Na tyto plenky jsou potřeba svrchní kalhotky.



Popolini

3. Zavazovací plenky
Jejich výhodou je nižší cena a celkem rychlé schnutí. Osobně s nimi nemám příliš dobrou zkušenost, jsou dost náročné na manipulaci (ale opět je to individuální). Také je potřeba přidat k nim další sací vrstvu, například čtvercovou plenku, protože samy zavazovací pleny toho mnoho nenasají.
Na tyto plenky jsou potřeba svrchní kalhotky.




BabyIdea

4. Tvarované plenky
Plenky, které jsou vytvarované tak, aby se již nemusely skládat a dítěti seděly.




Haipa Daipa pastelka

5. Kapsové plenky
S těmito plenami je velmi snadná manipulace, obsahují totiž jak savou tak nepropustnou vrstvu, používají se podobným způsobem jako pleny papírové.
Velmi rychle schnou.
Kapsová plena sama o sobě však nic nenasaje – zevnitř mezi nepropustnou a vnitřní vrstvou je kapsa, do které musíte vložit savou vrstvu – je vždy součástí této pleny. Můžete však použít i jinou plenku (například čtvercovou) nebo i více plenek. Tím se zvýší savost kapsové plenky.
Na tyto plenky již nejsou potřeba svrchní kalhotky.


Bum Genius

6. All in one – plenka vše v jednom
U těchto plenek je asi jedinou nevýhodou vyšší cena. Zato je s nimi nejméně práce, používají se jako papírové plenky, savá i nepropustná vrstva tvoří jeden celek. Nemusíte tedy nic skládat, ani vycpávat a nemusíte používat svrchní kalhotky. Jsou ideální pro tatínky nebo babičky, na cestování, můžete je hned použít.
Na trhu jich je velké množství a pro jejich krásný design je těžké vybrat jich jen pár.



Swadlebees




La Ptite Prairie

Bum Genius - kapsovka, La Ptite Prairie, Swadlebees

7. Vkládací plenky
Tyto plenky se vkládají do předchozích typů plenek pro zvýšení jejich savosti.

Haipa Daipa
  
Většina plenek se pak dá rozdělit ještě na jednovelikostní a vícevelikostní. Jednovelikostní plenky se dají použít od narození až po nočník, nemusíte pokaždé, když dítě povyroste, kupovat novou velikost plenek. Vyjdou tedy levněji.
Jejich nevýhodou je, že novorozenec v nich má objemný zadeček, a v určitém období dítěti nemusí sedět.
Vícevelikostní plenky musíte kupovat vícekrát, minimálně ve dvou velikostech. Vyjdou tedy dráže. Na druhou stranu každou velikost budete používat kratší dobu, takže budou plenky více zachovalé.
Ve své látkové výbavě však můžete mít oba typy plenek.

Plenky se také mohou dělit na denní a noční. Na denní typ plenek lze použít plenky, které nejsou tak savé, protože dítě častěji přebalujete. Jejich nevýhodou je tedy menší savost, ale zato rychleji schnou.
Noční plenky naopak potřebujete více savé, protože je má dítě na sobě delší dobu, a může tak nerušeně spát. Ideální jsou například bambusové plenky a vlněné svrchní kalhotky.


Svrchní kalhotky se také dají rozdělit:

1. PUL kalhotky
Jedná se o kalhotky s polyuretanovým zátěrem, které jsou tím pádem nepropustné. Jsou ale částečně prodyšné. Velmi rychle schnou.



Weehuggers

2. Fleece kalhotky
Velmi prodyšné kalhotky, které však mohou provlhnout.
Hodí se spíše na menší děti.
Rychle schnou.

Haipa Daipa

3. Vlněné kalhotky
Vlněné kalhotky jsou nejprodyšnější ze všech.
Je však nutné je nalanolinovat, aby neprovlhávaly. Pokud nejsou zašpiněny od stolice dítěte, stačí je vyprat jen jednou za několik týdnů, běžně je stačí pouze vyvětrat.

Popolini

Další potřeby:

1. Separační pleny
Mohou být jednorázové nebo například fleecové. Vkládají se do plenky, aby odváděly vlhkost od zadečku dítěte.
Jednorázové se dají až několikrát vyprat, a použít je tak opakovaně. Avšak separačky ušpiněné od stolice dítěte vyhazujeme.

Popolini - ze všech vyzkoušených značek - Kikko, Bambino Mio, Disana a Popolini - doporučuji tyto

Rozdíl mezi separačními plenkami Kikko (vlevo - vlákna Ingeo) a Popolini (vpravo - celulóza).


 Rozdíl po vyprání.


Fleecové pomáhají udržet zadeček miminka v suchu, protože vlhkost "uzamknou" v plence. Po použití se nevyhazují, ale perou se stále dokola jako ostatní plenky.

Bamboolik

2. Snappi sponka
Tuto sponku používáme na plenky, které nemají žádné zapínání – čtvercové, tvarované.

Jak používat Snappi sponku najdete zde


3. Taška na plenky
Ideální na cesty, ukládají se do ní použité plenky. Je nepropustná, udrží uvnitř jak vlhkost, tak i zápach.

Bambino Mio

4. Ubrousky
Slouží k otření zadečku dítěte. Na doma používejte raději látkové – flanelové. Jsou šetrnější. Doma však stačí dítěti omýt zadeček pod tekoucí vodou a utřít ručníkem nebo plenkou určenou na osušení.
Na cesty pak můžete použít vlhčené.

Haipa Daipa

Separační plenky Kikko, snappi sponky a Jackson reece vlhčené ubrousky

Jak už jsem se zmínila na začátku, nekupujte hned celou látkovou výbavu a nekupujte ani všechny pleny od jedné značky nebo jednoho typu. Každé dítě je jiné a i každá maminka je jiná, stejně tak se liší vaše možnosti, jak plenky sušit, a vaše ochota věnovat jim čas.
Lepší je koupit vždy na zkoušku jen jeden kus. Pokud vám nebude vyhovovat, látkovou plenku můžete prodat dál.
Určitě není k zahození navštívit prezentaci látkových plen, ať už na veletrzích, nebo přímo v prodejnách, které tyto prezentace často pořádají.

Údržba:
Většinu plenek není nutné žehlit (svrchní kalhotky se nežehlí vůbec!), já žehlím pouze čtvercové plenky, ale to čistě z estetických důvodů a protože se mi pak lépe skládaly na novosklad.
Plenky se perou na 60°, a to maximálně 3. den, bez aviváže! Pro zjemnění můžete přidat do praní trochu octa.
Můžete je sušit v sušičce, nebo klasicky doma nebo venku na sušáku.
Vlňáčky však vyžadují ruční praní (nebo pokud máte na pračce šetrný program na vlnu).

Množí se dotazy na prací a čistící prostředky, které na látkovky používám a které se mi osvědčily, tak doplňuji:
1. Na praní plenek, PUL svrchňáčků atd.  - tekutý prací gel Ecover (koupíte běžně v internetových obchodech, v DM drogerii a mají ho snad i ve větších obchodech typu Globus); tekutý prací gel Frosch (běžně na internetu, na Slovensku i běžně v DM drogerii, u nás jsem ho zatím volně v prodeji objevila pouze v jedné malé obecní prodejně), prací prášek Qualt Excel (na internetu, v Globusu)
2. Na praní vlněných svrchních kalhotek - Ulrich šampon na vlnu nebo tekutý Ecover na citlivé tkaniny (oboje v internetových obchodech, Ecover i v DM drogerii či větších super- a hypermarketech)
3. Impregnace - Ulrich lanolínová impregnace (v internetových obchodech)
4. Odstranění skvrn - žlučové mýdlo - vystřídala jsem několik značek, od Imse Vimse až po obyčejné z DM drogerie, i tekuté, v podstatě mi přijdou všechny stejné, tady žádné velké doporučení na konkrétní značku nemám. Snad jen, že to IV je velké a osobně mi nejvíc voní.





Sušení:
Hodně z vás se obává sušení. Chápu, že mít denně rozložený sušák v malém bytě je celkem na obtíž. My máme jeden sušák v koupelně přidělaný do stropu, vejde se mi na něj vždy přesně jedna pračka plen (teď už pro dvě děti za dva dny), takže bych řekla, že jeho kapacita je dostatečná.
Tento náš je Antonius z Ikea, už se patrně neprodává, ale jsem si jistá, že seženete běžně i jiný typ - např. v hobbymarketech.


Cestování:
Látkové plenky by se měly prát nejpozději třetí den. Cestujete-li někam, kde nemáte možnost plenky vyprat, můžete použít ekologické jednorázové plenky.

Kikko

Plenky ale můžete vyprat i v ruce – výborný je desinfekční prostředek značky Bambino Mio.


Závěrem bych ráda zmínila, že látkové pleny podporují správné postavení kyčlí, a tedy jejich správný vývoj.
Používáním látkových plenek předcházíte vzniku opruzenin. Nemusíte pokaždé, když dítě přebalujete, používat krém.
V případě, že se však opruzeniny objeví, měli byste dítě častěji přebalovat a nechat ho co nejdéle tzv. větrat, to znamená nechat ho co nejdéle rozbalené. Na opruzeniny je výborný např. měsíčkový balzám, můžete použít i hedvábnou plenku nebo homeopatika – belladonna 5 CH.

Lotties

Saloos

Seznam zkratek a výrazů, na které narazíte, budete-li hledat informace o látkových plenkách (může jich být i víc, uvádím zhruba ty nejčastější):
AIO – All in one
Bambuska – bambusová plenka
BBH – BabyBee Hinds (značka plenek)
BG - Bum Genius (značka plenek)
BI – Baby Idea (značka plenek)
BM – Bambino Mio (značka plenek)
čč – čtvercová plenka (české čtverce)
Flísáčky – fleece svrchní kalhotky
HD – Haipa-Daipa (značka plenek)
HH – Hemp Hour (značka plenek)
Kalhotovka – kalhotková plenka
Kapsovka – kapsová plenka
IB – Itti Bitti (značka plenek)
IV – Imse Vimse (značka plenek)
PULky – PUL svrchní kalhotky
Snapka – Snappi sponka
TB – Tots Bots (značka plenek)
Vkládačka – vkládací plenka
Vlňáčky – vlněné svrchní kalhotky
vv – vícevrstvá plenka
Zavazovačka – zavazovací plenka

Skládání novoskladu (čtvercová plenka):

rozloženou plenku přehněte na polovinu



a dále na čtvrtinu

chyťte vrchní růžek a roztáhněte plenku do strany

uhlaďte a otočte na rub
  
pravou stranu přeložte na třetinu
  
a ještě jednou
novosklad je hotový



můžete přidat vkládací plenku a separačku
  
na miminku pak přehněte spodek mezi nožkama na bříško
  
strany přes sebe a sepněte snappi sponkou


Původní článek jsem uveřejnila na koníkovi, později na facebooku.

5 komentářů:

  1. Bezva, bezva!! Také jsem si říkala, že sepíši článek o mojí zkušenosti s látkovkami, protože tenhle Tvůj mi kdysi neskutečně pomohl!! Ale tady je myslím řečeno úplně vše, určitě pomůže i dalším!! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak jsem si to naštudovala :-). Já mám zatím jen ty čtvercové pleny dovnitř a možná by se mi hodily nějaké AIO ale uvidíme jak mi to půjde :-).

    OdpovědětVymazat
  3. V plenkách jsme po roce používání jako doma, ale zaujala me ta homeopatika. Opruzeniny se male objevují výjimečně, většinou v souvislosti s tím, co ja sním špatného.Ta homeopatika se používají vnitřně nebo otírat roztokem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Homeopatika jsou myšlena vnitřně, u malých dětí nechat rozpustit kuličku v trošce vody například.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)