pondělí 11. května 2015

Svátek matek - Svatý Jan pod Skalou

Letos už pátým rokem jsem mohla oslavit svátek všech maminek. A letos poprvé jsem si ho užila pořádně se vším všudy. S krásným počasím, dobrým jídlem, úžasným výletem, s mým Mužem a našimi dvěma chlapečky.

Ráno jsme odstartovali sváteční snídaní. Sladkým houstičkám dělaly společnost růže od kluků.


Oběd jsme taky rozhodně neošidili.


A po obědě a odpoledním spánku nespánku jsme vyrazili do Svatého Jana pod Skalou. Máme to odsud coby kamenem, ale protože začala sezona prací na silnici, museli jsme to vzít oklikou. Kluci samozřejmě jednotně usnuli chvíli před cílem :-) Ale byli stateční, pět minut spánku jim stačilo a vydali se s námi nahoru.


Cesta lesíkem ke kapličce byla úžasná, moc příjemná, nepříliš náročná. Všude ticho, jen praskání větví, šustění listí, zpěv ptáků a neustálé žvatlání dětí :-D


Už od kapličky je pěkný výhled. Ale pokud to alespoň trochu zvládnete, doporučuji dojít až nahoru na skálu s křížem. 
Už jen ta cesta je zážitek.


A nahoře se vám zatají dech! Zvlášť pokud vám vyjde takhle krásně počasí. A to už bylo 19 hodin. 



Svatý Jan leží v Národní přírodní rezervaci Český kras. 




Vzhledem k nastupujícímu večeru a únavě účastníků jsme nestihli projít samotnou obec, chtěla jsem se podívat do jeskyně, ke kapli sv. Maxmiliána a k Mariánskému sousoší.
Alespoň máme důvod se sem vrátit.
Eliášek mi to však bohatě vynahradil ještě při rychlém nákupu - na chvíli odběhl, pak zavelel, že pro nás má u mouky překvapení :-)


Nechali jsme ho tam, třeba si ho všimne někdo další a vykouzlí mu úsměv na tváři.

5 komentářů:

  1. A jestli jste ještě nebyli, tak doporučuji skanzen Solvayovy lomy, dá se tam dojít třeba i hezkou procházkou od křížku po hřebenu kopce. Cestou je naučná a hezká dendrologická stezka, ve skanzenu spousta mašinek. Navíc tam bude 13.června výstava rotujících setrvačníků...spousta funkčních strojů, traktůrků a parních mašinek, včetně jízd mašinkou. To by se klukům mohlo líbit ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byli jsme jednou, ještě jako bezdětní, v tom lomu u Loděnice. A nejsem si jistá, zda jsou to ty Solvayovy lomy. Musím se podívat. Ono je jich tady v okolí víc a všechny stojí za vidění, že jo :-)
      Jinak moc moc děkuju za tip, to by se klukům určitě líbilo! Musím to nějak zařídit s Mužem, aby si udělal volno. Ještě jednou díky :-)

      Vymazat
    2. Pletu si lom a důl :-D My jsme byli tady http://www.chrustenicka-sachta.cz/ :-)

      Vymazat
    3. Chrustenická šachta je také zajímavá, strávila jsem tam mládí při budování muzea a průvodcování :-) Ale pro takhle malé děti jsou asi lepší ty Solvayovy lomy, naše starší dcerka je mašinková, takže my se tam v tom červnu také chystáme ;-)

      Vymazat
    4. No ty jo, tak ty jsi dobrodruh :-)
      Já jsem to prostě popletla :-) Naše malé děti bych do šachty ještě nevzala, pamatuji si, jak jsme v jednom místě lezli po žebříku takovým úzkým tunelem, to by nebylo pro ně. Ale zase jsme jeli důlní mašinkou :-D

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)