sobota 2. května 2015

Beltain

Čtvrteční odpoledne se vydařilo. Bylo krásně, teplo, svítilo sluníčko... Koupila jsem si pár kytek do truhlíků a kluci se rozhodli, že mi se sázením pomůžou.



Zatímco jsem plela záhony a Muž sekal trávník, kluci foukali bubliny a objevovali slepýše v pískovišti.



Pak přišly na řadu klobásky a špekáčky. Na jídelníčku je pravidelně nemáme, ale takhle jednou za rok, nějaké kvalitní, od místního řezníka, to si na nich pochutnáme.


Po večeři jsme vyrazili na kopec.


Noci z 30. dubna na 1. května se říká filipojakubská a pálí se při ní čarodějnice. Tento svátek nebyl v minulosti tak veselý a mírumilovný jako dnes. Je to také druhý největší satanský svátek.
Pokud chcete, přečtěte si něco o původu a historii pálení čarodějnic.

Milejší je mi keltský svátek Beltain, který je oslavou světla, jara, květu, ženskosti.


Kluci zahájili řádění svačinkou. Váleli se v trávě, hráli na babu, pojídali trávu a zkoumali tu hromadu klád (můj Muž Tulák má ze mě srandu, že nevím, zda je to hranice či pagoda, naštěstí máme Google).

Jakmile padla tma, čtyři muži, každý z jedné strany, zapálili tu pagodu. Letos dosáhla výšky 10,9 metrů.




Eliášek potkal kamarády ze školky (na fotce jen s jedním), důležitě debatovali a my dospělí jsme měli o zábavu postaráno :-D


Při návratu z kopce jsme mohli v dálce pozorovat další velké ohně, byla to opravdu magická noc. Počasí vyšlo, všichni si to užili, těšíme se zase za rok :-)


4 komentáře:

  1. moc hezké, úplně jsem si vzpomněla, jak jsem jako malá trávila čarodějnice u babičky na venkově...s dědou jsme si udělali vrbová košťátka, za tmy jsme šli na kopec, tam se házela zapálená košťata a pekly buřty. Kluci budou mít díky vám také takové krásné vzpomínky ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zrovna včera jsme četli Jaro je tu od Andrey Popprové a tam taky vyráběli vrbová košťátka a házeli je do ohně. Doteď jsem o tom neslyšela :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)