Trhací chleby jsou hodně oblíbené. Vypadají efektně, jsou výborné a můžete si urvat, kolik chcete.
Zatím jsem pekla jen ty slané, toto byla sladká premiéra. Že se vydařila, o tom svědčí i fakt, že ho kluci snědli skoro celý na posezení (kluci včetně tatínka samozřejmě).
Chlebíček voní po skořici, jablkách a karamelu, těsto je vláčné a nahoře trochu křupavé.
Jo a navíc! Navíc nepotřebujete váhu, stačí hrníček a lžíce.
Těsto:
3 hrnky hladké mouky
0,5 kostky droždí
1/4 hrnku třtinového cukru
1/3 hrnku mléka + 1/4 hrnku mléka na droždí
4 lžíce rozpuštěného másla
2 vejce
0,5 lžičky soli
trochu vanilky
Náplň:
2 jablka, nakrájená na maličké kousky
3/4 hrnku třtinového cukru
3 lžíce rozehřátého másla
2 lžičky skořice
Karamel:
0,5 hrnku třtinového cukru
2 lžíce másla
2 lžíce smetany
Smícháme droždí se čtvrtinou hrnku mléka a necháme vzejít.
V rendlíku si společně zahřejeme máslo, mléko a vanilku.
V míse smícháme mouku, cukr, sůl, přidáme kvásek, vejce a rozehřáté máslo s mlékem a vanilkou. V případě potřeby přidáme trochu mouky. Vypracujeme hladké těsto, které se nelepí k míse, a necháme ho pak kynout 90 minut.
Mezitím nakrájejte jablíčka na kousky a smíchejte cukr a skořici.
Vykynuté těsto rozválejte na velký obdélník (3-4 mm silný), potřete rozpuštěným máslem a posypejte cukrem smíchaným se skořicí. Těsto pak na delší straně rozkrájejte na 7 stejně silných pruhů.
První pruh posypte částí jablek, položte na něj druhý pruh, opět posypte jablky, položte třetí pruh atd.
Takto vyskládané a posypané pruhy rozkrájejte opět na delší straně na 6 stejně širokých částí.
Formu na biskupský chlebíček vyložte pečícím papírem a jednotlivé části do ní nastojato vyskládejte, jednu vedle druhé, aby tvořily kompaktní celek. Pokud se vám při krájení pruhů a dávání na sebe vysypal nějaký cukr se skořicí, klidně ho smeťte z pracovní plochy a nasypte ho navrch na chlebíček.
Doporučuji formu dlouhou zhruba 25 cm. Kdo máte kratší, můžete rozkrájet vyskládané pruhy na míň částí, jen pak budou vyšší. Nebo upravit poměry surovin.
Kdo máte formu delší (já mám dvě, jednu malou, jednu velkou, potřebovala bych ještě jednu mezi), tak můžete opět upravit poměry surovin, nebo volné místo vyplnit třeba nějakou malou zapékací mističkou. Prostě těsto nesmí mít ve formě příliš místa.
Nechte ještě asi půl hodinky kynout, troubu si předehřejte na 180°C a pečte asi 45 minut.
Po vychladnutí vyndejte chlebíček z formy.
Před podáváním polijte karamelem - smíchejte máslo, cukr a smetanu a nechte asi 2 minuty povařit, aby se cukr rozpustil.
Koláč se nekrájí, ale jí se rukama.
Tak dobrou chuť :-)
Oh! Sliny kapooooou! Vypadá skvěle!dokonce celkem snadně...píšu si do diáře.Díky!
OdpovědětVymazatTak to jsem na tebe zvědavá :-) Dávám ti to za úkol a pak druhý úkol bude oživit tím tvůj blog ;-)
Vymazat