Jeho předchůdce jsem poměrně rychle zahubila. Ale toto je pašák :-)
Pro toho, kdo netuší, co to takový chlebový kvásek je (někdo takový ještě vážně existuje?), vkládám následující fotku. Je to jen žitná mouka smíchaná s vodou, tato "směs" se pravidelně každý den dokrmuje, až po několika dnech můžete upéct svůj první chleba. A pak už stačí jen kvásek udržovat a v případě potřeby rozkvasit (u nás určitě třikrát do týdne, někdy i pětkrát, to když k tomu rodina chce i rohlíky či něco sladkého).
Z kvásku pečeme samozřejmě hlavně chleba. Vyzkoušela jsem už několik druhů, čistě celozrnné, s přídavkem bílé mouky, s kmínem, bez kmínu, se semínky, celožitné, toustové.... Momentálně u nás vede kombinace celozrnné žitné a světlé pšeničné, jen s trochou soli.
Má vždycky kolem 1,5 kg
Občas, svátečně, si do těsta přidáme i něco jiného pro zpestření - třeba škvarky, ořechy, rajčata, olivy, ale i brusinky a mandle.
Výborný je také chleba se záparou, což je směs semínek a soli, která se přelije vařící vodou a nechá přes noc nabobtnat. Chleba je pak déle vláčný.
Pečeme ale i jiné pečivo, jako housky, rohlíky, cibulové motánky, veky a trhací chleba.
A, světe div se, kvásek se dá použít i do sladkého - koláče, koláčky, jidáše, mazanec, vánočka, perník, buchty, muffiny, makovník, loupáčky, bábovky, vdolky i klasické sladké chleby.
Nebo co takové krkonošské kyselo :-)
Kvásek je vášeň, relax, zábava. Zapojit se mohou i děti, tvoříte něco společně, trávíte spolu čas, má to smysl. A děti se učí, že za vším je lidská práce. A samozřejmě je to patlání v těstě nesmírně baví :-)
Mě baví pozorovat to kynutí. Hotový zázrak.
Na pečení používám zatím čtyři ošatky. Slaměné a jednu z mořské trávy. Existují ještě třeba pedigové, ty mám v plánu vyzkoušet..
A chleba uchovávám v plátěném pytlíku, utěrce nebo látkové pleně, zavřený do chlebníku nebo do skříňky. Vydrží déle. Nikdy ne v igelitu.
Kvásek mám v lednici klasický, smíchaný s vodou, je to taková hustá kaše. Když potřebuji péct, v dostatečném časovém předstihu si ho rozkvasím na požadované množství - přidáním mouky a vody.
Pro jistotu mám ale kvásek i na sušený, kdyby mi ten aktivní "náhodou chcípnul". Anebo když chce někdo poslat poštou třeba.
Často se lidi ptají, proč vlastně ztrácím čas pečením chleba doma, když v obchodech je dnes takové množství druhů a můžete si čerstvý chleba koupit i v neděli nebo o půlnoci. Tady je odpověď.
Náš kvásek je člen rodiny, hýčkáme si ho a já osobně jsem mu vděčná, kolik práce už udělal. Z lásky k němu jsem mu vytvořila i jeho vlastní album :-)
Díky, Kvasoni, a vše nej do dalších let.
PS: Kvasoně rozdáváme i v rámci kváskové mapy.
Krásné narozeniny Kvasoňovi :-)
OdpovědětVymazatNáš je teprve kojenec :-D
Díky :-) Kojenec ať vám krásně roste a sílí a dožije se vysokého věku :-D
VymazatKarkulko, já jsem svůj první kvásek zahubila, jo jo, já vím, stydím se. měla jsem ho od jedné paní z našeho okolí a je mi už hamba za ní jít. a tak chleba kupujem, veky teda peču, ale používám droždí. a důvod pečení chápu, já jsem měla letos před svátky takové dohady s manželem. on se mě ptal proč budu péct veky, když je jich všude tolik. Tak jsem mu řekla proč, ukázala na etiketu. copak je normální dát do "obyčejné" veky tolik různých věcí?????
OdpovědětVymazata hodně mě zaujal sušený kvásek, ten se chová stejně jako živý?
děkuji Majka
Majko, být Vámi, tak se nestydím, a paní znovu kontaktuji. Pokud je normální, tak Vám dá kousek znovu, protože jistě dobře ví, že učený z nebe nespadl a že s kváskem někdy není lehké pořízení. Nejste první ani poslední. Já jsem ho před pár dny taky resuscitovala :-D
VymazatAnebo jistě najdete v okolí někoho dalšího. Přinejhorším klidně pošlu svůj nasušený.
Čímž se dostávám k tomu sušenému - stačí ho rozmíchat ve vodě, on obživne, pak je třeba pár dní intenzivně krmit (tj. každý den) a za pár dní je připraven.
Úplně mi mluvíš z duše s těmi přísadami v chlebu a v příspěvku o rohlíkách, co se s nimi děje než skončí u zákazníka. Já to mám stejné, ale bohužel jsem ve svém okolí i rodině za cvoka a domácí pečení není u nás doceněno a manžel nechape, co mi vadi na ošmataných rohlikach v tescu. Chléb peču ráda,ale kvásek mi chcípl už milionkrát. Teď jsem se snažila rozchodit ho asi 5 dni, ale použila jsem výjimečně nebio mouku a úplně se zkazil. Zase budu muset objednávat nový :-(. Naštěstí u nás ve farmářskem krámku jde objednat. Obdiv a závist tobě za bojkot pekárenských výrobků z obchodu.
OdpovědětVymazat