neděle 26. dubna 2015

Pvinc Kvasoň

Dnes máme výročí. Slavíme dva roky společného života s Pvincem Kvasoněm. Naším kváskem.
Jeho předchůdce jsem poměrně rychle zahubila. Ale toto je pašák :-)


Pro toho, kdo netuší, co to takový chlebový kvásek je (někdo takový ještě vážně existuje?), vkládám následující fotku. Je to jen žitná mouka smíchaná s vodou, tato "směs" se pravidelně každý den dokrmuje, až po několika dnech můžete upéct svůj první chleba. A pak už stačí jen kvásek udržovat a v případě potřeby rozkvasit (u nás určitě třikrát do týdne, někdy i pětkrát, to když k tomu rodina chce i rohlíky či něco sladkého).


Z kvásku pečeme samozřejmě hlavně chleba. Vyzkoušela jsem už několik druhů, čistě celozrnné, s přídavkem bílé mouky, s kmínem, bez kmínu, se semínky, celožitné, toustové.... Momentálně u nás vede kombinace celozrnné žitné a světlé pšeničné, jen s trochou soli.


Má vždycky kolem 1,5 kg


Občas, svátečně, si do těsta přidáme i něco jiného pro zpestření - třeba škvarky, ořechy, rajčata, olivy, ale i brusinky a mandle.


Výborný je také chleba se záparou, což je směs semínek a soli, která se přelije vařící vodou a nechá přes noc nabobtnat. Chleba je pak déle vláčný.


Pečeme ale i jiné pečivo, jako housky, rohlíky, cibulové motánky, veky a trhací chleba.


A, světe div se, kvásek se dá použít i do sladkého - koláče, koláčky, jidáše, mazanec, vánočka, perník, buchty, muffiny, makovník, loupáčky, bábovky, vdolky i klasické sladké chleby.


Nebo co takové krkonošské kyselo :-)


Kvásek je vášeň, relax, zábava. Zapojit se mohou i děti, tvoříte něco společně, trávíte spolu čas, má to smysl. A děti se učí, že za vším je lidská práce. A samozřejmě je to patlání v těstě nesmírně baví :-)
Mě baví pozorovat to kynutí. Hotový zázrak.


Na pečení používám zatím čtyři ošatky. Slaměné a jednu z mořské trávy. Existují ještě třeba pedigové, ty mám v plánu vyzkoušet..
A chleba uchovávám v plátěném pytlíku, utěrce nebo látkové pleně, zavřený do chlebníku nebo do skříňky. Vydrží déle. Nikdy ne v igelitu.


Kvásek mám v lednici klasický, smíchaný s vodou, je to taková hustá kaše. Když potřebuji péct, v dostatečném časovém předstihu si ho rozkvasím na požadované množství - přidáním mouky a vody.
Pro jistotu mám ale kvásek i na sušený, kdyby mi ten aktivní "náhodou chcípnul". Anebo když chce někdo poslat poštou třeba.


Často se lidi ptají, proč vlastně ztrácím čas pečením chleba doma, když v obchodech je dnes takové množství druhů a můžete si čerstvý chleba koupit i v neděli nebo o půlnoci. Tady je odpověď.


Náš kvásek je člen rodiny, hýčkáme si ho a já osobně jsem mu vděčná, kolik práce už udělal. Z lásky k němu jsem mu vytvořila i jeho vlastní album :-)

Díky, Kvasoni, a vše nej do dalších let.

PS: Kvasoně rozdáváme i v rámci kváskové mapy.

5 komentářů:

  1. Krásné narozeniny Kvasoňovi :-)
    Náš je teprve kojenec :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky :-) Kojenec ať vám krásně roste a sílí a dožije se vysokého věku :-D

      Vymazat
  2. Karkulko, já jsem svůj první kvásek zahubila, jo jo, já vím, stydím se. měla jsem ho od jedné paní z našeho okolí a je mi už hamba za ní jít. a tak chleba kupujem, veky teda peču, ale používám droždí. a důvod pečení chápu, já jsem měla letos před svátky takové dohady s manželem. on se mě ptal proč budu péct veky, když je jich všude tolik. Tak jsem mu řekla proč, ukázala na etiketu. copak je normální dát do "obyčejné" veky tolik různých věcí?????
    a hodně mě zaujal sušený kvásek, ten se chová stejně jako živý?
    děkuji Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, být Vámi, tak se nestydím, a paní znovu kontaktuji. Pokud je normální, tak Vám dá kousek znovu, protože jistě dobře ví, že učený z nebe nespadl a že s kváskem někdy není lehké pořízení. Nejste první ani poslední. Já jsem ho před pár dny taky resuscitovala :-D
      Anebo jistě najdete v okolí někoho dalšího. Přinejhorším klidně pošlu svůj nasušený.
      Čímž se dostávám k tomu sušenému - stačí ho rozmíchat ve vodě, on obživne, pak je třeba pár dní intenzivně krmit (tj. každý den) a za pár dní je připraven.

      Vymazat
  3. Úplně mi mluvíš z duše s těmi přísadami v chlebu a v příspěvku o rohlíkách, co se s nimi děje než skončí u zákazníka. Já to mám stejné, ale bohužel jsem ve svém okolí i rodině za cvoka a domácí pečení není u nás doceněno a manžel nechape, co mi vadi na ošmataných rohlikach v tescu. Chléb peču ráda,ale kvásek mi chcípl už milionkrát. Teď jsem se snažila rozchodit ho asi 5 dni, ale použila jsem výjimečně nebio mouku a úplně se zkazil. Zase budu muset objednávat nový :-(. Naštěstí u nás ve farmářskem krámku jde objednat. Obdiv a závist tobě za bojkot pekárenských výrobků z obchodu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář :-)