pátek 19. února 2016

Archa Noemova

Přírodovědecká expozice v Nové budově Národního muzea v Praze.

Dnešní odpoledne jsme si moc užili, vyrazili jsme do Prahy na výstavu Archa Noemova. Počasí nám přálo, vyrazili jsme vlakem. Budova Hlavního nádraží mě vždycky okouzlí.


Expozice je umístěna do Nové budovy Národního muzea, hned naproti historické budově. Předem jsem si raději rezervovala vstupenky, protože kapacita je omezená a slyšela jsem, že tam bývá plno. Rezervaci můžete provést na stránkách Národního muzea. Dnes to však asi nebylo potřeba, lidí bylo poskrovnu, rozhodně jsme se nikde netlačili a nestrkali před vitrínkami. Ale jak se znám, kdybych tu rezervaci neudělala, stojíme ve frontě ještě teď.

Výstava na mě udělala velký dojem a myslím, že i dětem se to moc líbilo. Běhaly nadšeně od jednoho exponátu k druhému a zase zpátky. Celkem jsme tam byli asi hodinu, nijak jsme nespěchali, ale ani jsme nikde příliš nepostávali (se dvěma dětmi, jak jinak).
Do prostor expozice se nesmí s vlastním kočárkem, ten musíte nechat v šatně (je tam dost místa), ale můžete si půjčit erární. My jsme ho tedy nepotřebovali, takže jsem se po něm ani nesháněla, ale když jsem tuto informaci zjistila, hlavou mi blesklo, že to asi budou nějaké stoleté golfky. Nakonec jsem je viděla, protože byly připravené u vstupu. Nezkoumala jsem je nijak zblízka, ale rozhodně se nejedná o muzejní exponát, děti bych se do nich nebála dát :-)
Výstava je ozvučená, to dotváří celkový dojem.
A taky je tam hodně teplo, chodili jsme tam jen v tričku a zima nám rozhodně nebyla.
Zároveň bych moc chtěla poděkovat všem zaměstnancům, které jsme dnes potkali, všichni byli milí, usměvaví a ochotní. I díky nim to bylo velice příjemné odpoledne.



Sbírky a sběratelé

Sbírky a sběratelé - hned na úvod takový "sběratelský kousek"

Tropická Asie, v pozadí Soutěska

Tropická Asie

Suchozemští bezobratlí

Afrika

Afrika - kromě popisků byly u většiny exponátů i jejich stopy

Afrika

Afrika s interaktivní Planetou Země

Afrika

Člověk lovec

Soutěska

Menší obratlovci

Menší obratlovci

Menší obratlovci

Menší obratlovci

Menší obratlovci

Menší obratlovci

Paleontologie

Galapágy a Skalnatý útes

Skalnatý útes

Skalnatý útes




Mořský svět

Mořský svět

Kino


Eurasie a Severní Amerika

Vyhubené druhy - vakovlk
Mezi nejznámější vyhubená zvířata vůbec patří vakovlk. Jedná se o největšího dravého vačnatce, který kdysi obýval Tasmánii, Novou Guineu a velkou část Austrálie. Na Nové Guineji a australském kontinentu však byl vyhuben již před asi 3 tisíci lety. Jako nejpravděpodobnější příčina vymizení vakovlka se uvádí dovezení psů původními domorodci. Do nedávné minulosti přežila jediná izolovaná populace vakovlka na Tasmánii, kde její vyhubení způsobili až bílí osadníci. Vedle změn životního prostředí (přeměna lesů na pastviny) k tomu přispěl intenzivní lov, neboť vakovlk byl považován za škůdce na stádech ovcí (za jeho ulovení byla vyplácena odměna). V přírodě vakovlk vyhynul v první polovině 20. století, poslední věrohodně doložený záznam o výskytu v přírodě pochází z roku 1933. V tomto roce byl odchycen vakovlk, který byl předán do zoologické zahrady v Hobartu, kde uhynul 7. září 1936. Byl to zároveň i poslední jedinec chovaný v zajetí. Od té doby se čas od času objevují "senzační" zprávy o pozorování vakovlka či jeho stop v tasmánských lesích, žádná z nich však nebyla věrohodně doložena. V muzejních sbírkách 107 zemí celého světa se dochovalo na 750 různých pozůstatků vakovlka včetně stovky vycpanin. Pro Národní muzeum byl tento unikátní exponát zakoupen v roce 1897 v Londýně.

Ochrana biodiversity - chvíli jsem na něj takto koukala, a i když jsem věděla, že je vycpaný, nebylo mi všechno jedno

Ochrana biodiversity

Ochrana biodiversity - ty mloky by chtěl Eliášek domů

Ochrana biodiversity
 Součástí expozice je také dětský koutek s několika aktivitami. Na zdech jsou obrázky zvířat s kousky jejich kůže či srsti, nebo i rohů. Některé už tedy byly řádně vypelichané.
Uprostřed je vkládačka zvířat, na jedné straně je taková skříňka s otvory a kukátky. V otvorech můžete nahmatat těla a srst zvířat, v kukátku pak vidíte, o jaká zvířata se jedná. Já jsem na to odvahu nenašla, ale děti to jely několikrát dokolečka :-)
Je tam také hra, Noemova archa, s opravdickým kormidlem, no tak z toho byli kluci nadšení.
Z čeho jsem byla nadšená já, že jsme se tam nepřetlačovali s dalšími 30 dětmi. Vážně dobře vymyšlené.

Dětský koutek

Dětský koutek

Dětský koutek

Dětský koutek

Po výstavě jsme zamířili hned o dveře vedle, do Kavárny Muzeum. Už jsem o ní slyšela chválu, ale byli jsme tam poprvé. A doporučujeme. Dali jsme si obložený chleba (chleba byl vážně senzační, a víte, že si doma peču vlastní kváskový), vanilkový cheesecake, pistáciovou panna cottu, kluci zmrzlinu. Měli tam taky třeba jogurt s müsli nebo s ovocem a spoustu dalších dobrot. Dělají tam i teplá jídla.
Na závěr jsme si dali kávu, mají tam Doubleshot, spokojenost největší. I prostředí je moc fajn.





Domů jsme neodešli s prázdnou. Kromě nových zážitků, procházky kolem Václavského náměstí a surovin na domácí burger (protože ty taky v Kavárně dělají, takže jsme na ně dostali chuť) jsme si z muzejního obchodu odnesli také zvířátka Schleich. Jestli se nepletu, tak jsou to naše první. Doteď mě totiž ta mánie kolem nich míjela. Už chápu, proč jsou z nich všichni tak nadšení. Jsou naprosto realistická, precizně provedená, kvalitní. 
Je tedy pravda, že tam měli i růžové dráčky a kočky domácí, ale si člověk holt musí odmyslet. Zbytek je opravdu perfektní. U dvou určitě nezůstaneme, kluci už si v katalogu vybírají další :-)









K výstavě si můžete zdarma stáhnout i mobilní aplikaci (Národní muzeum), ale nám prostě nefunguje. Neustále nám naskakuje aktualizace, která se ale nikdy nevydaří, a bez ní se nikam dál nepohnete. Možná jen nějaký momentální výpadek.

8 komentářů:

  1. Presne tento slon bol aj naše prvé Schleich zvieratko, dostal ho starší syn k meninám od švagrinej. Dovtedy som o žiaden Schleich záujem nemala (takže ani deti nie, keďže o ňom netušili:-)), a odkedy máme toho slona....tak by som najradšej pokúpila všetko, už máme doma takmer 30 zvieratiek :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 30 zvířátek! Tak to už je krásná sbírka :-) Ten slon je naprosto úžasný. Žirafa je také krásná, ale ten slon je perfektní. Nemůžu se na něj vynadívat. Opravdu jako živý.

      Vymazat
  2. kdyz jsem sahala do tech skrinek v detskym koutku, tak mi behal mraz po zadech.. ale dala jsem to :-D

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji moc za tip. Už se těším až tam koncem týdne zajedeme. Fotky mě uplně nalákali. Kluci budou nadšeni. A se zvířaty si kluci hrají cca od roku a ještě teď v 5ti letech je pravidelně vytahují. Jen už ta hra vypadá jinak :-) (když se připojí dinosauři je to pořádná bitva :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nalákala jsem tam celou naši školku :-D Opravdu to stojí za to, užijte si to :-)
      No Eliášek pobavil cestou domů polovinu vagonu ve vlaku. Kromě klasických hlášek taky vzal žirafu a krkem ji zahákl za slonův ohnutý chobot a vykřikoval, že je to super mít zvířátka, že se z nich dá udělat jeřáb! :-D Takže asi tak se zvířátky u nás. Vždy to skončí u autíček :-)

      Vymazat
  4. Moje oblíbená výstava! Jediný co mě tam rozptylovalo byly vystavený nafukovací zvířátka od Niklový :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak těch jsme si tedy vůbec nevšimli. Což mě na jednu stranu mrzí, mám je ráda. Kde byly?

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)