pondělí 1. února 2016

Dvacátétřetí okýnko

Uvařte na zítřek kubu.


Každý rok na Štědrý den k obědu jíme kubu. Vaříme ho pokud možno už den předem, abychom na Štědrý den dopoledne měli trochu volněji.
Stejně tak peču den předem vánočku, kterou pak 24. snídáme. 

A také každý rok dostaneme velké jmelí přímo z lesa od švagra. Jmelí má být totiž darované, aby přineslo štěstí.


Staročeský kuba:
40 g husího nebo kachního sádla
3 středně velké cibule, najemno nakrájené
250-300 g mražených hub, na plátky (nebo 100-150 g sušených)
1 lžička kmínu
2 lžičky majoránky
5 stroužků česneku, prolisovaných
300 g větších krupek, opraných ve studené vodě
1 l kuřecího nebo houbového vývaru
sůl, pepř, máslo

V hrnci rozehřejte trochu másla a opražte na něm krupky. Postupně je zalévejte vývarem a uvařte doměkka.
V pánvi rozehřejte sádlo a nechte na něm zesklovatět cibuli. Přihoďte houby a osmahněte. Přidejte kmín, majoránku, česnek a sůl. Podle chuti opepřete.
Houby přimíchejte k uvařeným krupkám.
Troubu předehřejte na 180°C. Větší pekáč vymastěte sádlem, vysypejte do něj směs krup a hub, poklaďte ještě pár plátky másla a pečte asi 25 minut, až se nahoře udělá křupavá kůrka.

Můžete podávat s opečenou cibulkou. Někdy do něj přidáváme i ořechy.

Letos jsem nestihla vyfotit dřív než na talíři, tak přidávám jednu fotku z předloňska.



Vánočka:
1 kg špaldové mouky
10 g soli
300 ml mléka
70 g droždí
250 g másla
250 g cukru krupice
4-5 žloutků
150 g rozinek, promytých a namočených do bílého muškátového vína
kůra z 1 citronu
kůra z 1 pomeranče
mandle, vlašské ořechy, namočené asi hodinu v mléce
vanilka, muškátový oříšek

Droždí rozdrobte do hrnku vlažného mléka. Spojte všechny přísady na těsto, přilijte droždí a vypracujte těsto. Zpracovávejte ho klidně 20 minut. Tahle fáze je moje oblíbená, vysloveně se s tím těstem mazlím.
Nechte ho vykynout. Pak ho rozdělte na 9 dílů, přidejte okapané rozinky, většinu mandlí a ořechů (něco si nechte na ozdobu) a upleťte.
Zapletenou vánočku ozdobte mandlemi a ořechy a potřete vínem z rozinek. Nechte ještě trochu nakynout.
Potom pečte hodinu i déle na 130°C.



K tomu pletení si pusťte pohádku o vánočce. Tématická a milá. A ta slovenčina pohladí.


Ať pletu, jak pletu, skoro vždycky se mi sveze. Ale neva, stejně je vynikající a stejně se vždycky hned sní.


Alespoň že ten chleba se mi povedl :-)


Ještě před přidáním rozinek a ořechů jsem si dala kousek těsta stranou a umotala jsem vrkoč, který jsme pak na Štědrý den zdobili.

8 komentářů:

  1. Nádhera,vyzkouším vánočku ze špaldové mouky,ať jíme trochu zdravěji.Díky za recepty.Alibabka

    OdpovědětVymazat
  2. Máš to luxusní...teda ta vánočka, ta je...Krásný den Věrka

    OdpovědětVymazat
  3. Letos vlastně loni jsem pekla špaldovou vánočku podle Tvého receptu a byla fajnová :)díky
    Barča

    OdpovědětVymazat
  4. Trik na padající cop vánočky - prišpendlit ho špejlí. Zapíchnout na konce a doprostřed špejli a i s ní upéci. Mandle jsou se šlupkou? Já je vždycky loupu,ale možná zbytečně. Ten chleba se stromečkem je hezkej. O Kubovi uvažuji každý rok,ale je mi lito hub kdyby to pak nikdo nechtěl jíst. Kroupy mám spojené s dětstvím, kdy jsem je vybírala ze zabíjačk.polévky. hrozně mi nechutnaly, ale Kuba me láká jako klasika.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Špejle zapíchávám, ale stejně se mi to vždycky nějak sveze :-D
      Mandle dovnitř klidně se slupkou. Na ozdobu je taky loupu :-)
      Tak to já zase krupky přímo zbožňuju, takže se na Kubu těším celý rok, až si dám! Nemáte možnost ho někde v rodině, u přátel ochutnat? Nebo si udělejte jen jednu malou porci, kdyby Vám to nechutnalo, ať teda není škoda těch hub.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)