čtvrtek 27. července 2017

Vesmír(ná láska)

Až po uši ve vesmíru. Vydejte se s námi za hranice planety Země.


Vesmírné téma už u nás doma vládne pár měsíců.
Před nějakou dobou kluci dostali své první knížky o vesmíru - Alánek Jak se žije ve vesmíru a Eliášek Jedinečný vesmír. Obě knížky jsem blíže představovala tady.
Mezitím se nám sbírka s vesmírnou tématikou trochu rozrostla.





Vezmu to pěkně z kraje poličky. Je tam Jakub a hvězdy a tu už jsem také dříve nafotila - tady
Druhá knížka je Jak daleko je slunce od Ivana Klímy. Srozumitelným jazykem odpovídá na dětské otázky ohledně fungování světa a přírody. Je krásně ilustrovaná.







Další knížkou je knížka mého dětství - Tomíkovy objevy. Tu jsem kdysi četla a prohlížela stále dokola. Zaměřuje se spíše na míry a váhy, čas a tak podobně, ale lehce se dotýká i vesmírného tématu. Jak jsem nedávno zjistila, vyšla u nás ještě druhá knížka stejných autorů - Tomík objevuje přírodu. Tu bych ráda sehnala.





Pak je tam časopis Ben Já Mína. Přišel nám začátkem tohoto týdne, stihli jsme ho s klukama jen prolistovat, než odfrčeli k babičce.
Vychází pod hlavičkou Junáka - českého skauta, je určený pro děti ve věku 5 - 7 let, každé číslo je nějak tématicky zaměřené (aktuální je vesmírné, takže to se nám co? hodí!) a máte k němu k dispozici i metodiku, která dává časopisu ještě další rozměr.
Na první prolistování mě zaujala grafická podoba, zdařilá, jednoduchá, čistá. Dále je hned na začátku ukázka z knihy Jedinečný vesmír, kterou máme na poličce. Velmi se mi líbí kapitola o stravování v kosmu, podobnost s naší Lego raketkou, no a reklama na Utukutu na poslední straně je jen třešinka na dortu :-) To nemůže být náhoda!









Následuje moje oblíbená knížka Jak si uděláme zeměkouli od Mileny Lukešové. Nádherné vyprávění o vzniku vesmíru, hvězd, planet, o planetě Zemi, o jejích silách, o tom, co potřebuje, co potřebujeme my, o střídání ročních období... Tu můžeme číst a prohlížet pořád dokola :-)










Další je Armstrong - Dobrodružná cesta myšáka na Měsíc. Úžasná, nádherná kniha (jedna ze dvou), kterou jsem vám nafotila po Vánocích tady
A hned u ní je malý sešitek z nakladatelství Triton Výlet do vesmíru. Vypráví o Veronice a Tomášovi, kteří se proletí naší sluneční soustavou, zastaví se u každé planety a planetky a něco se o ní dozvědí.
Tyhle sešitky z Tritonu jsou fajn, máme jich doma několik. A stojí pár kaček.






Jezevec Chrujda má už čtvrtou knihu, tentokrát se shodou okolností podívá do kosmu. Chrujda je u nás taky oblíben, je velmi vtipný, hltáme ho od prvního dílu.









Malý princ - ne typicky vesmírná kniha, přesto sem rozhodně patří. Máme ji ve dvou vydáních, tu klasickou a pak velkoformátovou s ilustracemi Manuely Adreani. Dovolila jsem si jejich obrazové porovnání. 
Příběh je převyprávěný, ale obsahově se shoduje.













Na závěr ještě Oskar a měsíční kočky. Příběh o kocourkovi, který nedal pokoj a neustále poskakoval z místa na místo, ze stolu na skříň..., až jednoho dne skočil až na Měsíc, odkud se ale málem nevrátil.





 

Knih máme celkem dost, ale blíží se narozeniny, takže je příležitost knihovničku rozšířit. Vybírám mezi knihami Vesmír, měla by vyjít v srpnu, a Vesmír v kostce.
Big Book of Rockets and Spacecraft jsem neodolala a už jsem ji objednala.




Přidávám ještě tipy na brilantní sérii Jirkova dobrodružství od Lucy a Stephena Hawkingových. Je určena pro větší děti, mám ji tedy v záloze do budoucna.


Možná by se vám hodily i tyto následující knížky.




Koupili jsme taky společenskou hru Sputnik. Objevili jsme ji úplnou náhodou a Eliáškovi se hned zalíbila. Dalo mi dost práce ji sehnat. V eshopu, kde jsem ji koupila a na který dávám odkaz, už ji také nemají, takže pokud vás zaujala, buď vás zklamu, že už není k sehnání, nebo gratuluji, pokud máte štěstí a vyčenicháte ji ještě někde jinde.
Hru si ale okamžitě zabral děda, takže reálnými fotkami a dojmy budu disponovat později.


Na narozeniny nebude chybět ani Lego. Vybrali jsme už z kategorie Creator - Vesmírný průzkumný raketoplán.
Vzdala jsem už neustálé třídění a znovustavění všeho dle plánků, vydrží to u nás maximálně týden, kluci to po malých kouscích ("Když já potřebuju tuhle kostičku!") rozeberou a staví dle fantazie. A v současné době jsou to právě různé rakety a rozsáhlé vesmírné stanice.


  


  



Hlavním dárkem ovšem bude taška do školy. Už je jisté, že to bude Ergobag, ovšem vzor je stále ve hvězdách. Jedním z možných je i tenhle galaktický.


Do školy je potřeba i láhev na pití. Po roce jsem se nakonec rozhoupala a objednala Equa Universe. Je teprve na cestě k nám, až ji otestujeme, přidám samostatný článek. Mimochodem Alánkovi jsem vzala českou Botanelu.


Budoucímu školákovi doplníme výbavu i svítícím globem, který určitě také do vesmírného výběru zapadá.


Nezapomněli jsme ani na parádu, v H&M teď mají trička s motivem raketoplánů a kosmonatů. 



Pak tu mám ještě pár tipů na vesmírné hry a hračky, i didaktické, které nemáme, ale o jejich pořízení uvažuji, nebo mě zaujaly.
První v řadě jsou určitě vesmírné kartičky od Juchuuu, dají se koupit i jako celá sada.


Dále dřevěná sluneční soustava od Sůvy z dříví.


K tomu by byla skvělá (ostatně je i na fotce použitá) Safari tuba Vesmír. A od stejného výrobce pak sluneční soustava.



Sluneční soustavu najdete i na těchto puzzles od Larsen. Líbí se mi, že jsou na nich české popisky, samotné puzzle není nijak složité, a je realistické.


Můj výběr doplňuje hra z edice V kostce od Albi a Příběhy z kostek od Mindoku.




Na závěr se s vámi ještě podělím o tip na seriál - Byl jednou jeden vesmír. Možná si ho pamatujete z dětství. Tak to u nás nesmírně vesmírně frčí.
A jedna bezva aplikace - StarWalk 2.



Během psaní jsem si ještě vzpomněla, že má Eliášek k narozeninám slíbený výlet do Planetária v Plzni (v rámci Techmanie). Tak tam se moc těšíme!


Chystám se na knížku Kosmonaut z Čech a Muže jsem taky vybavila jedním vesmírným tričkem. Tak to vidíte, postihlo to celou rodinu. A to bych nikdy neřekla, že mě tohle téma bude tak bavit.

 

Bylo-li by vám to snad málo, mrkněte na můj profil na pinterestu, mám tam album s tipy na vesmírné pokusy a tvoření.

Letíme za tři, dva, jedna....!

19 komentářů:

  1. Krasny inspirativni clanek, nektere knizky mame a nektere tedy musime dokoupit. Paradni tipy a moc dekuju za nas za tip na nasi slunecni soustavu. Pohodove dny preji Saša Suvy z drivi 😊

    OdpovědětVymazat
  2. Kdyby pouze jednu knížku k vesmíru, jaká by to byla? Díky, Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro jak stare dite? A chcete radeji pohadku a nebo nejakou, ktera bude mit v sobe vice informaci?
      M.

      Vymazat
    2. Přesně tak. Záleží na věku a na zaměření knížky. Ale ani tak bych asi nevybrala jednu. Každá je jiná a každému se líbí něco jiného. Jsou tu všechny nafocené, některé v dřívějších článcích, ale odkazy tam jsou, tak vyberte podle sebe :-)

      Vymazat
    3. Čtyřleté dítě. Pohádka to může být, informace taky, ale základy, nic do hloubky.

      Vymazat
  3. Bozi, jestli nas nekdy chytne vesmirne obdobi, tady mame vse jak na dlani. A tech knizek ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem si jistá, že do té doby toho bude zase mnohem víc a jinačí :-) Ale děkuju :-)
      Nějak jsem si ani neuměla představit, že u nás bude frčet vesmír. To byly pořád zvířátka a autíčka... Za chvíli nás jistě čekají dinosauři apod. :-D

      Vymazat
  4. Nadherna inspirace, o casopise jsem nemela ani poneti a vypad amoc dobre. Do planetaria bych rada s detmi co nejdrive, vzdy me to fascinovalo. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Časopis je skvělý, i předešlá čísla, bohužel už jsou víceméně vyprodaná :-( Na stránkách skauta jsou jen ukázky. Tak snad bude vycházet dál :-)
      Do planetaria se taky těšíme, už to máme rezervované. Ale četla jsem na to dost rozporuplné reakce, tak uvidíme, určitě sem pak dám článek.
      Mějte se krásně :-)

      Vymazat
  5. Děkuju za krásný článek. ;-) Jsem zvědavá, kdy vesmír dorazí k nám.

    OdpovědětVymazat
  6. Male sesitky z nakladatelstvi Trikon mam velice rada, beru je na cesty, ale chybi mi sesitek cislo 4 a nikde se mi jej nedari dohledat

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzanka a Modry Potouch (4). Jako posledni jsem kupovala 33 Boruvkovnik veliky a Neprava sudicka/ O uzdravene princezne 34

      Vymazat
    2. http://www.skipcr.cz/dokumenty/04_Potouch_pohadka.pdf/view ;-)

      Vymazat
    3. O tehle moznosti vim a mam v zaloze. Zatim prochazim knihkupectvi a hledam a hledam. Ale moc dekuji :-)

      Vymazat
  7. Karkulko, kde sledujete seriál Byl jednou jeden život? Mám také dva syny, Radimka, šest roků a Adámka pět roků, Radimek jde také do první třídy. Moc ráda vás sleduji a nejraději bych se s vámi často radila. Jste skvělá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl jednou jeden vesmír :-) Našla jsem ho jen na uloz.to, bohužel.

      Klidně napište, když budete něco potřebovat. Když vím, tak ráda pomůžu :-)
      Radimkovi ať se ve škole líbí, ať vykročí tou správnou nohou :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)