sobota 18. února 2017

Alánek čtyřleťák

Výlet do Zemědělského muzea, dárky a dort.


Načali jsme pátý rok s naším druhorozeným. Je to až neskutečné, protože není to tak dlouho, co jsem si užívala svoje první těhotenství. Na dětech je vážně nejvíc vidět, jak ten čas letí. Snažíme si užívat každou chvilku.

Oslava byla malá, rodinná, jen my čtyři. Druhý den pak s prarodiči.
Alánek si přál k obědu řízky a kyselé okurky. Po obědě sfoukl svíčky na dortu a za pomoci Eliáška si rozbalil dárky.
Dostal dvě hry od Lucie Ernestové. Naše první. Mám je v povědomí už velmi dlouho, nechápu, že se na ně dostalo až teď. Jsou krásné. Originální, autorské, tady u nás vyrobené. Kromě krásných ilustrací (hry nejsou naše první "ernestovina", mám obrázky Lucie moc ráda, jeden mi zdobí i plochu na počítači) mě nadchly i ty drobné detaily, jako jsou třeba hledačky, nebo dřevěné firgurky a kostky v sametovém pytlíčku uvnitř her. Praktické mi přijde i to, že jsou ploché, z boku vypadají jako hřbety knih, můžou vám tedy zdobit knihovnu.
Pár knížek - Pohádkovou lampičku od Františka Nepila s ilustracemi Jana Kudláčka - od babičky a dědy. Kdo máte taky právě kudláčkovské období (a/nebo máte rádi i Milenu Lukešovou, přidejte se k výzvě Večernice).
Pan Nepil je teď u nás v kurzu - klukům jsem po Vánocích četla Štuclinku a Zachumlánka a sobě Vánoce mám rád (taky s ilustracemi Jana Kudláčka) a teď znovu Lipovou alej.
Dostal taky dvě prostorová leporela Rudolfa Lukeše - Lva a Želvu. Ještě je do série Tygr a Pes.
Z pohádek pak na DVD Jak vycvičit draka. Možná znáte Škyťákovu sérii i knižně :-) 
Nemohla zase chybět oblíbená Schleich zvířátka. A taky kluci dostali každý jednoho Pišlíka, už se těším, až jim v lese postavíme domeček a vezmeme je pod stan a vůbec za dobrodružstvím.
Od babičky dostali taky každý jedno autíčko - staré bouráky od HotWheels, to teď u nás taky frčí, protože to frčí u kluků ve školce. No jo :-)
A od druhé babičky hromadu společenských her (za body z Alberta). Jsou to mini verze známých a oblíbených her, někdy to provedení teda trochu kulhá, ale zase je tam ta výhoda té velikosti, vejdou se i do malého batůžku. Tedy jedna samotná. A her není nikdy dost.


Balila jsem dárky i pro babičku, na poslední chvíli, naštěstí mám ještě nějaké starší barevné papíry a pár stužek




































Klukům se líbí třeba to, jak malý mrož při otevírání knížky vykukuje :-)










Původně jsme měli naplánovaný výlet někam ven, do přírody nebo projít se po nějakém starém městě, ale nakonec jsme zvolili Zemědělské muzeum, protože jsme jednak už v muzeu nebo na výstavě delší dobu nebyli, a taky jsme tušili, že tohle si kluci užijí. A užili :-)
Stihli jsme expozice Rybářství, Jede traktor, recykLES a Laboratoř ticha. Vřele doporučujeme. Všechno krásné a přizpůsobené i malým dětem. Spoustu interaktivních záležitostí, milá průvodkyně Zuzka, ochotný a příjemný mladý muž v pokladně. Sem se rádi zase vrátíme.




Děti mohly brázdit dráhy na šlapacích nebo odrážecích traktůrkách

Mohly ale vyzkoušet i některé opravdické stroje




Potok - řeka - povodeň - promítané na podlahu

Model koloběhu vody - děti si samy zapínaly déšť a bouřku, voda následně stékala koryty řek do údolí a do jezera/moře, kde se následně vypařovala








recykLES - hnízdo, ve kterém jsme si povídali s průvodkyní
Větve prastarého dubu

Lesníkova pracovna

Děti si mohly kreslit nebo si vyrobit svůj vlastní papír







Laboratoř ticha



A příště třeba naproti

Protože jsme se vraceli z Prahy celkem pozdě a měli jsme hlad, zajeli jsme neplánovaně do pizzerie. Tak snad můžeme říct, že si Alánek svůj den užil až do večera.


Taky nám, chlapec, začal psát. Svou vlastní řečí.


Na dobrou noc Modroočko

10 komentářů:

  1. Gratulace Alánkovi, hodně zdraví a spoustu báječných zážitků ;)

    OdpovědětVymazat
  2. Všechno nejlepší Alánkovi! máš to krásný, jako vždycky. Dort bych si dal ahned, vypadá božsky.
    A děkuju za tip s tou výstavou, my už jsme taky dlouho nikde nebyli, toto vypadá skvěle. To by staršího taky bavilo.
    Znáš Pišlické příběhy na CD? Namluvil to Trojan, je u toho hezká hudba, našim dětem se to moc líbí. Ale pišlíky k tomu nemáme, po těch se taky podívám, kde je sehnat.
    A jinak moc hezké dárky Alánek dostal. A ten batoh je prosím jaký? Jste s ním spokojení?
    Díky, Alena.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :-) Pišlické příběhy známe, taky je máme. Pišlíky jsem koupila v obchodě Hugo chodí bos, mají tam samé bezva hračky :-)
      Batoh je Deuter Waldfuchs, je super, kvalitní (materiál, zpracování), vypolstrovaná záda, nastavitelné popruhy, zapínání přes hrudník, spoustu kapes, i vnitřních... Mají více velikostí a druhů a barev, my asi koupíme Eliáškovi už větší a tento přenecháme Alánkovi. Máme ho asi 3 roky, jestli si dobře pamatuji, a je stále jako nový.

      Vymazat
  3. Také gratuluji Alánkovi k narozeninám

    máme doma již několik let veselé hry, je to super hra - hry co hraje i starší syn (letos 14 let), je super že si i dítě může samo vymýšlet pravidla a hlavně je to hra ke které se pořád vracíme a neskončila někde na dně skříně :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím. A navíc je to všechno vyráběné tady. Neříkám, že nemáme doma nic made in Asia, tomu se asi vyhnout nedá, ale právě proto když narazím na něco vyrobené v ČR, tak úplně zajásám :-)

      Vymazat
  4. Dobrý den,
    mohla byste mi, prosím, doporučit nějakou knížku na čtení před spaním (ne klasické pohádky)? Mělo by to být atraktivní pro 3 a 5 leté holky, které se čtením začínají. Sháním jako dárek. Děkuji za případné tipy, Míša.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu to správně, že jim teprve rodiče začínají číst? Pokud nechcete klasické pohádky, tak zkuste něco od pana Kahouna - Knížkový pejsek třeba, moc hezké jsou pohádky pana Nepila nebo třeba Alenčinu čítanku.

      Vymazat
    2. Rádo se stalo. Snad jsem to pochopila dobře. Krásných knížek je hodně, ale nevím, jak moc jsou holčičky náročné čtenářky, co je baví a tak. My třeba moc rádi čteme knížky Daisy Mrázkové, Pavla Čecha, Petra Síse, pro tu menší by určitě byly skvělé knížky od Petra Horáčka (v češtině vyšly čtyři), případně něco od Svojtky (okýnkové knížky) nebo třeba Pohádky skřítka Medovníčka, knížky Andrey Popprové.... je toho hodně :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)