neděle 13. prosince 2015

Sedmé okýnko

Pusťte si koledy a zpívejte.

Když jsem se v pondělí vrátila z práce, čekal na mě už talíř dýňové polévky. Tu můžu na litry. Tentokrát byla se sušenými rajčaty, mozzarellou a bylinkami.
Večer jsme si pak ohřáli zbytek, já jsem si do ní nastrouhala parmazán a nasypala semínka a musím říct, že to je zase na nějakou dobu moje favoritka :-)



Po obědě si kluci otevřeli adventní kalendář a zjistili, že si máme pustit koledy a zpívat si je. Vzhledem k tomu, že za dva dny čekala Eliáška ve školce besídka, se to hodilo, hezky si je procvičil.
Muž jim k tomu vytáhl Lego, které měli dostat až pod stromeček. Prostě někdy s dárky nevydržíme :-)
Tak jsme poslouchali, zpívali a stavěli :-)


Navečer jsme se pak pustili do přípravy občerstvení na Eliáškovu besídku. Rodiče mají vždy přinést vzorek cukroví. Vzhledem k tomu, že my jsme v ten den doma ještě nic pečeného neměli, upekla jsem čokoládové crinkles a sýrové krekry. Ty peču dle receptu od Monči, jsou nejlepší! Tentokrát jsem do nich přidala cheddar. 
Dala jsem si na nich záležet, ale zapomněla jsem, že při pečení vyskočí, takže vzoreček se samozřejmě ztratil :-D




Crinkles peču zase podle Maryny. Pomerančový likér jsem nedala, je to přeci jen i pro děti. Dělala jsem z dvojité dávky. A kakao vřele doporučuji toto Van Houten. Koupila jsem si ho už kdysi před lety v plechové dóze a teď už jen dokupuji stejnou gramáž v papírové krabičce, to už je samozřejmě levnější. Ale na kakau opravdu nešetřete. Na Granko apod. zapomeňte. 







Aby toho pečení nebylo málo, zadělala jsem si i dvě těsta na cukroví - už bylo načase! Linecké a zázvorky.


Na závěr ještě přidávám tip na krásné české pohádky na DVD, to třetí jsou klasické koledy, ale je to opět jako hraná pohádka. Většina z nás Chaloupku na vršku asi dobře zná, ale kdo ne, tak se jedná o čtrnáctidílný loutkový večerníček, který natočila Šárka Váchová.
Vyprávění nás provází celým rokem, lidovými zvyky a tradicemi, začíná na Tři krále. 
Je to opravdu milá pohádka, děti jsou z ní nadšené. Bude se líbit i dospělým, kteří zase díky ní objeví zapomenuté nebo nové tradice. Není tam žádné násilí, nadávky ani prostoduché řeči.
Příběhy jsou doplněny písničkami, básničkami, pranostikami...





PS: Kdybyste chtěli další tipy na opravdu krásné něžné pohádky, doporučuji irskou Píseň moře nebo novou pohádku Malý princ. Na tu jsou sice rozporuplné názory, hlavně v tom smyslu, že to s původní předlohou (tedy samotnou knížkou od Exupéryho) nemá nic společného, ale tak to je jasné z popisku. Píseň moře je asi krásnější, ale mně se líbí i Malý princ a aspoň to není na styl heeeej ouškoooo.

5 komentářů:

  1. ještě než usnu jedním okem z postele čtu a poslední věta mě dostala :-) aspoň to není na styl heeej ouškooo :-))))
    taky s dárkama nemůžu vždy vydržet. Kluci už dostali dva :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Viděla jsem to jednou a myslela jsem, že si budu muset dát panáka.

      Vymazat
    2. Omlouvám se všem fanouškům Mickeyho klubíku, ale já to nedávám.

      Vymazat
  2. My jsem velcí fandové Chaloupky na vršku, ale ty Vánoční koledy nás tedy tak nějak moc nenadchly a od té doby pořád hledám nějaké hezké koledy, které by se líbily...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta pohádková Chaloupka kluky taky baví víc, ale zase ty Koledy si pustíme jen před Vánoci, tak to koukají. Navíc Eliášek většinu koled už zná, tak asi o to víc ho to baví.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)