Tradiční české jídlo, které nasytí nejen uhlíře.
Recept je jednoduchý:
200 g hladké mouky
1 vejce
sůl
500 g brambor
1 cibule
sádlo
Z mouky, vejce a vlažné osolené vody připravte těsto hustší než na kapání, které nechte chvilku odpočinout. Brambory oloupejte, nakrájejte a ve vroucí osolené vodě uvařte doměkka na mírném plameni.
Do jiného hrnce s osolenou vroucí vodou lžičkou vhazujte menší nočky z připraveného těsta a vařte je, až vyplavou na povrch.
Mezitím si nakrájejte cibulku nahrubo a nechte ji zezlátnout na sádle.
Uvařené brambory a nočky sceďte, přidejte k cibulce a promíchejte.
Uhlířina se dá použít jako příloha k masům, nebo se jí samotná. Chutná s kyselou okurkou, kysaným zeleným, s kefírem, zakysanou smetanou nebo se salátem z červené řepy apod.
Na tohle jídlo mám vždycky chuť, když ho jí Zdeněk Svěrák jako Louka u své maminky ve filmu Kolja. Tak konečně ho můžu i vyzkoušet. :-)
OdpovědětVymazatPřesně proto jsem kdysi pátrala po receptu! :-D
VymazatU nás ve školní jídelně je recept takový: pokud zbydou brambory a houskový knedlík z předešlého dne ... smíchat, omastit a je to:o)
OdpovědětVymazatUhlířinu, tu poctivou miluji.
pa, M
Ehm, uhm, no, co na to říct... :-)
VymazatV naší rodině se tomuto receptu říká házidlo přes bidlo.....dělala ho moje babička....nejlepší je když jsou nové brambory a k tomu jarní salátek :-)
OdpovědětVymazatJežkovy voči, to už jsem někde slyšela, ale teda nenapadlo mě, že by to byla uhlířina :-D To je legrační název! :-D
VymazatU nás známe jako také jako přesbidlo. Bylo to moje oblíbené jídlo u babičky.
VymazatDíky za komentář a připomenutí, budu si to muset zase uvařit. Dlouho jsme uhlířinu/přesbidlo (nevím, co se mi líbí víc :-) neměli a zrovna na to bude vhodná doba - ta podzimní chladna :-)
VymazatTak tohle neznám, ale zkusím .-) vypadá to lákavě
OdpovědětVymazatZkus :-) Kluci k tomu milují kefír :-)
VymazatA já co budu vařit k večeři! Díky za tip :-)
OdpovědětVymazatŽe jo? Suroviny na to většinou vždy doma :-)
Vymazat