čtvrtek 1. října 2015

Brio mašinky

Brio je švédská společnost, založená v roce 1884 v Osby. Kromě dětských kočárků vyrábí i dřevěné hračky, zejména vláčkodráhy.

Dřevěných vláčkodrah máme několik sad od různých výrobců, k základním sadám spoustu doplňků a jednotlivých mašinek. Mezi jednotlivými značkami je značný rozdíl, co se týká kvality. Brio rozhodně patří k těm nejkvalitnějším.

Na samotných dřevěných kolejích ten rozdíl až tak vidět není. U těch levnějších je občas něco špatně začištěno nebo naopak špatně vyřezaný otvor, takže k sobě jdou jednotlivé koleje hůř zapojit.
Víc je rozdíl vidět právě na doplňcích a zejména pak na mašinkách. Tam už jsme se přesvědčili, že v podstatě jiné než Brio nechceme.
U těch vláčkodrah v sadě se většinou nevyhnete tomu, že s nimi koupíte i nějaký ten vláček, ale samostatně už od jiných značek mašinky nekupujeme. Na první pohled nejsou tak hezké a propracované, barva se brzy začne loupat nebo se ošoupe, plastové části moc nevydrží.

Toto je jen zlomek z kolejí, které kluci mají. Když na to přijde, táhnou se nám celým bytem. Kluky to moc baví - skládání i samotné hraní.


Od značky Brio máme tyto soupravy:

Brio EMO´s Transporter - 33286
Kromě mašinky, dvou vagonů a pošťáka obsahuje taky dvě schránky s e-mailovou zprávou. Jednu už se klukům podařilo někam dobře schovat. Ta zpráva se dá nějak použít, nějak načíst, bohužel už jsem tedy zapomněla, jak na to :-)


Brio My first Frogster - 33714
Tři vagonky-žabky, jedna velká žabka jako taštička či pouzdro a kroužek s magnetem v kytičce. Magnet lze napojit na vagonky a ty tak táhnout za sebou.


Brio Ferry Ship - 33569
Trajekt, který převáží vlakovou soupravu z jednoho břehu na druhý. Vydává zvukový signál a bliká.


Brio Gold Train - 33278
Červená lokomotiva se dvěma vagony a nákladem zlata. Zlato se dá vykládat, je na magnet.


Brio Speedy Bullet Train - 33697
Velká parní lokomotiva s tendrem na uhlí.


Brio Clever Crane Wagon - 33698
Zatím posledním přírůstkem je tento jeřáb a vagon s nákladem. Je to spousta muziky za málo peněz. Standardní Brio kvalita (už jen to balení je prostě precizní), důraz na detaily.
Náklad jde opět z vagonu vyložit. Jeřáb má na konci magnet, může rotovat kolem své osy a pomocí kolečka jde dokonce zvedat nahoru a dolů, včetně nákladu.
Magnet je natolik silný, že zvedne i jiné věci, nejen náklad, který je součástí mašinek. Manipulaci s jeřábem zvládnou i hodně malé děti.











Kdo má doma chlapečka, určitě tento post pochopí. A pokud váháte, zda do Brio mašinek investovat (ceny jsou někdy přijatelné, někdy trochu vyšší), tak za nás opravdu ano, vyplatí se.

18 komentářů:

  1. Vlaky jsou jedine,v cem vas porazime,co do delek koleji a vybaveni:-)
    Pohyb po detskem pokoji ma sva pravidla,vsude vedou koleje,stoji mosty,mycky,depa,prekladiste se vsim moznym,desitky metru,vsechno je NEJdulezitejsi na svete. Navic po dvou krocich ode dveri je zimni zona, je nutne se predklonit,jelikoz ke stropu vede kabinova lanovka, pod ni brousi snehova rolba,snih je naskladany toaletni papir. A nad hlavou tikaji hodiny s masinkou.
    At zije detsky svet!!
    :-))))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To neříkej, určitě máte navrch ve spoustě věcí :-)
      Toto je teda jen část, ale jak to popisuješ, tak jich určitě máte víc. Zní to skvěle! Fakt jsem se pobavila a zároveň musím souhlasit, že ten dětský svět je úžasný!
      Lanovku máte jakou, tu plechovou?

      Vymazat
    2. Od Playmobil,sice plastovou,ale v realu me prekvapila,nic neprasklo,je dobre manipulovatelna. Libi se mi prislusenstvi,pc,turisti,cepiny,hrabla na snih,kasa,fakt vtipne:-)
      Porad lepsi po tme dostat do hlavy plastem nez plechem:-))))
      Vydrzi si s ni hrat dlouho,kazdy na jednom konci. Jedna hracka pro oba zaroven=optimalni stav!

      A nemame. Navrch. V nicem. Jen vlaky. Mam oci. Prece.
      ;-)

      Vymazat
    3. Aha, jasně :-) Já se ptala, protože jinou než tu plechovou neznám. Ten Playmobil je prý dobrý, už jsem na něj slyšela hodně chvály. Ačkoli plast :-)
      No minimálně máte tedy dětský pokoj a taky ručníky od Svobody :-D A dost. Nesoutěžíme. Nebo? ;-) :-)

      Vymazat
    4. To rozhodne neeee! Jsi mi inspiraci,coz ja jako minimalista jak nazorovy tak materialni obcas potrebuji:-)
      Nicmene na tema vlaky jsem se tesila:-))))) Krupec,proc tu nejdou zobrazit smajlici ....

      Vymazat
    5. Díky :-) Tak ráda bych byla minimalistou, a zatím to tady zahlcuji knížkami (ok, tam minimalistou být nechci), hračkami a Muž si dělá výstavku lahví vína :-D A ono jak to tady je malé, tak je to strašně zahlcené. Už asi půl roku to tady přebírám a průběžně vyhazuji. Ale jde to pomalu. Takže já bych zase potřebovala nakopnout opačným směrem.

      Vymazat
  2. I u nás se v záplavě kolejí nějaké to Brio najde, ačkoli mám pocit, že to krásný obloukový nádraží a cinkající přejezd, co jsem naposled koupila, jsou jiné značky. Ale k narozeninám mám ve skříni připravenou elektrickou Brio mašinku, to ještě Prcek nezná, zatím musel všemi jezdit sám :-) A ještě vagonek na přepravu dobytka. Ježíšek asi přinese depo, jen jsem ještě nevybrala jaké, protože se mi žádné na první pohled nelíbilo tolik, že bych se jednoznačně rozhodla pro něj... Vláčkodráhám zdar!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nazdar! :-D
      Na ty doplňky se nám osvědčilo víc firem, ale na ty mašinky fakt jen Brio, mají to vychytané.
      U nás ty elektrické (nejen mašinky) nemají úspěch, kluci se toho bojí :-(
      Depo máme, tuším, Maxim. Taky se mi žádné úplně extra nelíbilo, tohle byl takový kompromis.
      Tohle máme http://a-toys.cz/cz-detail-667214-maxim-velke-depo-s-dvermi.html
      Tohle se mi docela líbí http://www.sparkys.cz/masinka-tomas-lokomotivni-depo
      http://www.maxikovy-hracky.cz/katalog/skladem/brio-depo-s-tocnou
      Ani na zahraničních stránkách jsem nic extra neobjevila :-(

      Vymazat
  3. Ve vláčkodráhách teď ležím asi měsíc.. Nu což, Vincík má období, kdy huláaká jen VLACH! VLACH! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlach! Vlach! :-D :-D :-D To mi připomíná Krakonoše a lyžníky :-D

      Vymazat
  4. Káji, já prostě miliju Tvůj blog! Jsi skvělá, má velká inspirace :-) pozdravuj všechny své kluky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Gitko, díky za komentář a taky samozřejmě díky za dva kousky z naší Brio sbírky :-) Jak vidíš, byla to trefa! Pozdravy vyřídím a těšíme se na vás :-)

      Vymazat
  5. Holky, Kájo, prosím, nevíte zda je Brio kompatibilní s Ikea vláčky?
    Díky.
    Julie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je :-) Tyhle vláčkodráhy jsou všechny mezi sebou kompatibilní :-)

      Vymazat
  6. Vláčkodráhy jsou vděčné, naše Eliška je taky "vláčkofil", ale zatím musím dráhu stavět já. Nikdy jsem nezvládla postavit nic jiného než ovál, tak jsem si vyfotila dráhy, co stavěla Elí s tatínkem a skládám podle předlohy ;-) Mimochodem, pokud neznáte a budete mít někdy cestu do Nižbora, určitě se zastavte v nádražní restauraci Tomáše Hanáka (http://www.zastavkanizbor.cz/index.html). Vaří tam výborně, při jídle můžete pozorovat vlaky z první ruky a ta atmosféra je prostě kouzelná a mnohdy se zastaví na kus řeči sám Hanák, který je moc sympatický :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky si občas nějakou dráhu nafotím, když se extra povede, abych později marně nelovila v paměti :-D

      Nádražku znám, ale ještě jsme tam nebyli. Do Nižbora chci určitě vyrazit, do sklárny, tak to spojíme. Díky za tip :-)

      Vymazat
    2. Já jen nevím, jak je to s tou sklárnou, protože jsou bohužel v konkurzu :-( Takže nevím, jestli ještě dělají prohlídky a vůbec, jak to tam funguje. Až půjdeme tradičně na nádraží, tak se tam mrknu a zeptám se, pokud bude koho...

      Vymazat
    3. No jo, taky na mě teď vyjely odkazy o konkurzu :-( To už asi moc nefungují.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)