úterý 20. září 2016

Pečeme...

...abychom se zahřáli.


Po krásném létě nám přichází krásný podzim, ale ty teploty, pravda, klesly opravdu ze dne na den. Zapínat topení se nám ještě nechce, kamna nemáme, tak co nám zbývá - musíme péct :-)

Přes léto se nám nějak nedařilo s chlebem. Možná to bylo i těmi panujícími teplotami, ale spíš myslím, že jsme trochu zanedbávali kvásek. V posledním týdnu dostal omlazovací kůru a hned s prvními bochníky nám ukázal, že ještě nepatří do pekařského nebe. I když teda pár dní měl namále.









K domácímu kváskovému se nejlépe hodí domácí med od strejdy Mirka

Sladkým záležitostem samozřejmě vévodí král podzimního pečení - jablkový závin nebo taky štrúdl, 
Štrúdl je snad jediný moučník, u kterého se mi při vyslovení jeho názvu hned vybaví jeho chuť a vůně a který bych si dala okamžitě téměř kdykoli. I teď, když to píšu.

Tátův památeční košík

Jablíčka mi nosí kluci ze zahrady, jednou jsme taky dostali od dědy letní padaná.

Přiznám se, že klasické tažené těsto jsem zkoušela jednou jedinkrát a nedopadlo to samozřejmě dle představ. Chce to praxi babiček. Nebo někoho, kdo vás to naučí. Mám to slíbeno :-)
Zatím se teda spokojím s netaženými těsty. Donedávna jsem pekla štrúdl z oukoťového těsta, bez přidání koření.

Dneska ale nabízím recept na jogurtové těsto, které je jednoduché na přípravu, krásně se s ním pracuje a je nádherně vláčné a po upečení tak lehce lístkuje... Rozhodně si s ním neuděláte ostudu :-)

 

Na těsto:
350 g hladké mouky
150 g hustého bílého jogurtu
1 vejce
125 g másla
špetka soli

Na náplň:
8 jablek
8 lžic třtinového cukru
hrst vlašských ořechů a hrst rozinek
1 lžíce skořice

dále strouhanku na podsypání, rozehřáté máslo na pomazání a cukr na pocukrování :-)


Máslo nechte povolit a společně se všemi ostatními ingrediencemi ho smíchejte a zpracujte vláčné těsto. Zabalte ho do folie a nechte alespoň hodinu odpočinout v chladu.

Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo. V míse je smíchejte s cukrem, skořicí, ořechy a rozinkami.

Těsto si rozdělte na dva díly, každý díl rozválejte na obdélníkovou placku, prostředek posypte strouhankou, na ni navršte polovinu jablek.
Štrúdl balím buď jako klasický závin, tj. přeložím přes jablka jeden bok těsta a přes něj druhý.
Nebo pokud chci zdobněji, použiju křížení, které jsem okoukala už jako malá od mámy - boky nařežu "do stromečku" na stejný počet stejně širokých proužků a ty pak překládám cik cak přes sebe.

Záviny potřete rozpuštěným máslem - polovinu natřu před pečením, druhou po vytažení z trouby.
Pečte na 170°C asi 30 minut.






Večer upeču, ráno najdu takto


Teplý nebo studený? Se šlehačkou, se zmrzlinou nebo samotný? S čajem nebo s kávou? A s knížkou? Jak ho máte nejradši? 

22 komentářů:

  1. Samotny. S horkym cajem se lzickou medu. S rodinou. Kdyz prijdeme vymrzli z podzimni prochazky. U kamen. Kdyz maji svetylka v ocich a plnou pusu.
    Chlebova a strudlova nadhera! Pocity z vysloveneho "strudl" mam totozne:-)
    Barevny podzim prejeme!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veroniko, napsala jsi to přesně! Přesně takhle je nejlepší :-)
      I vám krásný hřejivý podzim :-)

      Vymazat
  2. Tak to testo na strudl zkusim. Diky za tip. Jedu totiz ,co se strudlu tyka, vetsinou v kupovanem listovem. Delani test me strasne nebavi (ten proces odlezeni mi prijde jako hrozny zdrzovani - mam rada rychle veci:) Ale to jogurtove zkusim. JInak strudl s cajem. Jsem hodne čajová. Chleba vypada uzasne. Jak kupovany, mozna i lip:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem dlouho kupovala listové, ale jednak není až tak dobré a jednak je to srágora :-D
      Mně to odležení naopak přijde velká výhoda. Můžeš ho tam nechat klidně i dýl a jít si dělat něco jinýho, případně i přes noc, pokud chceš mít moučník ráno čerstvý, tak si jen večer připravíš těsto a ráno to dáš jen péct a hotovo.

      S tím kupovaným jsi mě skoro urazila :-D :-D

      Vymazat
  3. ach to je potěšení pro oči. Zrovna teď piju horké caro po procházce s malinkým a zahřívám se... chleba neumím, nikdy jsem ho nepekla. Štrůdl umím jen trochu... No, ale dala jsem si předsevzetí, že na této mateřské se tohle vše "doučím" a že se pustím víc do vaření. Kuchtí u nás hodně manžel různé specialitky. Já jen klasiky to co jíme s dětma :-) těstoviny na milion způsobů a tak no... fotky krásné zakousla bych se hned teď!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Štrúdl je jednoduchý a tohle těsto taky, hezky se s ním pracuje, nelepí se atd., tak myslím, že jako odrazový můstek bys ho mohla použít :-)

      Vymazat
  4. Jé, to teplo na mě úplně dýchlo :-) K chlebu jsem se chystala tak dlouho, až jsem musela na čas vysadit lepek a to mě donutilo péct - ale ne tak krásné kváskové, ale ošizené, nu což dobře mi tak :D Receptu od babičky zůstanu věrná, ale motání cik-cak vyzkouším - vypadá to pak tak nějak slavnostněji :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak o tom žádná, recept od babičky neměň :-) Já ho bohužel nemám, tak hledám a experimentuju.

      Vymazat
    2. Tak už jsem zkoušela dvakrát motat cik-cak. A vypadá to opravdu pěkně, manžel tvrdí, že teď i líp chutná, no nevím jestli si ze mě spíš nedělá srandu :D mějte se ;)

      Vymazat
    3. Určitě ne, určitě to chutná mnohem líp :-D

      Vymazat
  5. jablečný s brusinkami a celými mandlemi, studený i teplý, s kávičkou i čajem, kdykoli a kdekoli...
    obdivuji ty Vaše chlebíky, já se nemůžu dokopat k novému založení kvásku (můj první, dvouletý kvásek jsem zahubila při rekonstrukci bytu) a domácímu pečení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kvásek můžu poslat - sušený :-)
      A jinak děkuji za tip na obměnu receptu, brusinky i mandle máme rádi, ale do štrúdlu jsem je nikdy nedala - teda mandle možná občas ano, s ořechy :-)

      Vymazat
  6. Voní až sem. Zbíhají se mi sliny :o)
    Krásný podzim
    Katka

    OdpovědětVymazat
  7. Báječné, báječné, velké díky za recept i tip jak na ten krásný mřížkovaný štrudl, určitě zkusím! Já dělala vždy z domácího listového těsta a nedařilo se, tak zkusím toto :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je vážně jednoduché. Tažené je tažené, listové taky, to bezpochyby, ale tohle je myslím důstojný zástupce :-D
      Tak ať vám chutná :-)

      Vymazat
  8. Aj ja ho skúsim, lebo na opadané jabĺčka používam narychlo lístkové cesto z Lídla:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Listové je listové, já vím. Tohle je ale zase domácí :-) Zkus, určitě vám bude chutnat :-)

      Vymazat
  9. Štrúdl je u nás na stole během podzimu skoro stejně často jako chléb, všichni ho zbožňujeme, holky hlavně ty rozinky. My se s Pavlem zase pořád dohadujeme, jestli bude překládaný (ten mám ráda já) nebo sviňák, tzn. svinutý jako roláda (to má zase rád on) :-)
    Díky za recept, určitě vyzkouším ;-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář :-)