Ráno na svátek svaté Lucie jsme posnídali Luciiny kočičky, které jsme si upekli den předtím.
Upekli jsme si chleba (a jedna zákulisní fotka, abyste přestaly - píšu Y, protože asi spíš ženy - mít nervy z toho, že snad máme doma neustále všechno naklizeno :-D ) a pustili se do výroby vánočních přání. Poslouchali jsme u toho koledy.
Večer přišly na řadu zázvorky. Pekla jsem je trochu se zpožděním, protože potřebují alespoň 14 dní na změknutí.
Recept na ně je jednoduchý:
500 g hladké mouky
500 g moučkového cukru
4 vejce (pokud dáte jen žloutky, tak by zázvorky měly být hned měkké, ale nemám to vyzkoušeno)
1 prášek do pečiva (někdo dává amonium)
2 lžičky čerstvě nastrouhaného zázvoru
1 lžíce citronové šťávy
Ze všeho udělat těsto, je tužší, ale nesmí se drobit. Já dávám těsto odležet alespoň přes noc do lednice. Pak vyválet plát asi 3 mm tenký, vykrájet tvary (na příští rok si chci sehnat hezčí a hlavně menší formičku), dát na plech a péct na 220°C dozlatova (zhruba 7 minut). Někdo nechává plechy s vykrájenými tvary přes noc v kuchyni a peče až druhý den. To je asi originální postup, no já to vzhledem k nedostatku plechů a místa vynechávám.
Krásné a nápadité jako vždy.Bordel mi nestačí,chci víc!!!!Pa Pavla(z Rybný)
OdpovědětVymazatDíky! :-)
VymazatS tím bordelem se zase až tak chlubit nechci, ale věř, že je ho tu dost :-D Však to jistě sama znáš (ne že bych si myslela, že jsi bordelářka, ale jednoho tvořiče máš doma a dalších dvacet ve školce).
Je evidentní, že špatně vidím. Na které fotce je, prosím, ten nepořádek? :D
OdpovědětVymazatSektor 8B a je to jen náznak toho, jak to tu někdy vypadá doopravdy :-D Včera jsem půl hodiny luxovala pavučiny, jestli ti to stačí :-D
Vymazat