úterý 4. srpna 2015

Pekařská krize

Mám pocit, že čím víc toho o pečení kváskového chleba vím a čím mám větší praxi, tím míň se mi daří.



Můj první chleba byl takový nižší mazlavější bochánek, ale chutnal a byla jsem na něj pyšná a ze všeho nadšená. Že to jde a že to půjde.
A ono to fakt šlo - pár chlebů přímo do koše nebo slepicím :-) Ale celkově vzato jsem se z chyb učila, hltala všechny informace a pilovala k dokonalosti.

A když jsem jí, alespoň dle svých měřítek, dosáhla, tak to jde nějak z kopce.
Chvíli bylo těsto moc hydratované, takže jsem pak při finálním stáčení a tvarování musela přidat víc mouky. Na plechu se chleba rozplácl a už tolik nevyskočil. Oka měl krásná, ale někdy až moc velká. Ani o jeskyně nebyla nouze.

Často se mi taky ve spodku udělá brousek.

Tak jsem zkusila těsto míň hydratované, ale zase se mi s ním hůř pracuje a hůř se mi stáčí, skoro vždy mi praskne.

Je to prostě věda ten chleba. Zapařovat, nezapařovat? Péct na kameni, nebo nepéct? Na plechu, ve skleněné míse, v římském hrnci nebo na čem? Hydratovat víc nebo míň? Hníst nebo nehníst? Oproti tomu je nějaké Být nebo nebýt úplná brnkačka!

Tady jeden víc hydratovaný, rozpláclý, tolik nevyběhnutý, s velkými oky, ale zase ta střídka byla krásně nadýchaná.



Nebo mi takto pěkně vyběhne, ale zase spodní kůrka je hodně světlá.



A když už se mi povede takový nádherný balon...



...tak mi rupne.



Tento začal praskat pro jistotu už při stáčení, nechala jsem to být, protože jsem beztak nevěděla, co s tím, a neměla jsem čas po tom pátrat. Střídka je lehce mazlavější.



Jeden klasický na export do Domažlic, druhý slunečnicový s Meltou
 
Jeden kupodivu povedený pro babičku

A samozřejmě - zákony schválnosti fungují spolehlivě - zaručeně se chleba nepovede, když jím chci někoho obdarovat a chci, aby byl opravdu výstavní.

14 komentářů:

  1. Tvoje chleby jsou výstavní, radost se dívat.
    Myslím,že onen zákon schválnosti zná každý, kdo peče. :)
    Při pečení kváskového chleba existuje tolik proměnných, že by byl div, kdyby to vždycky vyšlo na jedničku. Nedavno jsem zjistil, jak ZÁSADNÍ roli hraje voda!

    Někdy je to k pláči, když to po celé té proceduře nakonec nevyjde, jak si člověk představoval, ale ta vůně a chuť za všechny ty nezdary mysllím stojí ;)

    Tak ať se daří a chleba nezlobí :)

    Krásné dny plné chlebové vůně přeje Tomáš

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Panečku, dnešek (vlastně už včerejšek) byl jakýsi přelomový den - potykala jsem si s Mončou z Kopečku, měla jsem denní návštěvnost 500 kousků a ještě mi zde vyšvihne poklonu mistr pekař, též z Kopečku :-) Díky :-)

      Dovolím si nesouhlasit, řekla bych, že ZÁSADNÍ roli hraje naprosto všechno, zřejmě i moje nálada. Jinak si to neumím vysvětlit.

      Vlastně si to momentálně vysvětluji tím, že je vedro. Dám chleba do ošatky a než rozpálím troubu, zdá se mi překynutý. A v zimě bude zase zima, to je jasné :-D

      Každopádně, když vidím, jak si ty chleby dělají naprosto, co chtějí, žádný není stejný, ačkoli recept i postup víceméně vždy stejný je, tak si říkám, co musí být v těch chlebech v obchodech - jeden jako druhý, bez vady, každý den.

      Ale ze všeho nejhorší je - když si zapomenu rozkvasit! :-D

      Dobrou noc :-)

      Vymazat
    2. Teď se trochu stydím, protože jsem "tykal", aniž bychom si "potykali" :)
      Ale řídil jsem se nepsaným bloggerským zákonem (který se ve mně trochu pere s vychováním gentlemana ;)
      Tak ještě jednou hezké dny k Berounce :)
      T.

      Vymazat
    3. To vůbec nevadí. Já sama bych nezačala, tak jsem ráda, když to někdo nabídne :-)
      Hezký večer na kopeček :-)

      Vymazat
  2. Náhodou, jsou krásné :-). Chleba peču třetím rokem a měla jsem stejný pocit jako Ty, čím déle peču, tím horší výsledek byl. Osobně mám raději těsto méně hydratované, tužší, lépe se mi s ním pracuje. Zjistila jsem, že na chleba má vliv opravdu všechno a nálada (a momentální naladění) především. Když nemám "svůj" den a peču, tak už předem vím, jak to dopadne :-D. Při pečení mi pomohla kachle, mám takovou, co se dává do keramických pecí (takže vydrží hodně stupňů) a od té doby se mi podaří 9 chlebů z 10....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) Můžu poprosit nějaký odkaz na tu kachli? Aspoň abych měla představu, pod čím to hledat.
      Teď v těch vedrech teda nepeču vůbec. Včera jsem se překonala, protože to kupované se většinou nedá jíst. A byl to očistec. Lilo ze mě, chleba byl buď nedokynutý nebo překynutý, prostě v tomhle vedru se to nedá odhadnout, těsto si dělá, co chce.
      No k jídlu to je, je i vysoký, ale zase mi celý popraskal :-)

      Vymazat
    2. Tchán má keramickou pec, takže jsem ji měla od něj :-). Jinak na FB je skupina Pečem pecen, tam se tohle hodně řeší, někdo kupuje slabou žulovou desku u kameníků, někdo si nechá udělat keramickou kachli (https://www.facebook.com/groups/386548024763970/search/?query=kachle) ... V tomhle teple nepeču, protože se špatně odhaduje rychlost kynutí kvásku a péct se dá jen v noci :-).

      Vymazat
    3. Díky :-) Skupinu znám, jsem členem. Vím, že se to tam stále řeší, a právě mám pocit, že se nikdy nedošlo k žádnému výsledku. Někdo má žulovou desku od kameníka, dohadují se, jaká je lepší šířka (resp. výška), někdo má speciálně ten pekařský kámen, někdo peče na keramické kachli, jiný na klasické obkladačce (to bych teda nechtěla ani náhodou).
      Často tam lidi píšou, že jim něco prasklo, ačkoli by nemělo. Tak jsem z toho zmatená a nevím, co vybrat. Taky nechci, aby mi v troubě něco ruplo.

      Jinak už chápu, jakou máte tu kachli, přečetla jsem si to předtím rychle a špatně to pochopila. Vy máte tu kachli z pece, já jsem si představila tu, co se na pečení chleba vyrábí - z keramiky - a různě se třeba zdobí. S tou nemáte zkušenost? Ta mě láká nejvíc.

      Vymazat
    4. S tou bohužel nemám zkušenosti. Zrovna dopékám chleba a opravdu je to tou kachlí, chleba krásně vyskočil :-)

      Vymazat
    5. No jo, keramika žádného v okolí nemám, kdo by mě podaroval. Tak asi zkusím tu keramickou kachli, vyráběnou :-)

      Vymazat
  3. Také mám čas od času pekařskou krizi, kdy se mi nic nedaří, ale asi je to normální, krize člověka většinou posunou někam dál ;-) Já se zase snažím zdolat ledničkové kynutí...všichni básní, jak jsou chleby po delším kynutí v ledničce výborné, ale u mě je to vždycky tragédie - jeskyně přes celý chleba, nádory apod. Tohle zkrátka asi nevychytám.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Upřímně řečeno - není úplně nepříjemné slyšet, že nejsem jediná, komu se občas nedaří :-D Teď jsem teda jeden v týdnu vyšvihla, spíš z donucení, páč to kupované se nedá většinou jíst. Ale byl to očistec v tom poledním vedru. Ještě jsem si vymyslela na oběd zapečenou zeleninu, takže trouba naplno asi 3 hodiny. Hrůza! A samozřejmě jsem pak nevychytala závěrečné kynutí, v tomhle horku si ten chleba dělá, co chce, absolutně to nedokážu odhadnout, kdy je akorát vykynutý. Prstový test absolutně nefungoval.
      Já si těsto zadělám do mísy večer a přes noc ho v míse šoupnu do lednice. Když si vzpomenu, tak brzy ráno přeložím a nechám ještě v lednici. Stáčím pak třeba po poledni a nechám ho tak hodinu, dvě v ošatce. Tenhle postup se mi osvědčil nejvíc.
      Ale je to přesně o tom, že záleží na všem - můžete mít o stupeň míň nebo víc v lednici a už to ten výsledek ovlivní.

      Vymazat
  4. Skvělé! Náhodou jsou super :) Já peču chleba s pomocí droždí. Nevím, jak udělat domácí kvásek. V okolí nemám nikoho, kdo by mi nějaký daroval. Nedáš mi tip, jak na něj? Protože droždí moc nefandím a raději bych klasický kvásek ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak tip je velice jednoduchý, prostě smíchat mouku s vodou, každý den přikrmit a tak za 3-5 dní je hotovo a může se péct. Ale chápu, že pustit se do toho chce odhodlání, a taky že ne vždy se napoprvé zadaří.
      Pak leda zkusit hledat v kváskové mapě, je obsáhlá, určitě by se v okolí někdo našel.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)