čtvrtek 6. srpna 2015

Měsíčková mast

Měsíček lékařský - zpravidla jednoletá rostlina s obrovskou léčivou silou. Říká se jí také třeba nehtík, krusíček, pampalík nebo umrlčí květ.


Mast je velmi dobrá na hojení jizev, i pooperačních, léčí křečové žíly, pomáhá i při zánětu žil, příznivě působí na krevní podlitiny, otoky, proleženiny, omrzliny, spáleniny, zapařeniny, plísně na nohou, používá se při bércových vředech, vředech prsů i rakovinného původu. Výborná je na trhliny na prsních bradavkách při kojení. Je skvělý samozřejmě také na suchou nebo rozpraskanou kůži.
Měsíček zároveň nemá vedlejší účinky, a to ani u dětí. Lze ho tedy užívat dlouhodobě.


Na mast budeme potřebovat:
hrst květů měsíčku
125 g nesoleného vepřového sádla

Sádlo rozehřejeme pomalu v rendlíku či na pánvi a vložíme do něj květy měsíčku. Necháme 3 minuty restovat na slabém plameni.
Odstavíme a necháme přes noc odležet. Druhý den pouze trochu zahřejeme a přes velmi jemné sítko nebo plátěnou utěrku, plenu přecedíme do misky nebo pomocí trychtýře rovnou do připravených skleniček nebo kelímků od krému.
Necháme vystydnout, uzavřeme a uchováváme v lednici.





Mast se dá použít ale i v kuchyni - polévka díky ní získá krásnou barvu, stačí lžička.
Propasírované květy jsem zabalila do folie a dala do mrazáku. Lze je použít také do vývaru, kousek odkrojíme a vložíme do sítka na čaj a přidáme do hrnce.


Měsíčkový olej si připravíme stejným způsobem, jen sádlo vyměníme za olivový nebo slunečnicový olej, případně kokosový.

Měsíček se dá používat i vnitřně, jako čaj, lze z něj vyrobit i tinktura.
Na sušení sbíráme plně rozkvetlé květy, za slunečného počasí, nejlépe kolem poledne.

Květními lupínky můžeme zdobit saláty, pomazánky, nebo je přidat do polévky apod.

Další podobné recepty najdete v tomto albu.

2 komentáře:

  1. Výborně, to jsme potřebovala, letos jsem se na měsíčkovou zrovna chystala, tak vyzkouším! :-) Ještě mě láká balzám na rty..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já zase ráda vyzkouším ten balzám. Jdu si najít nějaký "recept". Zrovna mi dochází můj oblíbený od dr. Hauschka, tak bych měla i nádobku. A pár měsíčků taky ještě najdu.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)