pondělí 18. července 2016

Kempování s dětmi

Naše výbava

O tom, jak jsme byli na týden pod stanem v Jižních Čechách, jsem psala v minulém článku.
Co s sebou pod stan, na vodu a zejména s malými dětmi, na to se ptá hodně lidí. Sepsala jsem tedy seznam toho, co jsme pořídili my, co se nám osvědčilo, co jsme naopak nevyužili a co chceme na příští stanování ještě pořídit.

Tak určitě nejdůležitější věcí při stanování je stan. Měli jsme kdysi s Mužem takový pěkný klasický turistický, tenkrát nám bohatě stačil, ale teď už jsme jednak početnější smečka a jednak má stan už svoje nejlepší léta za sebou.
Poměrně nedávno jsem objevila obchod se sportovními potřebami Decathlon, objednávala jsem nám tam spacáky. Zjistila jsem, že tam toho mají mraky, pro každého něco, a že tam mají kvalitu za dobrou cenu. Proto jsme vyrazili rovnou tam.
Původně jsme měli v plánu koupit menší stan - tento typ - ale "náhodou, naštěstí" ho v prvním obchodě neměli, vyrazili jsme pro něj přes celou Prahu do jiného Decathlonu (na Chodov), kde měli stany vystavené snad všechny, co prodávají. A tak jsme nakonec koupili tento větší. A dobře jsme udělali.


Pro čtyřčlennou rodinu je opravdu prostorný, do jedné ložnice se vešli kluci a do druhé my s Mužem a tašky s oblečením. Předsíňka je taky dost velká - na potraviny a nádobí, na boty, i místo na hraní.
Sbalený není až tak moc velký, nezabere příliš místa v kufru auta, skládá se celkem snadno. 
Vadí mi na něm zásadně jen jedna věc, že nejdou obě ložnice propojit. Když děti v noci brečí nebo něco potřebují, tak by se to hodilo.
Dole sice není přepážka napevno, dá se podlézt, ale bojím se, aby se pak nezačala trhat ve švech. Je to spíš asi určeno pro velké matrace, že se tím prostrčí.
Na stránkách také píšou, že má stan uvnitř nad oknem šňůru na prádlo, avšak já jsem ji nenašla. Každopádně to není nic, bez čeho bych se neobešla.


Do budoucna uvažujeme o přikoupení nějaké takové předsíňky. Známí to tak mají a je to super věc, hlavně když třeba delší dobu prší a potřebujete děti udržet vevnitř. Mají dost prostoru, nebo večer se tam vejde stůl a židle, když se nedá sedět venku apod.
Jen si musíme zjistit, jestli se dá ke stanu připojit, nebo jak by to k sobě sedělo. Aby mezi stanem a předsíní nebyla mezera, to by pak postrádalo smysl.


Matrace nebo karimatky. My jsme zvolili matrace. Je to určitě komfortnější, navíc já jsem se bála, že si na karimatkách přeležím záda a znova si je bloknu, a po tom jsem tedy na dovolené ani trochu netoužila.
Původně jsme je měli vybrané taky v Decathlonu, tyto, ale neměli je už na žádné prodejně, proto jsme je narychlo koupili ve Sportisimu. Malá nevýhoda Sportisima oproti Decathlonu - zboží si nejde v eshopu objednat s vyzvednutím osobně na prodejně. My jsme neměli čas nechat si je posílat kurýrem, což trvá i několik dní, Ale zároveň jsme si je chtěli rezervovat, když už pro ně jedeme, zase přes půl Prahy, aby je opravdu měli. A telefony na prodejně nikdo nebral.
Nakonec je tedy měli, ale toto mají v Decathlonu tedy víc vychytané. A na zákaznické lince jsou velmi příjemní a ochotní.
Toto není placená reklama! :-D Opravdu jsme tam byli vždycky spokojeni.
Samotné matrace dobré, není co vytknout. Jsou pevné, vršek mají takový ten semišový, celkem rychle jsme je nafoukli.


Měli jsme s sebou nějakou takovouhle pumpu.



Na ty matrace jsme v IKEA pořídili ještě obyčejné deky. Protože když je v noci chladno, je chladný i vzduch v matracích a od nich jde pak zima. Takže izolace. A dají se přes den použít i na válení před stanem, u vody, a pak samozřejmě po celý rok i doma a jinde a tak prostě.


Spacáky máme nové, kupovali jsme je letos, ale už dříve. Pro děti tyto a pro nás s Mužem tyto. Nejsou vůbec špatné, ale možná jsme měli sáhnout po spacácích typu mumie. Jedna noc pod stanem byla z těch chladnějších a já jsem se vzbudila s úplně studeným nosem :-D



Kromě spacáků jsme vezli (Hujeři) taky polštáře. Když už tak už. Ty jsme nekupovali, ty máme už dlouho. Normálně v ložnici v posteli. A jsou to ty z IKEA, menší než klasický rozměr. Takže v autě taky moc místa nezaberou a pod hlavu to stačí.


Na spaní jsem klukům vzala termoprádlo, které nosili v zimě pod kombinézu a oteplovačky. K tomu teplejší ponožky a hověli si. Do rezervy jsem měla i klasická pyžama s dlouhým rukávem a nohavicemi a taky ještě punčocháče, co kdyby.


Když jsme u toho oblečení, určitě nezapomeňte na holinky. Ráno je venku rosa a pokud nenecháváte běhat děti bosé, tak holinky se budou hodit. 


Můžou se hodit i boty do vody nebo Crocs nazouváky s tím páskem přes patu - to když jsme jeli na řece a kluci nechtěli být při vystupování z lodi bosí. Žabky nebo pantofle bych dětem nedávala. 
Jinak klasika - trička, jedny jsem vzala i s dlouhým rukávem, kraťasy, tepláky, spodní prádlo, ponožky, mikiny, plavky, kšiltovky nebo kloboučky, nepromokavé bundy či pláštěnky. Zejména těch triček, kraťasů a tepláku raději trochu více.
Pro neplavce přibalte kruh nebo rukávky, případně vestu.





Co se týká nábytku na kempování, měli jsme samozřejmě stůl. Koupili jsme tento malý. Je lehký, kompaktní, stabilní, pevný a nožičky se nezapichují do země. Pro nás čtyři bohatě stačil, ale na příště koupíme buď ještě jeden nebo nějakou skříňku s volnou horní plochou - na přípravu jídla, odkládání a podobně.



Skříňka se kromě přípravy jídla bude hodit i na skladování. Teď jsme to měli v dřevěných bedýnkách. Sice hezky naskládané a vyskládané vedle sebe nebo na sobě, ale občas v tom něco najít (resp. to přendavání) nebylo úplně ideální.



Židle jsme chtěli čtyři tyto. Nakonec máme jen dvě, protože měli dvě poslední, a k nim jsme vzali dvě tyto. A taky možná dobře, protože do těch s opěradly se klukům hůř lezlo. Jinak jsem se bála jejich stability - hlavně právě když do nich kluci sedali nebo slézali, ale úplně v pohodě, stály jako přikované. 
Občas jsme měli já nebo Muž kluky na klíně a i to židle ustály, mají nosnost 110 kg.
Látka pevná, příjemná. Když židle zmokly, tak velmi rychle uschnuly.


Vaření - záleží, jak to chcete pojmout. Někdo na dovolené, i pod stanem, vařit odmítá. Naprosto. 
Když my jsme jako malí jezdili s rodiči pod stan, tak naši vždycky vařili. Občas jsme teda na oběd zašli, ale převážně jsme vařili. A mně to k tomu tak nějak patří. Stan, skládací židličky, vůně plynové bomby a taková ta klasická podstanová strava :-)
A aby to bylo jako echt autentický, tak nám můj táta půjčil ten stoletý dvouplotýnkový vařič. Jenže se nám ho nepodařilo zprovoznit. Pak jsme v půli dovolené lítali po Krumlově a sháněli jiný. Ale nesehnali jsme. Naštěstí známí vedle ve stanu vařič měli a byli tak hodní, že nás k němu občas půjčili.

A proto požaduji dokoupit ještě následující vybavení:




Na ukládání potravin a drobností jsem koupila v IKEA tyhle závěsné police. Super řešení. Jenže bohužel v našem stanu nebyly kam zavěsit :-D Občas bývá, zejména v těch větších stanech, ve stropní části tyč-vzpěra, na kterou by to krásně pasovalo. 
Takže typ pro vás šťastnější, kteří byste to někam umístit mohli.


Z nádobí jsme pod stan vezli jeden velký hrnec, pánev s kovovými uchy, rendlík (dělali jsme v něm čaj třeba) a plecháček, nerezovou mísu, síto/cedník, struhadlo, velké dřevěné prkýnko, velký nůž, vařečku a obracečku, kuchařskou pinzetu a pak čtyři talíře, hrnky a příbory.


Struhadlo jsem chtěla koupit toto v IKEA, ale pak jsem na něj zapomněla. Tak příště koupím, je skladnější než to naše klasické, dětem se na tom bude taky líp strouhat a ještě to má tu uzavíratelnou mističku.


Talíře jsme koupili taky v IKEA, úplně nejobyčejnější, za Kč 15,-, ale hlavně taky kvůli tvaru. Jsou hluboké, ale zároveň to není taková ta miska s okrajem, jak hluboké talíře bývají, ale spíš se jen zvedají do stran, takže se do nich dá položit normálně i chleba a tak.
Příště ale radši pořídím nějaké nerezové talíře, tady jsem se přeci jen bála, že se rozbijí a děti se o to pořežou, nebo střepy padnou na trávník a pak na to někdo šlápne, kdyby se nám to nepodařilo vysbírat všechno.
Stejně tak hrnky.


Nádobí je pak třeba někde umýt. Nebo alespoň ho v něčem (pokud je ho víc a do dvou ruk i s prostředkem na nádobí a utěrkou se nevejde) přenést do míst, kde se v kempu dá nádobí umýt.
V IKEA jsem si vyhlédla tenhle flexibilní koš na prádlo. Stojí pár korun, je dost velký, složený nezabere skoro žádné místo... Jenže jsem na něj při nákupu zapomněla. A tahat klasický velký lavor, co máme doma, se mi tedy nechtělo. Ten už bychom asi opravdu nikam nenarvali.


Známí měli s sebou bezva věc - tenhle skládací dřez. Dá se použít i jako tác, který jsme s sebou mimochodem taky nevzali, a taky by se hodil.
Našla jsem ještě podobné řešení třeba tady a nebo toto.
Trochu vody si do něj ohřejete na vařiči (pokud v kempu teplá teče jen ve sprchách, jako v našem případě - což nám ale nijak nevadilo podotýkám).


No a tak když budu mít ten skladný dřez, co nezabere vůbec už nikde žádné místo, tak si k němu můžu dovolit odkapávač :-D Flundra :-D


Na vodu jsme pořídili tenhle (taky) skládací kanystr. Super věc! Zase - nezabere téměř žádné místo, stojí pár korun. Vodu použijete na vaření, na mytí, na mytí rukou, kanystr se dá i někam zavěsit a můžete ho použít na rychlou sprchu.


Na to umývání si samozřejmě nezapomeňte houbičky a hadříky, utěrky (látkové i papírové - ty běžně spíš nepoužíváme, ale pod stanem se hodily) a nějaký eko prostředek na nádobí. Hodit se může i kartáček na hrnce, ale přinejhorším se dá použít říční písek, to taky funguje :-)


Ještě by se mohl hodit kartáček na zeleninu.


Když zůstanu ještě u vaření, tak samozřejmě hodně lidí vůbec neví, co s sebou vzít za jídlo, aby vydrželo a aby se dalo připravit v polních podmínkách.
My jsme tedy s sebou měli i autoledničku. Cestou tam jsme ji měli v autě zapojenou, do druhého dne pak vydržela nachlazená. Jsou v ní i takové ty namražovací vkládací bloky, ty nám v kempu ochotně namražovali. Když jsme jeli na nějakou delší cestu, vzali jsme ledničku do kufru a zase ji zapojili. A tak nějak ten týden v pohodě přežilo máslo, sýry, hořčice i víno.


No a teď tedy k tomu jídlu konkrétně. Pokud máte čas a napadne vás to s dostatečným předstihem, můžete si jídlo uvařit a zavařit do sklenic. 
Pokud čas nemáte nebo se vám nic předem vařit nechce, určitě v obchodě navštivte oddělení a regály, kterým se po zbytek roku asi vyhýbáte - suché, instantní, konzervy apod.
Běžně to nejíme, ale jednou za rok se to snese a navíc se dají najít i kvalitní věci - polévky bez glutamátu a palmového oleje, konzervy s téměř 100 procenty masa apod.
Kupte i těstoviny nebo rýži, kuskus či polentu, nějakou rajčatovou omáčku ve sklenici.
Kupte suché sušenky bez polevy, müsli, lupínky, sušené ovoce, nakládanou zeleninu, zeleninové chipsy, müsli tyčinky apod.
Někdo kupuje i jerkey.
Nezapomeňte si doma sůl, pepř, popřípadě i jiné koření nebo bylinky, které používáte, cukr, čaj, kávu, olej.
My jsme brali i ovoce a zeleninu a domácí kváskový chleba, bábovku, sýr a vegetariánskou paštiku, máslo, suchý salám, rostlinné mléko a marmeládu. Ale pokud nejedete vyloženě někam do divočiny či na samotu, tak to nakoupíte i na místě, někde v blízkém obchodě.
Můžete vzít i takové ty rýžové chlebíčky, krekry, suchary a taky balenou vodu.



Nedávno vyšla knížka Outdoorová kuchařka od české autorky, je v ní opravdu spoustu inspirace a je moc pěkně udělaná. 


Nezapomeňte s sebou přibalit sirky, můžete i párátka a špejle.
Vezměte si s sebou i plastové krabičky na jídlo, hodí se třeba na ovoce nebo zeleninu, když se chystáte na výlet mimo kemp - omyjete, nakrájíte, dáte do krabičky.
Nebo na zbytky jídla, které se dá sníst později.


Bezva vychytávka jsou tyhle uzávěry na sáčky z IKEA.


A taky samotné sáčky - využijete je nejenom na potraviny, ale můžete do nich zabalit třeba i doklady či mobil, pokud pojedete vodu.


Hodit se může i alobal, potravinová folie, hliníkové tácky na grilování a sáčky na odpad.


Pak tu máme kategorii kosmetika - drogerie. Snažíme se co nejvíc eko během celého roku, neustále, a v tom kempu, v přírodě obzvlášť. Snažte se taky.
Ve spoustě obchodů a drogerií už seženete mini verze od všeho možného - od šamponů a sprchových gelů, přes prostředky na praní a na mytí nádobí, vatové tyčinky, odličovací tamponky apod.
Něco na to praní se vám může hodit, zvlášť když jedete s dětmi. Buď nějaký tekutý prostředek nebo žlučové mýdlo - kupte si na něj plastovou krabičku, se kterou jsme jezdili na tábory. To samé platí pro zubní kartáčky :-) Seženete spíš v těch starých obchodech s domácímí potřebami.
Taky náplasti a případně nějakou desinfekci.



Přibalte i prádelní šňůru a kolíčky.
Na úklid ve stanu určitě využijete lopatku a smetáček, určitě při balení, nebudete muset nanosenou trávu a prach vyklepávat, kolikrát to ani pořádně nejde. 
Vezměte s sebou i nějaký starší hadr.



Rozhodně nezapomeňte na repelent - eko nebo doma dělaný. Výborný odpuzovač hmyzu dělá česká značka eoné - NETAKO (NEchci TAdy KOmáry). Stačí nakapat na odpařovací destičku a umístit do ložnice stanu. A takovou drobnost jako plácačku na mouchy určitě taky oceníte.


Z další výbavy je rozhodně nezbytný nějaký zdroj světla. My jsme s sebou vezli tuto větší stolní lampu, která se dá ale i zavěsit. Pak klasickou baterku, která svítí klasicky dopředu, ale ještě jedno světlo má schované uvnitř v těle, takže po vysunutí funguje jako lampa.
Vezli jsme ještě čelovku, ale tu jsme nějak nepotřebovali, nevyužili.
A vezli jsme s sebou i velkou svíčku, večer před stanem to bylo příjemnější světlo než z lampy.
Kluci si vzali svoje baterky na ruční pohon :-)


Pokud se chystáte na vodu, zvažte pořízení nepromokavého obalu. Většinou se dá v půjčovně lodí půjčit i barel, takže to není nutné. Ale ten vak je na lodi takový skladnější.


Poslední kategorií je kategorie Zabav děti. Ne že by jim nekonečné ráchání se ve vodě, přemisťování kamenů v hrázích, sbírání šišek a hrabání se v hlíně nestačilo... ale nestačilo.
Vezměte dětem do batůžku nějakou společenskou hru, stačí dětské Prší nebo něco menšího (u nás už od Vánoc vede Dobble - dělá se ve dvou verzích, pro děti 4+ a pro děti 6+), pastelky, sešit či omalovánky, pokud mají v batůžku místa víc, můžete přibalit třeba i modelínu či chodníkové křídy, nějaké vystřihovánky... Naši kluci si vzali i nožíky-rybičky.
Na bedminton jsem si vzpomněla až když už jsme konečně všechno sbalili a naložili do auta, kluci už seděli v autosedačkách a já jsem zamykala dveře - byla jsem si jistá, že je na polici v předsíni, leč tam nebyl, takže jsme ho nakonec nevzali. Ani létající talíř nebo frisbee.
Zato jsme vzali houpací síť, to byla v kempu atrakce :-) A ani se nedivím. Taky se mi ji jednou podařilo ukořistit pro sebe a byla to pohodička, houpala bych se tam ještě teď.
Kluci z vedlejšího stanu s sebou dokonce měli takový ten kobereček se silnicí, a to byl opravdu hit! Takže to si dávám za úkol určitě pořídit. Zabavilo je to na hodně dlouhou dobu, vyhráli si krásně, navíc to zase skoro nic nezabere v autě.








Hlavně si to užijte :-)

35 komentářů:

  1. jedno velké UF! takhle perfektně se vybavit to je super. Musím si to pročíst ještě později u kafe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší, že to někde bere jako čtení ke kávě :-)
      Jsem ten kozoroh, no, potřebuju být připravena na všechno, o čem vím, že by mohlo nastat. Potřebuju vědět, kam jedu, jak to tam vypadá, co tam je a není, jaký jsou možnosti. Když to nevím, jsem dezorientovaná :-D

      Vymazat
    2. Takže plánování je můj denní chleba :-D

      Vymazat
    3. Jako taky kozoroh to naprosto chápu... Kamarádky, co s námi jezdí (jezdí nás šest dospělých a šest dětí) ze mě vždycky mají prču. Ale když něco chybí, tak zajdou a Luci nemáš náhodou? A Luci má :D

      Vymazat
  2. Zprvu jsem si myslela,ze se potrham smichy. Toolik veci do kempu!
    Nakonec jsem zjistila,ze mi chybi jen ten drez:-D
    TakyHujeri
    :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. holky vy mě fakt bavíte... Ale jo uznávám, že kdybych sebou vozila takový komfort jako vy asi by mě to i více bavilo :-) teď, když děláváme různé výlety a malé road tripy docela ráda a rozmazleně večer někde zalezu do penzionu :-) Ale pravda je, že všechny tři moje kluky baví děsně trempovat.
      Uplně jste mě nalákali, že možná dokoupíme nějaké vybavení a hurá na kemping :). Jenže nás teď mnohem více láká koupit si obytňák a nebo karavan. To by byly výlety a zázemí :-)

      Vymazat
    2. Ja vybavu hromadim tak,ze z kazdeho tripu si vezu v hlave neco,co nam fakt chybelo,a tak ladim a ladim,az vyladim to mnozstvi veci kategorie must have,aneb jak rika tatinek "az po strechu":-D
      Obytnak,karavan ...proc ne,pocet clenu rodinky na to budete mit minimalne uz pristi sezonu;-) To je prece argument do diskuze!

      Vymazat
    3. Zdar TakyHujerky! :-D

      Když jsem zjišťovala, co všechno je třeba s sebou pořídit, narazila jsem na seznam od holky, o které jsem si myslela, jak je velká zálesačka, tipovala jsem je na tu rodinu stan-karimatka-ešus. Takže mi její seznam vyrazil dech ze dvou důvodů - že to nejsou ti trampové minimalisti, a kolik toho táhnou, bože to se jim nemůže vejít ani do auta s vozíkem! Ale když jsem si to pak přečetla ještě jednou, uvědomila jsem si, že to jsou všechno menší věci, které sbalíš do dvou tašek, věci, které bys s sebou prostě vezla (pokud nechceš být týden za totál prase).
      Takže ono to na první pohled může vypadat megalomansky, ale nemám pocit, že bychom toho táhli zase nějak extrémně moc. Jistě, dá se i bez toho kempovacího nábytku, ale když si člověk odmyslí ten, tak zůstávají běžné věci - oblečení, kosmetika, vaření, potraviny...

      Vymazat
  3. Abych byla presna ...drez s odkapavacem ;-)
    :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky by to mohli prodávat dohromady, aby to do sebe přesně zapadalo :-D

      Vymazat
  4. Taak to bylo počtení. Teď mi řekni, jak dlouho jsi tohle vše chystala a balila? Dobře, to si ještě dovedu představit za ten komfort by to stálo, ALE to vybalování. To musel být mazec.
    Nic méně mě tvůj příspěvek nalákal natoli, že o víkendu vyrazíme někam pod stan...možná, že dokoupíme něco pro zvýšení komfortu :) Muselo Ti dát hodně práce tohle vše sepsat a dát dohromady.
    My meme teda velké auto a vozíme si klasické matrace :-) a ne jednou jsme si na kempování vezli i peřiny :-)
    Kdž měl Péťa 7 měsíců, tak jsme kempovali přímo v autě. ceý zadek auta jsme měli vystlaný matracema peřinama. V kempu jsme natáhli plachtu z auta a večer pod ní seděli v křesílkách a grilovali večeři...mám uplně nostalgické vzpomínky :-)
    Tak ať žije prázdninové dobrodrůžo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jen poznamecku ...jsme byli s perinama ve stanu taky "ne jednou":-D
      A kdyz stanujeme na zahrade za domem ...temer vzdycky:-D

      Vymazat
    2. Na nákupy, chystání a balení jsem měla dva dny! :-D Teda chystali jsme se už dýl, ale pořád jsme nevěděli, jestli opravdu a kam, tak jsem to pak po neustálém nátlaku, ať už si konečně sedneme a něco vybereme, vzdala a nechala to plynout. V neděli jsme jeli koupit stan a to ostatní a v úterý ráno jsme jeli :-) A možná dobře, člověk nestihne tolik panikařit :-)
      Vybalování je vždycky horší, to souhlasím. Ale nějak jsme to během dopoledne (druhý den po příjezdu) zvládli, nebylo to zase tak hrozný - roztřídit prádlo, jedno zpět do skříní, druhé do koše na prádlo, nádobí, zbytek potravin... A ty věci do stanu jsme dali na půdu na jedno místo a hotovo. Akorát pak to praní a žehlení :-D

      Měli jsme kdysi na dovolenou půjčený VW Multivan, tam by se taky dalo takhle bivakovat. Super auto.
      A takhle, jak píšeš, to měli jedni lidi v kempu taky. Má to taky něco do sebe :-) Nejvíc stejně dělá dobrá nálada :-)

      Když jsme loni stanovali na zahradě, taky jsme si tam dali peřiny - páč spacáky jsme ještě neměli :-D

      Vymazat
  5. Díky za tipy. :-) Zrovna zítra vyrážíme s karavanem na Slovensko. Jediný, čeho se trochu bojím, je ta dlouhá cesta a jak zabavím obě děti v autě. Dobble jsem schovávala právě pro tuhle příležitost...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kam jedete? Slovensko je naše druhá láska :-)
      Na delší cesty doporučuju různé magnetické skládačky a hry, Svojtka a Albi prodávají takové zábavné kartičky, třeba přímo na cesty, ale je jedno, jaké člověk koupí, bývá u toho i stíratelný fix. Jsou tam různé úkoly, doplňovačky, dokreslovačky. A když je nejhůř, tak máme v mobilech aplikace - hry a podobně :-D Už jste asi na cestě, takže to píšu pozdě.
      Každopádně dobře dojeďte a užijte si dovolenou :-)

      Vymazat
    2. Kam jedete? Slovensko je naše druhá láska :-)
      Na delší cesty doporučuju různé magnetické skládačky a hry, Svojtka a Albi prodávají takové zábavné kartičky, třeba přímo na cesty, ale je jedno, jaké člověk koupí, bývá u toho i stíratelný fix. Jsou tam různé úkoly, doplňovačky, dokreslovačky. A když je nejhůř, tak máme v mobilech aplikace - hry a podobně :-D Už jste asi na cestě, takže to píšu pozdě.
      Každopádně dobře dojeďte a užijte si dovolenou :-)

      Vymazat
  6. Uzasny seznam. S timhle vybavenim je to uz opravdu komfortni kempovani.

    Zrovna zacatkem prazdnin jsem asi po deviti letech spala zase pod stanem a odnesla si z toho nekolik ponauceni.
    1) Ve stanu manzel chrape nejak vic.
    2) Nedavejte manzelovi na obed gulas, kdyz pak mate s nim spat ve stanu :-D
    3) Jestli nekdy budeme jako rodina kempovat, tak urcite ne jako moji rodici s nama, ale rozhodne komfortneji. Manzelovi jsem uz rekla, ze priste se musim dokazat ve stanu postavit, jinak je stan maly. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :-D
      Já jsem zjistila, že muž nechrápe, ale že i za poslechu mohutného chrápání z okolních stanů se dá bez problémů usnout :-D

      Naši právě měli velký stan, jak se kdysi prodávali. Měli jsme dvě ložnice a velkou předsíň, tam jsme měli skříňku a vařič, tak mi to takhle přijde normální :-)

      Vymazat
    2. :-D
      Já jsem zjistila, že muž nechrápe, ale že i za poslechu mohutného chrápání z okolních stanů se dá bez problémů usnout :-D

      Naši právě měli velký stan, jak se kdysi prodávali. Měli jsme dvě ložnice a velkou předsíň, tam jsme měli skříňku a vařič, tak mi to takhle přijde normální :-)

      Vymazat
    3. My naopak jezdili ve stanu, co byl pro dve osoby. Takove to klasicke acko, navic hodne nizke. Takze dva dospeli plus dve male deti a k tomu veci, ve stanu bylo hodne tesno. Hlavne jsme jezdili na vodu, kde clovek bez tak balil malo, aby se mu to veslo do lodi. Varic byl malinky lihovy, kdy clovek skoro ani neveril, ze to neco uvari. No prezili jsme to, ale opakovat to nehodlam. Jeste, ze je dnes jina doba :-D.

      Vymazat
    4. Jak jste se tam všichni vešli? :-)

      Doba mi přijde v tomto stejná - i tenkrát byly velké stany, k tomu skládací židličky a stolky a nafukovačky - my měli takovou zespod oranžovou, nahoře hnědou s kroužky :-) A foukalo se to tou šlapací žabkou :-)
      A naopak i dneska se jezdí s dítětem do maličkého stanu, s sebou jen to nejnutnější :-)

      Vymazat
  7. Takto podobně jsme vyrazili dva rodičové a dva hošíci (5 a 2) letos k Balatonu. Dokoupili jsme taky větší stan, protože malý pro 3 byl opravdu malý. Doporučuji stan z Lidlu (ložnice se dají rozdělit na dvě nebo nechat jako jeden prostor), cenově bezvadný a nenašli jsme žádnou nedokonalost. Křesílka podobného typu mají v Tesku a nám slouží už několik let. Samonafukovací karimatky z Tchiba bezvadná věc. A ten gril... - po úžasné vůni od vedlejších stanů, už jej máme v plánu koupit taky. Badminton s námi odjel, ale zůstala doma lucerna :-) Kolíčky na prádlo se šňůrou jsme objevili až při vybalování doma. Krásné výlety a hodně pohody. M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takže klasika :-D
      Ten stan z Lidlu už mi doporučilo několik lidí, no ale když už máme tento... Tak snad až doslouží a bude v Lidlu ten jejich ještě v nabídce.
      Užijte si ještě zbytek léta :-)

      Vymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  9. Super článek! :-D Nalákala jsi mne natolik, že já "necampingový typ", snad vyrazím stanovat. :-N :-D :-D (Toho smajlíka z Koníka jsem prostě musela použít) :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě moc těší, je to pro mě velká pochvala :-)
      Jestli opravdu vyrazíš, tak doufám, že si to zamiluješ :-)

      Vymazat
    2. Super článek, já ještě doplním o krátké info, jaké jídlo se dá zabalit pod stan http://www.army-store.net/clanky/jake-jidlo-si-sebou-vzit-pod-stan

      Vymazat
  10. Ahoj Karkulko. Cestování s dětmi doporučuji. Nás hodně známých od dovolené s Adámkem odrazovalo, ale nakonec jsme si vybrali cestování karavanem po Evropě a byla to fakt sranda. Nezbytné vybavení do karavanu jsme si koupili za levný peníz na biginzerce.cz a naší túra začala. Objeli jsme 9 zemí za 23 dní a užili si hodně srandy.

    OdpovědětVymazat
  11. Když jsem byli na vodě na Vltavě loňský rok, netušili jsme, kolik nás bude stát veškeré vybavení na spaní. Jsme totiž zvyklí na vysoké matrace, tvrdé a tak dále. S tím vším nám na naturehikecz.cz poradili a dnes nenakupujeme kempové vybavení prakticky nikde jinde.

    OdpovědětVymazat
  12. Na procházku po lese se těším každý víkend. Bydlíme kousek od Ještědu, takže o nádhernou a jedinečnou přírodu nemáme nouzi. Opravdu nádherné prostředí se nachází poblíž tree house. Známí tam byli ubytování před pár týdny a podle jejich popisů to je kouzelné místo.

    OdpovědětVymazat
  13. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  14. Ahoj, znáte pojem Glamping? Já to vůbec neznala, ale mé kamarádky o tom furt mluví. Je to prý kampování v moderních zařízeních. Dost mi to připomnělo teď dost moderní ubytování v korunách stromů. Bydlí se většinou v takových pěkných domečcích n stromě, kterým se říká Treehouse. Já byla v tomto Treehousu ,zatím jen jednou a strašně jsem si to užila. Byla jsem tam s kamarádkou, na prodloužený víkend.

    OdpovědětVymazat
  15. Nás upřímně moc na kempování neužije, ale třeba to konečně zkusíme, přece jen jak se říká, změna je život. Já mám ráda hudbu , takže i své děti vedu k ní, jak už skrz hudební nástroji, tak jen posloucháním, mám ráda snad všechny styly, s ničím nemám problém. Jsme taková živá rodinka no :D.

    OdpovědětVymazat
  16. Děkuji moc za super doporučení na všemožnou výbavu do lesa. I my bychom si chtěli nějakou teď pořizovat, ale stále se rozhodujeme, kde uděláme náš první nákup. Bude to nějaký Hervis nebo něco takového? Nebo spíše nějaký menší eshop? Co byste doporučila vy?

    OdpovědětVymazat
  17. Vždy když takto jedeme někam na dovolenou a bereme si stan a k němu nafukovací matraci tak se pak po několika dnech těším domů. Do naší postele 180x200 která nás vždy přivítá tak alespoň 10h spánkem, to je něco co já zase jako můžu.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář :-)