úterý 19. července 2016

Kynutý borůvkový koláč s tvarohem a drobenkou

Borůvková sezona v plném proudu!


V týdnu jsem šla kolem zeleniny, venku pod markýzou měli vyskládané krabičky s borůvkami, českými, tak jsem neodolala. 
Máme sice už svoje vytipovaná místa tady v okolí, kde roste spousta borůvčí, ale ještě jsme se tam teď v sezoně nedostali. Kupované taky dobré :-)



Na těsto:
500 g hladké mouky
70 g třtinového cukru
60 g rozpuštěného másla
150 ml mléka
20 g droždí
2 vejce
Na náplň:
borůvky (koupila jsem litr, ale nedala jsem je tam všechny, zhruba 0,75 l)
2 měkké tvarohy
2 vejce
cukr dle chuti
Na drobenku:
hrubá mouka
cukr
máslo

Do velké mísy nasypte mouku, uprostřed udělejte důlek, nalijte do něj trochu mléka, přisypte lžičku cukru, droždí a nechte pár minut vzejít. 
Potom přidejte zbytek mléka, cukru, rozpuštěné máslo, vajíčka a vypracujte těsto. Já jsem zadělávala v robotu, je to bez práce a bez špinavých rukou, ale vlastně mě to vždycky bavilo. Tento typ těsta se nelepí a hezky se s ním pracuje :-)
Nechte nakynout na dvojnásobek objemu, zhruba hodinu.
Potom těsto vyválejte na velikost plechu. Na plech dejte pečící papír (nebo důkladně vymažte máslem) a přeneste na něj těsto.
Tvaroh smíchejte s cukrem a vejci, naneste na těsto.
Borůvky opláchněte, nechte okapat a poklaďte jimi vrstvu tvarohu.
Z hrubé mouky, krupicového cukru a povoleného másla vypracujte prsty drobenku. Konzistenci jistě poznáte sami, tomu přizpůsobte i množství jednotlivých ingrediencí, resp. jejich poměr.
Drobenku nasypte na borůvky.
Koláč pečte v troubě vyhřáté na 200°C asi 40 minut.


   



2 komentáře:

Děkuji za váš komentář :-)