úterý 30. dubna 2019

Jizerka

Nejvýše položená obec v České republice.

Sklářská osada Jizerka se nachází v nadmořské výšce 860 metrů, mezi rašeliništěm Jizery a čedičovým vrchem Bukovec. Zástavba obce byla v roce 1995 vyhlášena chráněnou vesnickou památkovou rezervací. Nachází se zde také přísně chráněná upolínová louka.
Osada původně sloužila jako sídlo čihařů, později i dřevorubců a sběračů drahých kamenů a od poloviny 19. století také sklářů.
Zároveň osada spadá do Jizerské oblasti tmavé oblohy - v noci můžeme vidět na 2000 hvězd a pás Mléčné dráhy.

Pro mě osobně společně s Horskou Kvildou nejkrásnější místo u nás, které jsem mohla navštívit.
My jsme se rozhodli prohlédnout si osadu, muzeum a rašeliniště. Směrem na druhou stranu (blíže od parkoviště) je vrch Bukovec, státní přírodní rezervace s naučnou stezkou. Dá se odtud hezky dojít až na hranice s Polskem.





Upolínová louka



Sklářský potok


Kamenná pyramida zbudovaná jako upomínka na založení první sklářské huti



Panský dům




Muzeum Jizerských hor, bývalá škola





Úplně jako sáňky, které máme doma! A jak jsem si pak uvědomila, ty naše byly vyrobeny nedaleko odtud :-)














Bývalá sklárna Nová huť - šli jsme okolo a já si říkám, že vypadá úplně stejně jako sklárna z filmu Krakonoš a lyžníci. A ono jo - opravdu se tam ten film natáčel. O to větší zážitek pro mě :-)






Odtud jsme pokračovali na rašeliniště :-)

6 komentářů:

  1. I pro mě jedno z mých nejmilejších míst. ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tam se asi musí zamilovat každý :-)

      Vymazat
    2. To jste řekla naprosto přesně. :) Tam se musí zamilovat naprosto každý. Já se těším, až v práci dořešíme roční hlášení za odpady, což je takový větší projekt, který mi teď šéf zadal, a pak pojedu alespoň na 14 dní někam do kopců do Jizerských hor. :) Nebo je mi to vlastně jedno, kam pojedu, ale hlavně ať je tam dost cestiček na procházky a pěkných míst. .)

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Děkuji, Hani :-) Snaha zakonzervovat si nejvíc té krásy do vzpomínek.

      Vymazat
  3. My od Jizerky chodíme opravdu hodně často někam na procházky. Je to z toho důvodu že právě jizerské hory naprosto milujeme. Měli jsme tam pronajatou chatu, ale dnes už ji spíše jezdíme jen obhospodařovat. Stačí nám na náš rodinný iPhone zaznamenat nějaké fotky a užívat si toho, že jsme společně jako rodina.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář :-)