neděle 21. ledna 2018

Novoroční dny

U nás jako už každoročně slavené trochu později.


Když měníme rodinný kalendář za novější kousek a lidé na celém světě slaví Silvestr, Muž bývá obvykle večer v práci.
Jak kluci rostou, víc a víc to vnímají - že končí starý rok a začíná nový a že lidi kolem nás to slaví, a tak chtějí taky. Letos jsme tedy narychlo připravili trochu dobrot - jednohubky a sýrové krekry.
Večer jsme ještě pekli chleba - poslední toho roku. A pak jsme hráli hry a četli si knížky, co jsme dostali pod stromeček, a najednou byla skoro půlnoc. Uteklo to, ani nevíme jak. 
Kluci se chtěli jít ven podívat na ohňostroje, tak jsme se vypravili na zahradu. A protože to lidi pálili hlava nehlava skoro hodinu, a kluci to k mému překvapení vydrželi venku a taky to rychle uteklo, tak jsme se na zahradě sešli i s tatínkem a doma jsme si pak společně i připili. My s Mužem taky na to naše 15. výročí (no ano, seznámili jsme se na Silvestra :-)

Knižní komínek - aneb o co se naše knihovna rozrostla během Vánoc


Jedna z největších radostí pod stromečkem - doplňky k dřevěné vláčkodráze - kluci se jí věnovali převážnou část Silvestrovského večera



I na nové hry během večera došlo


Talíř jednohubek snědli kluci skoro celý sami


Poslední chleba roku 2017

Sýrové krekry s černým sezamem


Novoroční přípitek v jednu ráno i se svištěma

S Mužem to pak slavíme o den dva později, jak to vyjde.

Kváskové krekry se semínky a sýrem










První letošní

Na Nový rok je ale vždycky čočka, abychom měli dostatek, a taky bývá výlet. Letos k Menhiru na Mořince.
Třímetrový Menhir je na kopci nad Mořinkou od 31. prosince 1999, takže když jsme se k němu vydali, stál tam už osmnáct let a jeden den. Menhir otesal Petr Váňa, akademický sochař, Mužův kamarád a také autor kopie sousoší Géniů, která zdobí průčelí rekonstruované historické budovy Národního muzea (originál od Antonína Poppa zde stál od roku 1889, měl být restaurován, ale to se ukázalo již jako nemožné, proto byla zhotovena kopie a originál je umístěn v interiéru NM).
Vedle Menhiru stojí na kopci i Zdeňkovo křeslo, betonová socha z roku 2003 od Zdeňka Ruffera.
Samotná Mořinka také stojí za návštěvu, je to malebná vesnička, která byla v roce 1995 vyhlášena vesnickou památkovou zónou. A já k ní mám navíc citový vztah, jezdila jsem tam od malička, bydlí tam totiž sestra mojí babičky, říkáme jí teta :-)
















Trošku se zpožděním - šťastný nový rok vám všem :-)

6 komentářů:

  1. pirati jsou nej... mame carodejky... hratelne od 4 let uplne v pohode a hlavne bavi to vsechny... dceru tatinka dedecka... co u vas ....

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás se taky těší velké oblibě. Ty první dny jsme je museli hrát skoro nonostop dokolečka, teď už máme volněji, ale stejně to pořád vyžadujou :-)

      Vymazat
  2. I vám vše dobré do výročního roku 2018, my pro změnu na Nový rok slavíme dvoje narozeniny - dcera nás všechny poněkud zaskočila výběrem svého data narození, a tak sfoukáváme svíčky společně 1. ledna :-D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Evi, i k vám jen to nejlepší v novém roce, a velmi dodatečně tedy i vše nejkrásnější ke společným narozeninám :-) Ať se vám daří.

      Vymazat
  3. Pěkný den,
    krásné fotky plné inspirace od Vás z domu. Knihy krásné, nápady na hry momentálně hltám. Je pro nás ještě brzy, ale už se těším, až si se Čmeldou budeme hrát...
    Děkuji za rozšíření kulturního obzoru a gratuluji ke krásnému výročí! Přeji zdraví a štěstí do dalších společných let! :)
    Mějte se moc hezky, Peťka :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Peťko, moc děkuji za všechna milá slova a jsem ráda, že jsem Vás inspirovala, to mi dělá radost :-)
      Přeji pěkný večer :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)