Silvestrovské odpoledne jsem s klukama strávila hraním her - tyto dostali k Vánocům; včetně klasického Člověče, nezlob se a Grand Prix od Marbushky hrajeme všechny denně :-D
Navečer jsme pak upekli francouzské bagety na druhý den.
Novoroční ráno jsme začali sladkou snídaní - sladkou omeletou s domácí borůvkovou marmeládou.
Omeleta je extra snadná a rychlá a zachraňuje nás třeba, když dojde pečivo: 4 vajíčka, 4 lžíce mouky (hladká, polohrubá, je to celkem jedno, co zrovna máte), 4 lžíce cukru, 4 lžíce vody.
Dopolední pohled ven už dával tušit, že den bude krásný.
K obědu byla samozřejmě čočka, dělala jsem ji bez jíšky, jen jsem v hrnci osmahla nadrobno nakrájenou červenou cibuli, nakrájené dva stroužky česneku, hrst nakrájených sušených rajčat, nechala jsem zezlátnout, k tomu jsem pak přisypala čočku, zalila vodou a vařila doměkka. Ne však úplně rozvařit. K tomu uzené od místního řezníka a vajíčko od šťastné slepice a domácí okurčičky :-)
Po obědě jsme vyrazili tam, kam se chystáme už několik let, několikrát jsme toto místo obdivovali i zdola, ze stezky mezi Srbskem a Berounem.
Vyrazili jsme do Tetína.
Fara |
Kostel Sv. Kateřiny |
Kostel Sv. Ludmily |
Výhledy od Tetínského hradu |
Kostel Sv. Jana Nepomuckého - místo pravděpodobného pohřbu Sv. Ludmily |
Zámek a v pozadí Dalimil |
Nepochybuji o tom, že je tam krásně v každé roční době, ale ta námraza tomu dodala dechberoucí kouzlo. Byli jsme z toho úplně unešení, nádherná procházka to byla. Pokud platí "Jak na Nový rok, tak po celý rok", tak nás čekají samé úžasné výlety :-)
A do Tetína se určitě ještě vrátíme, je tam toho k vidění více.
Při zpáteční cestě nám volala tchýně, že má chlebíčky (její vyhlášené!), tak jsme se pozvali i na čaj, protože jsme byli pěkně vymrzlí. Babička s dědou si užili kluků, kluci si užili chlebíčků a cukroví a my kromě chlebíčků a čaje taky chvilky klidu.
Zpátky doma jsme si na večer připravili druhé chlebíčkové kolo. Nebo spíš bagetkové.
Je tam ořechová pomazánka s petrželkou, ozdobená ořechy a medem, křenová pomazánka se šunkou, i sušenou, a okurčičkou, kozí sýr s olivami a Lučina s lososem.
Sýrové krekry a další láhev šampaňského. Ještě dneska jsem jak balon :-D
K tomu jsem se tématicky znovu začetla do jedné z knížek Renáty Fučíkové o Svaté Ludmile.
A ještě se pochlubím dokřupava vypečeným novoročním chlebem.
Ubývající cukroví a výhled na ptačí hody |
hezký den Karkulko,
OdpovědětVymazatkrásné pohoštění jsi připravila. a ten chleba, ten je úžasný, je kváskový?
Majka
Ano, kváskový, pečeme už minimálně 4 roky :-)
VymazatMrazive fotky s nadechem modrofialove jsou naprosto dokonale! Miluju takovou zimu ...
OdpovědětVymazatTripum 2017 zdar!
Nazdar!
VymazatUzasny chleba! Muzu poprosit o recept?moc dekuji
OdpovědětVymazatBáro, je to všechno od oka, takže recept na tento konkrétní nemám. Pokusila jsem se to dát kdysi dohromady, když kliknete tady u mě na štítek Kváskové pečení, tak hledejte článek Odokáč, je to tam sepsané :-)
VymazatProsim to je carcassone junior... od kolika je to hratelne...
OdpovědětVymazatAno, Děti z Carcassonne, je tam psané 4+ a řekla bych, že to odpovídá.
VymazatKrasa! Ty zamrzle fotky i chlebicky. Jsme ostudy, Tetin mame kousek od chalupy a keste jsme tam nebyli. Musime to napravit ;)
OdpovědětVymazatHani, my od něj kousek bydlíme, já tu žiju 13 let, a také jsem tam byla poprvé :-)
Vymazat