Kdybych měla bilancovat, tak hezčí Vánoce jsme si snad ani nemohli přát. Užili jsme si je naplno a zároveň v klidu, měli jsme všeho dostatek, viděli jsme spoustu a spoustu hvězdiček v dětských očích, neskolila nás žádná viroza ani vyčerpání. Přála bych si už jenom víc času na setkávání.
V minulých letech jsme na Tři krále pekli koláče nebo briošky, letos jsem se poprvé pustila do tříkrálové bábovky, kynuté.
Těsto:
400 g špaldové mouky
3 lžíce třtinového cukru
20 g droždí
60 g rozpuštěného másla
300 ml mléka
1 žloutek
špetka soli
Náplň:
20 g rozpuštěného másla
krupicový cukr
kvalitní kakao (přidala jsem i Raráškovo sladké kouzelné koření)
vanilka
případně i trochu rumu
Do části vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a nechte na teplém místě vzejít.
Žloutky ušlehejte s cukrem do pěny, přidejte zbytek mléka, máslo, mouku se špetkou soli a kvásek. Vypracujte hladké těsto a nechte ho vykynout.
Bábovkovou formu vymažte máslem a troubu předehřejte na 180°C.
Z těsta vyválejte obdélník, který potřete rozpuštěným máslem a posypejte cukrem, kakaem a vanilkou. Těsto potom smotejte jako roládu a vložte do formy.
Pečte 10 minut na 180°C a 30 minut na 160°C.
Nechte chvilku vychladnout a vyklopte opatrně z formy.
Bábovka není moc sladká, takže si ji můžete podle chuti docukrovat.
Dá se péct i s ořechovou nebo makovou náplní, do těsta můžete přidat mleté mandle...
Těsto:
400 g špaldové mouky
3 lžíce třtinového cukru
20 g droždí
60 g rozpuštěného másla
300 ml mléka
1 žloutek
špetka soli
Náplň:
20 g rozpuštěného másla
krupicový cukr
kvalitní kakao (přidala jsem i Raráškovo sladké kouzelné koření)
vanilka
případně i trochu rumu
Do části vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a nechte na teplém místě vzejít.
Žloutky ušlehejte s cukrem do pěny, přidejte zbytek mléka, máslo, mouku se špetkou soli a kvásek. Vypracujte hladké těsto a nechte ho vykynout.
Bábovkovou formu vymažte máslem a troubu předehřejte na 180°C.
Z těsta vyválejte obdélník, který potřete rozpuštěným máslem a posypejte cukrem, kakaem a vanilkou. Těsto potom smotejte jako roládu a vložte do formy.
Pečte 10 minut na 180°C a 30 minut na 160°C.
Nechte chvilku vychladnout a vyklopte opatrně z formy.
Bábovka není moc sladká, takže si ji můžete podle chuti docukrovat.
Dá se péct i s ořechovou nebo makovou náplní, do těsta můžete přidat mleté mandle...
K obědu jsme si upekli ještě jáhelník, protože ten mi k Vánocům taky patří a celý rok se na něj těším. Jáhelník dělám podle receptu z Apetitu a dávám do něj polosušené švestky od St. Dalfour.
Koledníci s tříkrálovou sbírkou k nám do odlehlé části města nikdy nechodí, ale do knihkupectví nám přišly zazpívat děti z mateřské školky, měly na hlavě koruny a na dveře nám napsaly nápis :-)
My jsme si odpoledne doma udělali pohodu s čajem, kluci tvořili, vyrobili si taky koruny, na poslední chvíli ještě vyšperkovali stromeček (nakonec na něm byl ještě modrý papírový řetěz) a v neděli navečer jsme ho společnými silami odzdobili. Venku nám posloužil ještě jako držák na prskavky. Nakonec poputuje k poslednímu využití - na topení.
Eliáškova formule |
Alánkova formule |
Eliáškův jeřáb |
Alánkův jeřáb |
Alánkova včelka |
Babička přišla na hodinku pohlídat kluky a nepřišla s prázdnou :-) |
Pekny den jste si udelali;-)
OdpovědětVymazatUrcite se da domluvit,aby Tri kralove prisli k vam domu (u nas na fare,ktera sbirku organizuje),pak si svatek uzijete i s jeho smyslem, nechat si na dvere napsat posvecenou kridou trikralovy napis,aby vas dum byl az do dalsiho adventu chraneny pred nemoci a zlem,a na oplatku darovat do trikralove sbirky na pomoc potrebnym (kazdy rok je u nas jina tematika,letos na projekty Afrika,Latinska Amerika,vzdelani a vyziva deti). Pecou se trikralove kolacky spojovane do stestihranu, ja tradicne ceske s tvarohem a domacim povidlim,do nich se zapece fazole(ev.mince,to nedelam,mam obavu,aby ji deti nespolkly), kdo ji najde,rozhoduje o programu zbytku dne pro ostatni. Tentokrat rozhodoval jeden z kralu,tak jsme tomu doma usli;-) Kluci jedli jako o zavod:-)) Mam rada stare tradice, pokazde mam pocit,ze me obohati,ze se zastavime v nasi rychle dobe. A to je vzdycky prijemny ...
PS: na INSTA jsem se ptala JA;-)
A to já vím od začátku, že jsi to TY :-)
Vymazat;-) jsi dobra,ze se zorientujes v takovem poctu lidi! To bych nedala:-)
VymazatKrasny den!
Za tu dobu už poznám "tvůj rukopis" :-)
VymazatHezky v klidu a tak je to nej ;)
OdpovědětVymazatJen si k tomu dojít... :-)
Vymazat