úterý 18. října 2016

Podzimní barefoot obutí pro kluky


Máme tady další díl oblíbeného (zdá se) seriálu.
Podzimní výběr byl zatím nejtěžší. Částečně možná i proto, že už jsem se na trhu BF dost rozkoukala a zorientovala a mám v povědomí hodně značek a modelů. A tedy jsem se zprvu vlastně ani neuměla rozhodnout, co bych klukům chtěla koupit.

Začnu tedy asi těmi nepodařenými volbami.
První k nám domů dorazily Froddo London pro Alánka a Livie & Luca Grip pro Alánka i Eliáška.


Froddo se mi líbily, byly kvalitně zpracované, kůže příjemná, jsou vyráběné v Chorvatsku. Ale Alánkovi byly úzké. Navíc jsem zjistila, že údaje o rozměrech se na eshopech, kde je prodávají, celkem rozcházejí.
Kromě toho tento typ Froddo botek už není barefoot, jedná se o kompromis. Podrážka je silnější, pod patou maličko zvýšená. A mají i pevný opatek.
Barefoot jsou asi pouze Froddo Prewalkers. Ty jsou krásné, ale jak už z názvu vyplývá, jsou jen v maličkých velikostech.









Livie & Luca mě na celé čáře zklamaly. Opět jsem v domnění, že objednávám barefoot boty (to je taky trochu problém většiny obchodů s BF obuví, že nemají jasně odděleno BF od kompromisů), objednala těžký kompromis. Jsou asi fajn na širší nohu s užším kotníkem, na noze klukům (resp. Eliáškovi - viz níže) seděly dobře.
Ale první rozčarování přišlo po vybalení těch zelenošedých (pro Alánka). Neuvěřitelně smrděly. Jako vojenský bunkr :-N Prostě jsem z nich cítila takovou tu kovovou vůni, jedovatou, nebylo to vůbec příjemné a Alánkovi jsme je na nohy ani nedali. Navíc se mi zdály velmi nakřivo ušité.
Druhé rozčarování z podrážky - úplně tuhá, jako prkno. Všichni mě přesvědčovali, ať jim dám šanci, že se rozchodí a jsou jako žvýkačka, ale vzhledem k výše uvedenému jsem na to neměla nejmenší chuť a putovaly zpět do obchodu.
V podstatě mě ničím nepřesvědčily, abych za ně dala zhruba stejně tolik jako například za ručně vyráběné, kvalitní, měkkoučké a voňavé Zeazoo.

Šedozelené, hlavně levá, byly křivě ušité





Celé to podzimní hledání mělo ještě jeden zásadní důvod - a to sice, že nás pěkně vypekli z Filii. Slibovali na podzim jednak širší verzi jejich bot, jednak ve větších velikostech, tuším až do 32.
Asi až po měsíci, kdy už boty měly být v Čechách, vyšlo najevo, že větší velikosti nebudou.
Koupila jsem tedy ty Froddo a L&L.
Pak se na eshopu Bosonožky, která je výhradním dovozcem Filii, objevilo pár širších verzí, a tak jsem nadšená jedny ulovila pro Alánka - konkrétně Filii Chameleon W.
Bohužel tedy ta širší verze je širší jen o pár mm, Alánkovi byly tak tak, se silnější ponožkou by ho určitě tlačily. Takže ani druhý pokus (v létě jsem na zkoušku objednala sandálky) s touto značkou se nezdařil a asi je nám zapovězená. Škoda, protože jinak jsou to boty kvalitní, vyráběné v Německu.





A pak jsem si vzpomněla na dětský model od Vivobarefoot - Reno K. Představovala jsem si na podzim tedy spíš kotníčkové boty. Ale ty Vivo momentálně v nabídce nemá. A snad to ani nevadí.
Jsem z nich zatím nadšená! Přišly zabalené v krásných krabicích, uvnitř s indiánským papírem třeba k vybarvení a se samolepkami :-)
Jsou moc hezky zpracované, příjemné, rovně šité, nikde nic nečouhá. Po vybalení voněly a stále ještě voní jako bílá lepící pasta, ta retro :-) Tu vůni jsem milovala!
Kluci si je musí víc dotahovat přes nárt, ale jinak jim sedí perfektně a moc si je pochvalují. 
Eliášek je nosí do školky a s impregnací zvládly i louže. Předevčírem přišel domů, tepláky, co měl venku, byly odspodu úplně mokré, boty zvrchu taky, ale uvnitř a ponožky úplně suché. 
Podrážky byly trochu tužší, byla jsem na to upozorněna. Ale s L&L se to vůbec nedá srovnávat, ty jsem neohnula ani trochu. Viva po pár dnech krásně změkly. Už napoprvé, nerozchozené, jsem je celkem v pohodě ohnula, teď je ohnu bez větší námahy. 
Se žvýkačkovými Zeazoo nebo Feelmaxy se to úplně srovnat nedá, ale snesou srovnání např. s Filii či Kidofity, prostě velmi měkké.













Po pár dnech nošení

Po pár dnech nošení

Po pár dnech nošení

Kromě Vivo mají kluci ještě na lítačku Feelmax Nalla - ty už jsem blíže představovala tady. Po sezóně už tedy vypadají značně jeté - vybledla jim dost barva - ale jinak drží, nikde se nerozlepují, nepářou, očka na suchý zip se netrhají.
Níže malé vizuální srovnání.









Pro Eliáška máme ještě naše oblíbené Camper Peu Cami.
Na jaře jsme mu kupovali modré, které jsme později reklamovali, protože se začala malinko odlepovat ta guma, co je po obrubě. Byla to spíš estetická záležitost, ale bála jsem se, že by se to vlivem chůze (bylo to v místech, kde se ohýbají prsty) zhoršilo. Bez řečí nám vrátili peníze. Bohužel jsem nějak zaspala nebo nevím, ale Alánkovu velikost jsme teď na podzim už nesehnali.
Eliášek teď tedy má tyhle krásné červené.



Zase jako klasicky jsme vyndali originál stélku a nahradili tenkou netvarovanou z DM.





Jelikož se mi pro Alánka už Campery sehnat nepodařilo, koupila jsem před pár dny Zeazoo Leo. Objednávala jsem je z eshopu BotyNeboty.cz. Nikdy předtím jsem u nich neobjednávala, vlastně jsem o nich ani neslyšela. Na stránkách kromě mailu není uveden víceméně žádný kontakt, dodací lhůty mají uvedené trochu delší... Ale uklidnilo mě pár recenzí, kde všichni psali, že boty přišly v pořádku. Nám dorazily hned druhý den. Na maily reagovali z obchodu velmi rychle.
Už jsme jedny měli na jaře, s nimi spokojenost největší, takže kromě obav o trefení správné velikosti jsme šli najisto.
Ručně šité, malá rodinná firma z Bulharska, nádherně voní kůží, perfektně zpracované, měkkoučké.







A když už jsme u těch malých rodinných firem, poprvé jsem taky vyzkoušela objednat Tikki, které jsou zase z Rumunska. Mám je pro Eliáška místo bačkůrek do školky - jsou mu ještě krapet větší. Momentálně nosí do školky na přezutí sandálky Kidofit.
Tikki jsou taky voňavé, nádherně ušité, kůže není činěná chromem, jsou perfektně ohebné.









Poslední botky, které vám chci letos na podzim představit, jsou cvičky z Decathlonu. Kluci začali od září chodit cvičit do Sokola. Původně jsme zamýšleli koupit jim klasické jarmilky, ale pak se nám podařilo sehnat pro Alánka Ultralight a pro Eliáška Babylight (měli v té době nedostatek všech velikostí, teď už je možná situace lepší). Podle mého jsou oboje čistě BF - prostorná špička, nulový rozdíl mezi patou a špičkou, netvarovaná stélka, ultraohebná podrážka.
Doporučuji kupovat minimálně o číslo větší, číslování na stránkách Decathlonu moc nesedí.



Alánek má běžně spíš velikost 26












Vzhledem k tomu, že mají kluci na podzim samé nízké boty, vytáhla jsem ze skříně Hoppediz návleky z kašmíru a merinovlny, používala jsem je v látkovacím období. Dají se ale kromě na nožičky miminek použít i na nohy dospělácké, resp. na kotníky (případně jimi zateplíte i zápěstí). 
Funguje to i doma, kdy už není od podlahy úplně teplo, chodíme jen v tenkých ponožkách - stačí zateplit kotníky.





Máme ještě nějaké bavlněné, značku si už nepamatuji, a ty přirozeně nejsou tak teplé, ale v případě nouze postačí. Jsou celkem variabilní, dají se použít třeba i v létě, když vás zastihne chladnější počasí apod.



Tady jsem si musela kluky vyfotit - kouzlo nechtěného - jak se hezky sladili - poslední dobou je to u nás celkem neexistující jev, libují si v barvách a vzorech a nejvíc samozřejmě lítají po venku, takže děravé tepláky a špinavé mikiny to jistí :-)




Článek je sice o botách na teď, na podzim, ale zima už je za dveřmi a už jste se mě vícekrát ptaly, co na zimu klukům plánuji, tak hlásím, že pro kluky mám objednané Feelmax Vuoma a Zeazoo Yeti.



Pro sebe a pro Muže ještě váhám mezi (pro sebe) Vivo Gobi Hi Top, zimními Camper nebo Camper kozačkami nebo ještě některé Joe Nimble, líbí se mi víc modelů.













A ještě bych ráda zmínila nově otevřený obchod Svobodná chůze. Najdete ho v Praze, mají i hezký web a kromě obuvi nabízí také konzultace s fyzioterapeutkou a různé kurzy a workshopy. Moc jim fandím! 

Tak chladným dnům zdar a užijte si je :-)

PS: Do článku o BF pro dospělé jsem doplnila dost fotek ohebnosti jednotlivých bot.

12 komentářů:

  1. Děkuji za Tvůj čas, že jsi se podělila... Ušetřila jsi mi zpoustu práce. Ty Viva se mi líbí, koukala jsem na ně. Asi je klukům koupím na jaře. Ale ne stejné. Tvoji kluci si nepletou boty, když mají stejné? Naši ano :-) vyběhnou ven, rychlovka, popadnou co najdou na chodbě a až pak ten druhý zjistí, že na chodbě nejsou jeho boty. Mají velikost jen o jedno číslo, takže oba můžou mít oboje boty :-)
    Ty zimní se mi líbí. Nedají se koupit někde tady u nás? nevíš?myslím ty feelmaxy.
    A zajímá mě, proč Tvoji kluci mají vždycky tolikatero botů? :-) Máte to jako s oblečením třeba na ven a na "slušno"?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj :-) A děkuju taky :-)
      Kluci si boty nepletou, mají rozdíl 3-4 čísla. I když taky se jednou stalo, že Alánek běhal ve velkých Eliáškových a Muž si toho všiml až ve chvíli, kdy se obouval Eliášek a stěžoval si, že jsou mu boty malý :-D
      A taky musím kupovat stejné věci - kluci většinou chtějí přesně to, co má ten druhý. Konkrétně tyhle Viva byly pak snad už jenom černý a ty se mi nelíbily tolik.
      Feelmaxy jsem nakonec objednala na botyneboty.cz, už je tam mají, za stejnou cenu jako v té předobjednávce přímo z Finska. Ještě je tedy nenaskladnili, ale objednat se dají a měly by přijít každým dnem. Mělo by je mít i Naboso, dovozce Feelmaxů. A s tím eshopem botyneboty už mám dobrou zkušenost. Nejeví se možná moc důvěryhodně, ale jsou. Možná už na stránkách zapracovali, psala jsem jim, že by to chtělo víc kontaktů a dát se trochu do povědomí.
      A boty máme na ven, do školky, na slušno... Taky proto, že neuznávám nošení jedněch bot celou sezonu - kvůli hygieně a taky z praktického důvodu - když třeba jedny promoknou apod.

      Vymazat
  2. Díky za skvělý článek a sumerizaci :) No, asi začnu krást!!! Ty zimní, jak pro kluky, tak pro vás jsou krásné a pohodlné už od pohledu. Malej má teď celoročky Filii, širší verze, vel. 24, na zimu už jsme mu koupila klasiku, možná i kompromis, od Primigi, vel. 25., ale třeba s těma Zeazoo s ovcí uvnitř se to nedá srovnat, ty jsou jak bačkůrky!!! Mám pocit, že pokud nejsou boty opravdu dobře zateplené, tak v nich studí nohy, aspoň, já to tak mám, sice zimní, ale naprd vytepleté, chvíli někde stojíš a nohy mrznou :( Jsem zvědavá, jak ty Primigi, ale tuhle je měl a nohy taky studené, a to ještě nemrzne! Proto sháním pro malého nějaké merino ponožky, ale tenké, nemáš nějaký tip? Třeba Voxx dělá, ale narazila jsem jen na silné, s těmi se špatně vejde do bot ... Díky M.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Primigi měl starší syn minulý rok, to jsme v BF ještě nejeli. Měl tyhle https://www.facebook.com/iKarkulka.blogspot/photos/a.502761773258851.1073741946.167689943432704/502766923258336/?type=3&theater. Byli jsme s nimi spokojeni, co se funkčnosti týká. Tenkrát mi přišly i lehké a celkem měkké, ale jak by obstály dnes... :-) Ještě je tu mám, možná se na ně mrknu.
      Objednala jsem si merino vložky do bot ze Slovenska a ponožky z Treponu, ale teprve obojí na cestě, tak zatím nevím.

      Vymazat
    2. Jj, tento typ máme taky ;) Chodí v nich dobře! M.

      Vymazat
  3. Tedy ty články o BF obuvi máš fakt krásně zpracované! Mně už z těch bot jde hlava kolem... Prosím tě, jak se dětem obouvají ty Campery? Dotáhneš jim ty tkaničky a pak si je už jen samy nazouvají?
    Cvičky z Decathlonu jsou fakt super, také máme a přesně mě udivilo, když jsem Terezce v 18 měsících kupovala velikost 25 ;-)
    Jsem zvědavá, jak budete spokojení s Tikki. Já koupila Elí do školky Pathik, ale tedy nečekala jsem, že budeme každý měsíc lepit podrážku, pořád se jí někde odlepuje :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míšo, tkaničky u Camperů nedotahuju, sedí jim to tak, jak to je. A už mají grif, ale chci jim koupit nazouvací lžíci, vždycky na to zapomenu.
      Na ty Pathiky jsem už četla hodně negativního - i na balerínky :-( A přitom jim tak fandím a teď udělali nové zimní boty a líbí se mi moc. Tak snad na tom zapracují, byla by to škoda. Já jsem Pathik bačkůrky nekupovala, protože Eliáškovi se nelíbila ani jedna látka :-D

      Vymazat
  4. Dobrý den.
    Děkuji za recenze a postřehy.
    Mohu se zeptat na Zeazoo Leo? Sedím dobře? Jak se utahují? Nespadají z nožky?
    Děkuji
    Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Leo jsou vhodné asi spíš na trochu buclatější kotník, ale dotáhnout jdou a z nožkyy nepadají :-)

      Vymazat
  5. Dobrý den, moc děkuji za Vaše zkušenosti. Začínáme s BF a nebyla bych schopná se v tom množství a kvalitě bot zorientovat. Proto dám na zkušenosti zkušenějších. Pěkný článek má i Veroniquez. Moc Vám oběma děkuji. Krásný, přírodní blog. Hodně zdraví, mějte se pěkně. Vlaďka

    OdpovědětVymazat
  6. Také jsme si nedávno pořizovali docela dost nového oblečení a to konkrétně z této stránky , takže kdybyste někdy potřebovala nějaké to oblečení, které se vám hodí jak na ven, tak i třeba do lesa, tak je to moc fajn :) No, ale už nebudu dál mlít blbosti. Mějte se paní Karolíno :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář :-)