středa 3. srpna 2016

Prečítané leto - vodní týden

Uplynulý týden Prečítaného leta byl o vodě.

Začnu opět tipy na knížky, ale můžete se těšit i na nějaké to tvoření a zábavu :-)

Řeka
Alessandro Sanna
nakladatelství Labyrint/Raketa

O knížce jsem psala už v článku o letních knížkách a rozhodně se k tématu minulého týdne perfektně hodí.


Otvírání studánek
Miloslav Bureš
nakladatelství Albatros

Starší knížka, kterou jsem si vzala po smrti Mužovy babičky - ještě společně s dalšími - jinak by asi skončila ve sběru. Studánky jsou sice už dávno otevřené, ale to vůbec nevadí, číst si o nich a o vodě můžeme celý rok. Verše jsou to známé a jsou doplněné pěknými ilustracemi, které mám ráda - takové jednoduché, optimistické, folklorní.














Mít moře na dvoře
Jindřich Balík
Jiří Kalousek

Předchozí dvě knížky nebyly úplně primárně dětské, toto už je klasické leporelo.
Byla jsem si jistá, že už jsem ji fotila do článku o leporelech, ale ne, tak se budete muset spokojit s úvodní stranou :-) Případně dofotím, kdyby byl zájem.
Je plná kratších či delších básniček o moři, o rybách, o námořnících... Pěkně ilustrovaná.


Moře slané vody
Radek Malý
Pavel Čech
nakladatelství Petrkov

Tuhle už jsem ale určitě fotila, najdete ji tady, a doporučovala jsem ji už několikrát. Čech je holt Čech, jeho ilustrace jsou pro mne jedny z mých tří nejoblíbenějších, a Malý je Malý, jeho texty se čtou jedna radost! 
A jak vidno i z obálky, moře si můžete udělat klidně doma ve vaně nebo ve škopíku.


Uspávanka s plavčíkem a velrybou
Jan Skácel
Pavel Čech
nakladatelství Sursum

Další krásně veršovaná knížka o vodě, o moři, ale vlastně ne vůbec o tom. A další, kterou ilustroval Pavel Čech. 
Hodně nadšeně jsem si ji tenkrát koupila, a až posléze zjistila, že opět k ní existuje i větší vydání. Většina Čechových knih to tak má. Je mi to trochu záhadou, proč to tak je, a každopádně každá velikost má něco do sebe. S kapesním vydáním se lépe cestuje, to je pravda. Ale ty jeho fantastické ilustrace zase lépe vyniknou v tom větším. A klidně by mohly být ještě větší, on to prostě umí. Ty jeho detaily mě nepřestanou fascinovat.















Hlbokomorské rozprávky
Monika Kompaníková
Veronika Holecová
nakladatelství Artforum

Prečítané leto je slovenský projekt, a tak jsem ráda, že můžu do výběru zařadit i jednu slovenskou knížku z naší knihovny. Dostali jsme ji od kamarádky Janky (Slovenky) a jsme za ni moc rádi a jsme z ní nadšeni. A tak trochu nám připomíná Verneovky :-)

















Za zvířátky k vodě
Zuzana Kovaříková
Andrea Tachezy
nakladatelství Albatros

Jedna ze série čtyř knížek Za zvířátky... do lesa, do hor, na louku. Kluci je mají moc rádi. Krátké příběhy, většinou legrační a vtipné. Doprovázené milými ilustracemi Andrey Tachezy. A na konci každého příběhu jsem zvířátka nakreslena realisticky, je k nim kratší povídání, bývají u nich obrázky jejich stop a podobně. 


















Jak to funguje v přírodě
Katie Daynes
Russell Tate
nakladatelství Svojtka

Psala jsem o ní už tady a zas a znovu ji doporučuji, pokud máte menší zvídavé děti, které zajímá počasí. Je skvěle udělaná, plná informací. Máme ji doma už delší dobu a ještě stále jsme ji nestihli vyčerpat. Navíc minulý - vodní - týden dost pršelo, takže se nám fakt přesně šikla.


Anička, žabičky a jejich přátelé
Lenka Kosková-Třísková
Andrea Tachezy
nakladatelství Mladá fronta

Moc hezká dětská knížka o Aničce Kropáčkové, jejích holinkách a posléze dvou žabkách - Lekvačce a Prakvačce. Všechno to začíná deštěm, pokračuje přes louže a ty holinky a tak dál, až k drakovi a víle. A je to napínavé a veselé. Četli jsme ji loni za deště ve stanu a kluci byli nadšení, četli jsme ji pak ještě mockrát dokolečka. Takže teď jsme ji s velkou radostí oprášili.










Vodní týden ale nebyl jen o čtení. Byl opravdu o vodě. Hezkých dní na koupání bylo trochu méně, ale přeci jen se jedno odpoledne našlo.

Voda je pro děti jako magnet. Když se nemůžou koupat, alespoň se v ní snaží všemožně máchat a všechno umývat, nejšťastnější jsou, když mohou zalévat. To neva, že mi kytky a rajčata stojí ve vodě :-)
Tohle byla jedna z klučičích spontánních aktivit - kreslili kolem sebe vodou kruhy a pak z nich buď nesměli vystoupit, nebo je museli překakovat nebo naopak po obvodu běhat, skákat po jedné noze a podobně. Nakonec si vzali klacíky a listí a kamínky a vodou na beton kreslili a různě to dozdobovali. Prostě dětská fantazie.


Hodně často jsme pak pozorovali mraky. To kluci tak nějak sami od sebe. Vymýšleli jsme, čemu se který mrak podobá, jak je asi vysoko, jak rychle letí, jestli bude pršet apod. Potřebovala bych trochu víc znalostí z meteorologie.
A taky jsme pozorovali Airbus A380 Emirates, který asi dvakrát týdně přelétá celkem nízko nad naší zahradou. Je to celkem zážitek, i když už jsme ho viděli určitě nejmíň třicetkrát. Stejně vždycky zírám na oblohu a říkám si, jak je možné, že po ní něco tak obrovského může tak klidně letět.


Kromě mraků se nám taky občas ukázala duha, někdy i dvojitá.


No a pak ten déšť! To je prostě dobrodrůžo. Prší a jsou kaluže a zároveň teplo, takže je jedno, že se kluci celí zmáčí, za tu jejich radost to prostě stojí.








Tady ještě jedna z koupacího odpoledne, kdy si kluci udělali totální pohodu :-)


A i doma jsme se nenudili. Vytáhli jsme vodovky.


Tyhle fotky jsou sice staršího data, ale tahle tvořící aktivita je pro vodní týden jako stvořená. Najdete ji na krásném blogu Z lesa.
A když jsme u Z lesa, tak je na něm nový článek, který se taky přesně hodí a co si doma stopro vyzkoušíme.



Přelévání vody - u nás pomocí injekční stříkačky. 


Pomocí vody také můžete zkusit, jak se zatáhne již rozvitá šiška. A když ji dáte na sluníčko, zase se rozvine :-)


Nebo můžete vyzkoušet, jak krystalizuje cukerný nebo solný roztok, v našem případě s přidání barviva.


Míchání barev v kelímcích pomocí vzlínání byla obrovská podívaná. Připravte si 6 kelímků, do všech dejte asi do poloviny vodu. Do třech z nich přidejte do vody barvivo - modré, žluté a červené. Kelímky dejte do kruhu a střídejte ty s barvivem a bez barviva. Pak každý kelímek propojte s vedlejším papírovým kapesníkem či ubrouskem - tak aby byly oba konce ponořené - jeden v čisté vodě a druhý ve vodě s barvivem. Během chvilky se barvy smíchají, "přetečou" do kelímků s čistou vodou a vzniknou vám nové barvy a odstíny.


A ještě házení prasátek na stěnu - stačí do vody ponořit malé zrcátko a najít správný úhel.


Tak ahoj, vodníci! :-)

2 komentáře:

Děkuji za váš komentář :-)