čtvrtek 19. května 2016

Zápis

Čas nezastavíš.

V únoru jsme s Eliáškem absolvovali zápis do základní školy.
Pamatuju si docela přesně, jak mi přišlo naprosto nereálné, když byl Eliášek novorozenec, aby byl jednou tak velký, že by nosil velikost např. 104. Tak z té už dávno vyrostl. A přijde mi pořád stejně maličký, moje miminko. Jen už zapsané do ZŠ.

Každopádně protože je narozený na konci srpna a protože, ač je velmi bystrý, skvěle mluví, všechno si vyřídí, je schopný se téměř nekonečně dlouho soustředit, se vším si poradí, umí všechna písmena, hláskuje, miluje slovní fotbal, počítá a o všechno se živě zajímá a všechno si pamatuje (nejsem matka, která by ze svých dětí dělala génie, jen volně cituji z vyjádření MŠ a PPP), je také ještě nedostatečně sociálně vyspělý, rozhodli jsme se po téměř půl roce úvah pro odklad.
Tedy řeknu vám, nebylo to rozhodování vůbec snadné. 

Zápis byla celkem rychlovka, resp. Muž hlídal Alánka, Eliáška si vzala jedna paní učitelka, aby mu pokládala záludné otázky a dávala záludné úkoly (které Eliášek zvládl až na výjimku levou zadní, takže tím spíš se pak divili, proč zvažujeme odklad), druhá paní učitelka mě vzala stranou vyplňovat dokumenty. Stihla jsem jen jednu ne moc dobrou fotku.
Za odměnu si pak mohl vybrat některý z výrobků dětí ze ZŠ. Vybral si rozvrh hodin :-) 
Doma dostal dárek - Djeco Puzzle Silniční doprava. Radost obrovská, puzzle v každodenním používání. 
A k obědu byly domácí jitrničky a jelítka.





PS: Každopádně pro všechny případy už mám vybranou školní aktovku, bačkory, pastelky... :-D

5 komentářů:

  1. rozhodování to opravdu není jednoduché, u nás zase doporučovali odklad ve školce kvůli hyperaktivitě, u zápisu byli spokojení, mi se z mnoha důvodů rozhodli že do školy půjde

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ať je to volba šťastná a ať se ve škole líbí :-)
      U nás je teď škola opravená (původní budova) a komplet nová pro první stupeň (hezká přístavba). Máme také nového ředitele, je to muž, tak snad se s jeho příchodem trochu uklidní situace (byly kolem školy celkem emoce, a taky tam byl výlučně ženský kolektiv, a to asi nikdy není moc dobře) a snad se i zlepší kvalita výuky.

      Vymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Sama mam s odkladem negativni zkusenost.ktera me provazela cele detstvi. Ve vsech soutezich,disciplinach,zajmovych aktivitach jsme byli rozdeleni ne podle tridy,ale podle roku narozeni. Takze jsem byla vzdycky s temi starsimi a mimo svoje kamarady ze skoly. Vesmes me prevalcovali. Chybely mi spolecne zazitky s mymi vrstevniky,dost jsem tim trpela ...treba i na taborech,v plavani ... Starsi jde letos do skoly,je unorovy,u nej neni duvod,mimochodem teseni je u nas prevelike;-) Mladsi pujde pristi rok,i kdyz je pozdne letni, o odkladu neuvazujeme. Eli ma krasne hodnoceni,jeho socializaci mate jako rodice v rukou,da se hodne pokrocit za kratky cas. Urcite poctes opacne nazory,je to fer. Ja to pobrala ze svych prozitku,snad se nezlobis ...nebe cisty;-)
    Predchozi jsem smazla,pustila jsem s hrubkou,kt jsem si vsimla pozde ...:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezlobím, sama jsem vyhledávala všechny názory, ať to mám z obou stran a několika úhlů pohledu.
      Tu socializaci jsme začali řešit už na začátku minulého školního roku, udělali jsme dost pokroky, ale celkově je prostě ještě asi nevyspělý, potřebuje si hodně hrát, nemá moc pod kontrolou emoce...
      Věřím, že jsme se rozhodli správně.
      A snad už je i pryč doba, kdy by děti takto hloupě selektovali. I když - je to vždycky o lidech no.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)