úterý 17. května 2016

Alánkovy narozeninové dárky

Třetí narozeniny jsou jen jednou za život!

Ačkoli na fotce jsou "jen" čtyři balíčky, dárků dostal Alánek o něco víc. Předně - v jednom z balíčků je vícero knížek, a pak taky dostal dárky ještě od babiček, dědečků, tetiček, strýčků..., ale to sem ani všechno nedávám.


Jedním z hlavních dárků bylo krájení. Alánek má teď období vaření - chce asistovat při vaření nám, neustále tahá z linky hrnce a různé nádobí, formičky a vykrajovátka a míchá, válí, krájí, peče, vaří.
Dostal dvě dřevěné sady krájecích potravin - ovoce s melounem a čokoládový dort.
Obě sady jsou moc hezké. Mají pěkné balení, jsou perfektně opracované, precizně nabarvené a namalované, suché zipy výborně drží. Jen u toho dortu mohli ten krájecí nůž udělat aspoň u špičky užší, nedaří se nám s ním dort rozkrojit, resp. zakrojit mezi jednotlivé dílky. Naštěstí máme nože ještě náhradní, které to zvládnou :-)
Celkově už máme k tomu vaření docela dobré zásoby :-)





Tescoma sada je pro mě, na narozeniny jsem s ní dělala vaflové rozetky - víc tady.
Zapomněla jsem na ně uvést recept, tak napravuji:
90 g polohrubé mouky
20 g třtinového cukru
130 ml mléka
1 vejce
špetka soli

Ze všechn ingrediencí umíchejte vaflové těsto a pomocí rozetek smažte tvary. Hotové rozetky můžete posypat vanilkovým nebo skořicovým cukrem apod.
Tady je postup hezky vidět.


Dalším dárkem byl Prášek Skočdopole. Kluci měli období, kdy sledovali Cars a Planes a Blesk s Práškem u nás prostě frčí. Co naplat. Držet je od toho nemůžu (a ani úplně nechci), ty jemnější pohádky jim předávám prostřednictvím knížek. "A hlavně si pamatujete - lepší drobné ústupky, než vážně komplikace!"
Stejně jako máme dva Blesky, tak máme i dva Prášky. Autíček máme plnou velkou dřevěnou bedýnku, hrají si tak nějak se všemi, ale tyhle modely prostě vedou. Za mě velké plus, že jsou kovové a hezky udělané. Nikde nic ostrého.


Djeco zatloukačka - měla jsem ji v merku už delší dobu. Obecně máme Djeco moc rádi, jsme spokojeni s kvalitou, líbí se nám jejich nápady a motivy. Ani tahle hračka není výjimkou.
Výborná na rozvoj zručnosti a jemné motoriky. Korková deska by ale mohla být větší.



Následuje trojice knížek. 
První z nich jsou Pohádky před spaním od Zuzany Pospíšilové. Koupila jsem původně Pohádky pod polštář, ale nakonec jsem je vyměnila. Příběhy se v knížkách sice neshodují, ale jsou si podobné - krátké pohádky před spaním. A tato se mi líbila víc pro své ilustrace. Připomínají mi něco z dětství.
Zpětně musím říct, že i ty příběhy jsou v této o něco hezčí. Není to žádná hitparáda, máme spoustu krásnějších knížek, ale tahle ještě ujde. Ty pod polštář už mi někdy přišly vyloženě nehezké.
















Druhé dvě jsou ze série okýnkových od Svojtky. Doma jsme už měli Co se děje v noci, Alánek tedy dostal Jak to žije na zahradě a Jak to žije na farmě.
Okýnkové knížky od Svojtky jsou u nás všeobecně hodně oblíbené. Ne všechny se mi ale líbí. Často mají zajímavé téma, ale zpracování značně pokulhává, zejména po grafické stránce. Snažím se vybírat ty s realistickými obrázky. 
Což tyto tři knížky do značné míry popírají. A to je právě docela často terčem kritiky. Že liška nevypadá jako liška, a je to vlastně liška? 
Sama za sebe musím říct, že u těch tří (z této série menších formátů) mi to nijak nevadí. Naši kluci moc dobře vědí, jak jednotlivá zvířátka nebo rostliny vypadají v reálu, a tak trocha těch dětských ilustrací neuškodí. Knížky jsou u nás všechny moc oblíbené.







































Kromě vařícího období má Alánek taky období fascinace světlem. V létě dostali s Eliáškem baterky z IKEA, rádi si svítí mobilem, pozorují různé lapače paprsků, milují kaleidoskop, a do nedávna měli v ložnici LED světlo, které už ale dosloužilo.
Proto jsem Alánkovi vybrala novou lampičku - králíčka. Dají se koupit ale i jiná zvířátka nebo tvary.
Nepoužívá se u nás samozřejmě jen jako lampička, ale i jako klasická hračka, jednu dobu s ní musel i cestovat. Baterie má celkem výdrž :-)




Další dárek není až tak úplně narozeninový, spíš z kategorie potřebných - keramické hrnečky z dílny Nazaret. Jedná se o chráněnou a terapeutickou dílnu.
Přestože vypadají stejně, stejné nejsou. Je na nich vidět, že jde o ruční práci, každý je maličko jinak velký a široký, ale zase nijak zásadně. I kresba je viditelně ruční. Jsou milé a s duší, dělají nám radost každý den.


A ráda bych ještě zmínila dva dárky, které nebyly v naší režii.
Prvním z nich jsou dárky od slovenských kamarádů - Pískacie tričká s kačkou (další do sbírky). Jedno tedy Alánek dostal, druhé jsme Eliáškovi přikoupili, protože znáte to. Musí mít většinu věcí každý svou. Kačka je jen pro Bleble, jinak ale máte na výběr ze spousty jiných motivů. O Pískacích tričkách jsem psala už tady.
K tričku Alánek dostal ještě céčka!! :-) Tahá je všude, nejradši si z nich dělá řetízek kolem krku. Taky perfektní na jemnou motoriku. Kdo by to byl před 30 lety řekl, co? :-D


Nakonec ještě sada od Weledy - zubní pasta a sprchový šampon. Vyhráli jsme na Modrém koníkovi v rámci soutěže s Rohlík.cz :-)

15 komentářů:

  1. Dodatečně vše nejlepší ! Nádherné dárečky dostal.Teď je tolik možností, více než za našich dětských let.I když céčka - ty už byly :-). Naše holky dostaly céčka od babičky a kromě toho, že je spojují a dělají si korále na krk, používají je rozdělené v kuchyňce na vaření - je z nich prostě polévka, salát, omáčka :-).K dovybavení kuchyňky můžeme dát ještě jeden tip - na Fleru, uživatelka JolanaK z Tlumačova - filcové muffiny, dezertíky, saláty, řízky s bramborem,hot dogy atd.Mrkněte na to :-).Zdraví Jolana s Editkou a Violkou

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkujeme :-)
      Ano, je toho spousty, člověk neví, co dřív :-) Ale když tak zalovím v paměti, tak my jsme toho jako děti měli taky hodně a spoustu se toho vrací :-)
      Na Flér jsem mrkla a to je teda něco! Paní to má teda nádherný, musí to dát hroznou práci, taková piplačka. A je to jen shoda jmen nebo ne? :-)

      Vymazat
  2. Moc pekne darky. Podobne nasim pro dcerku ke stejnému výročí. Take miluje vareni, okénkové knihy a světýlka. Nasim drobným ústupkem je princezna Anna :). Ale letadlo by ji taky ucarovalo :)). Dekuji za tipy. Tip na nasi oblíbenou okénkovou knihu je Kdopak bydli na hrade. Pekny den Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Princezna Anna z Frozen? Většinou všechny holčičky chtějí být Elsa :-)
      Kdopak bydlí na hradě znám, ale asi ji spíš koupím pro nějakou naši malou kamarádku, ta ji jistě ocení. Taky moc hezká :-)

      Vymazat
  3. Krásné dárky, děkuji za inspiraci.Mám kluky čerstých 5 a druhý v říjnu 4 a už jsem se Vámi nechala inspirovat a to ne naposledy. Koupila jsem puzzle od Londji My Race Puzzle. Moc ráda sem chodím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky děkuji :-) Za milý komentář :-)
      A jak se klukům puzzle líbí?

      Vymazat
    2. Líbí se jim moc, zdají se jim trošku těžké ale to myslím není na škodu. Jen teda jsou dost divocí a u nicčeho moc nevydrží. Po krátké době se pohádají a začnou běhat rychlostí takovou, že mám pocit, že náš dům jim spadne na hlavu a přitom vydávají zvuky podobné řevu paviána. Každý den si přeju, ať je to brzy přejde a už teď se bojím puberty.

      Vymazat
    3. :-D :-D To je asi všude stejné :-)

      Vymazat
  4. Můžu se zeptat,kde jste koupila Prášek Skočdopole?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady http://www.i-hrackarstvi.cz/hledani/?q=dusty, ale už ho tam asi nemají. A nebyla s nimi nejlepší domluva :-(

      Vymazat
    2. Děkuji. A Alánkovi přeju krásný celý třetí rok. Máme kluky ve stejném věku.

      Vymazat
    3. Už čtvrtý :-) Děkuji :-)

      Vymazat
  5. krásné :) vše nej
    Barča

    OdpovědětVymazat
  6. Můžu se zeptat,kde jste koupila Prášek Skočdopole?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář :-)