středa 12. srpna 2015

Ze šperkovnice

Minulý týden mi Muž přinesl z opravy řetízek k přívěsku, a tak jsem si udělala trochu pořádek ve šperkovnici.


Mívala jsem vždycky plnou krabici/košík různých cingrlátek, ale jednak jsem alergická (patrně) na nikl, a taky čím jsem starší, tím jsem náročnější a nemusím mít každou blbinu.
Nechala jsem si víceméně jen pár kousků. Většinou značky Swarovski. Společnost je mi sympatická mimojiné tím, že její zakladatel Daniel Swarovski pochází z Čech a surový skleněný materiál se dovážel z Jablonecka. Jak je to v současnosti, se mi úplně nedaří vypátrat, zřejmě se výroba přesunula i do Číny a dle jiných informací se v průběhu tohoto roku plánuje zavřít v Čechách továrna.

Každopádně tedy můj první kousek byla tato kulička - Swarovski Signature Ball Pendant.
Poprvé jsem ho viděla ve Swarovskiho pobočce v Budapešti. Moc se mi líbil. Když jsem o dva měsíce později poprvé otěhotněla, dostala jsem ho naprosto nečekaně od manžela :-)


Druhý přírůstek jsem dostala, trochu se zpožděním, za narození prvního syna. Swarovski Silk Pendant.


Třetím za porod druhého syna byl Parallele Mini Pendant.
Naposledy jsem k narozeninám dostala náušnice - Galet Pierced Earrings.


Od všeho si schovávám krabičky, samozřejmě certifikáty pravosti a do nedávna jsem měla schované ještě balící papíry a stužky.


Druhé náušnice mi Muž koupil na dovolené v Itálii, v jednom malém obchůdku v Gallipoli. Jen už si bohužel nepamatuji názvy všech "kamenů", které na nich jsou. Objevila jsem ale profil Papito Lindo na FB, tak jim asi napíšu s dotazem :-)


Posledním pro mě vzácným kouskem je brož ve vzhledu alpské protěže od kamarádky Mirky. Žije už řadu let v UK a naše cesty se před pár lety rozešly, tak mám na ni alespoň památku. Netuším, zda jsou kameny vzácné, či jsou to "jen" zirkony nebo něco podobného, ale pro mě má osobní hodnotu.


Momentálně jsem ovšem bez hodinek. Léta jsem byla věrná značce Storm, ale u posledních hodinek mi před časem praskla plastová část na kovovém řemínku, opravit už by to asi nešlo, a i celkově byly hodinky celkem obouchané. Z těch nových kolekcí jsem si už ale nevybrala.
A tak vybírám jinde.

Hodily by se mi ještě jedny maličké náušnice - pecky. U Swarovskiho si vyberu bez problémů :-)


A ještě na závěr - v dohledné době nám dorazí nové snubní prstýnky, už se jich nemůžu dočkat.

10 komentářů:

  1. Hezké to máš, takové čisté, jasné.. já jsem šutrofilní, takže ráda nosím polodrahokamy :-)
    Ty nové snubní prsteny mě tedy zajímají!! Staré se poztrácely, ošoupaly nebo proč nové? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, Veru :-) Dřív jsem mívala všechno možné ve všech barvách, postupem času jsem to vyselektovala na tyhle neutrální, nenápadné. Vyhovuje mi to tak nejvíc.
      Na těch velkých náušnicích právě polodrahokamy jsou, jen tedy musím zjistit, jaké. Ty bys to nepoznala?

      Původní snubáky jsme měli v kombinaci titan stříbro. Dva stejně široké pruhy. Ten stříbrný kroužek byl nasazený na titanové základně. Mužovi se po nějaké době začal ten stříbrný trochu oddělovat, až se jednoho dne oddělil úplně a Muž ho ztratil. Já jsem v té době otěhotněla, trochu mi natékaly prsty, tak jsme ani jeden ten snubák nenosili. A roky běžely :-)
      Čas od času jsme si řekli, že bychom nechali ten starý Mužův snubák spravit, ale nakonec jsme se rozhodli pro úplně nové.

      Vymazat
    2. Já moc odborník nejsem, ale to růžové bude zřejmě růženín a ten první zelený kamínek bude asi také polodrahokam - možná fluorit?
      To ostatní bych tipovala na sklo, ale spíš jen tak hádám.. Ten hnědý a žlutý by dle barvy mohla být záhněda a apatit, ale nějakou mi ani u jednoho nesedí struktura.. Ten spodní váleček je buď sklo nebo křišťál.

      Vymazat
    3. Pamatovala jsem si jenom, že tam určitě nějaký křišťál je (sklo určitě žádné), takže jsem byla přesvědčená o tom průhledném, že to je on. Ale zbytek teda vůbec. Ještě možná ten růžový že by mohl být druh křišťálu, ten růženín.
      Napsala jsem do toho obchodu a paní mi odepsala, že jsou to vše variace křišťálu a perla. Tak to bude asi ta žlutá. Poprosila jsem je ještě o upřesnění, až bude čas.
      Třeba se do Gallipoli zase vypravíme, tak si tam s tím můžu zajít a zeptat se přesně :-)

      Vymazat
  2. Moc hezké to máte. Já jsem taky alergická skoro na každou bižuterii, jen na stříbro a zlato nejsem (platinu jsem nezkoušela :-D)
    Nevím jestli Swarovsky vyrábí v Číně ale v Jablonci je část výroby určitě, jestli už ji teda nezavřeli :-( což je možné protože se psalo o tom, že budou modernizovat výrobu v Rakousku.
    Já mám ráda šperky Trollbeads a tak dostávám korálky k různým výročím nebo k narozeninám.
    Snubní prsteny máme nové tak 3 roky. Když jsem se s mužem brali tak nám na nich moc nezáleželo a tak jsem udělal vlastní návrh a našla zlatníka a ten nám je vyrobil přesně podle našich představ. A teď jsme oba moc spokojeni.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-)
      Ano, bižuterii taky nesnesu. Proto si myslím, že mám alergii na ten nikl, bývá všude.
      Zlato, stříbro, titan, ocel... to mi nevadí. Platinu jsem taky nezkoušela, ale asi bych ji snesla :-D

      Trollbeads neznám, mrknu se :-)

      Když my jsme se brali, tak nám tak nějak nezáleželo na spoustě věcí, dneska bych to skoro všechno udělala jinak :-D A víc bych si to užila :-D

      Vymazat
  3. Moc krásná špěrkovnice :-).
    Já jsem předloni na Vánoce od muže dostala řetízek a náušnice Swarovski, samozřejmě i s certifikátem a bohužel se mi podařilo přetrhnout řetízek. A jaké bylo moje překvapení, když mi zlatník řekl, že to vlastě nepůjde opravit, že to není ani stříbro. Jak je to možné? I ty náušničky mi zčernaly. K čemu mi tedy ty kamínky jsou, když ten kov, v kterém jsou zasazené je šunt? Byla jsem z toho dost zklamaná a ze Swarovského tedy vyléčená :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nejednalo se jen o Swarovski elements? To není přímo Swarovski, může to vyrábět jakákoli firma.
      Protože je mi to divné. Nejstarší řetízek s přívěskem mám už skoro 6 let, nosím ho často a jak vidíte, nečerná nikde. Je to ten nejdelší s přívěskem koulí.
      A ten se mi i dvakrát přetrhl. Poprvé mi ho opravili přímo ve Swarovski, podruhé už ne, tuto službu zrušili, ale doporučili mi zlatnictví v Praze. Nevím, odkud jste, dala bych Vám kdyžtak kontakt. Byli tam moc ochotní a spravili to perfektně.
      A co se týká materiálu, tak to je mi také divné. Já se po veškeré bižuterii osypu, dírky v uších se mi zanítí. Toto nosím denně a bez reakce.

      Kupoval to manžel opravdu v kamenné originální prodejně? Nechci se Vás nijak dotknout, jen se mi to prostě nezdá. Mohl se manžel nechat napálit. I ten certifikát už vám dneska zfalšují :-(

      Vymazat
  4. V pořádku, určitě se mně to nedotkne ;-). Já teď už nevím, jestli to byl jen Swarowski elements, .....Ale myslím, že to manžel určitě kupoval v originální prodejně, zatím na mě nikdy nešetřil :-) a taky z toho byl dost špatný. Účet už manžel určitě nemá, ale certifikát bych ještě mohla dohledat a popř. s tím něco udělat.....Děkuji za reakci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No pokud je to originál Swarovski (na fotkách mám vyfocené ty certifikáty, netuším, zda ke šperkům ze Swarovski elements dávají certifikáty, a pokud ano, jestli vypadají jako tyto), tak bych s tím zašla do prodejny, ať s tím něco udělají. Je to fakt divné.
      Další věc teda může být (ale to taky nepředpokládám), jestli jste třeba nepoužívala parfém, když jste měla šperky na sobě. Po tom by to třeba mohlo zčernat.

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)