pondělí 17. srpna 2015

Dobrodružství pavouka Čendy - trilogie

Pavel Čech
nakladatelství Petrkov


Tři krásné knížky, které napsal a nádherně ilustroval Pavel Čech. Jeho ilustrace jsou opravdu něco úžasného. Pokud je ještě neznáte, zapátrejte na internetu - namátkou Listonoš vítr, O zahradě, Uspávanka s plavčíkem a velrybou, Moře slané vody, Stoupáni na horu... 


Knížky vyšly ve dvou formátech - 10,5 x 10,5 cm a 22,2 x 22,2 cm.
Já jsem kdysi koupila ten menší formát, protože fyzicky v knihkupectví větší neměli. A knížky jsem chtěla hned. Nedávno jsem dokoupila ve stejném formátu i poslední, třetí díl.

Každá velikost má něco do sebe - na větším lépe vyniknou ilustrace, ten menší se nám zase všude pohodlně vejde.


Příběh vypráví o pavoučku Čendovi, který žije ve starém opuštěném domě, v hodinách s kukačkou. Jednoho dne ale začnou dům bourat a Čenda s kukačkou se zachrání na poslední chvíli. Zabydlí se v lese, kde Čendu čekají nová dobrodružství, ale hlavně se seznámí s krásnou pavoučicí Janou. Jejich idylka ale netrvá dlouho, Janu chytí člověk a odnese ji do svého domu. Čenda vyráží ji zachránit...











Na knížkách mě baví i drobné detaily - jako na příklad lesknoucí se pavučinka na zadní straně.






 

6 komentářů:

  1. Čím víc pročítám Tvůj blog, vidím, že jedeme v mnoha věcech na stejné vlně.
    Pavla Čecha milujeme. Terezka má asi 4 knížky. Jsou úchvatné ... ilustrace jsou nepřekonatelné a milý, poetický text ... nádhera.
    pa, M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však proto jsem tě začala číst - to společné, tam se cítím doma, souzním a přikyvuju. A to odlišné mě inspiruje a posouvá dál :-)
      Jaké má Terezka? Já jsem si teď objednala Stoupáni na horu, spíš pro sebe a pro Muže. A moc se mi líbí ty, co jsem vyjmenovala výše.

      Jinak, pokud neznáte, ještě moc moc doporučuji knihy Renáty Fučíkové.

      Vymazat
    2. Ještě máme Zahradu, O čertovi a tohoto Čendu:O)
      Fučíkovou neznáme, díky za tip:o)
      papa

      Vymazat
    3. ... jo a Stoupání na horu máme také. Terezka měla ze všech už i referát:o)

      Vymazat
  2. Nedávno jsem dopořídila ten třetí díl taky, zatím jsme měli jen ty první dva, mě se to líbí moc, ale pár lidí co je tu četli na návštěvě s Mikešem mi řeklo, že jim to přijde moc strašidelné pro malé dítě.. :-D No, je pravda, že některé ty ilustrace jsou trochu tajemné, ale nepřijde mi, že by se Mikuláš něčeho bál :-)
    Pavla Čecha máme skoro celou sbírku, moc mě mrzí, že Dědečkové už nejsou k mání! Zrovna dnes ráno mi přistálo v mailu upozornění z Kosmasu, že už vyšla jeho nová kniha Knížka pro dva! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čenda mi přijde krásně strašidelný, spíš dobrodružný :-) Taky jsem u kluků nezaznamenala žádné znepokojivé reakce :-)
      Jo, ta Knížka je moc hezká, jako ostatně vše :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)