pondělí 10. srpna 2015

Bez vody

Jak už jsem nakousla v předchozím příspěvku...

...ne každý z panujících veder skáče nadšením. A ne vše je tak pozitivní. Nám například velmi klesla voda ve studni, takže jsme byli od včerejšího rána neplánovaně bez vody.

Vzhledem k tomu, že jsme předchozí dny trávili pryč, domů jsme se vraceli jen vyspat a najíst, nebylo tu zrovna naklizeno. A v sobotu večer byla na lince pěkná hromada nádobí. Mávli jsme nad tím s Mužem rukou, že zítra (rozuměj v neděli ráno) je taky den. Jo jo, tak už to bývá :-)

Proto jsme to tu zamkli a vydali se navštívit Mužovi rodiče.

Alánek hrál s dědou rukama mlýnek a společně s tetou koukali kluci na Včelí medvídky a na vzlety letadel.

Odpoledne, když se Alánek vyspal, jsme usoudili, že návštěva už trvala dost dlouho a vydali jsme se na nákupy. Využili jsme toho, že stejně nemůžeme nic dělat.

Muž si trochu doplnil garderobu do zaměstnání. Ty medové kalhoty se mi líbily ještě víc než šedé, ale už vrčel, když jsem na něj namířila mobilem :-D


Kluci zase řádili. Taky to tak máte, že jakmile děti zbystří volný prostor (a že ho v obchodním centru bývá), mají potřebu běhat a být v pohybu? Znehybněli jen v okamžiku, kdy kolem nás s houkáním projela mašinka. Ne ta pestrobarevná, co se houpe na místě, bliká a hraje nějakou řvavou melodii, ani ta, co objíždí ten vražedně malý oblouk stále dokola. Opravdová mašinka, se slečnou strojvedoucí v čepici a s píšťalou, s vagonky, jen v malém provedení. Utíkali za ní jako zběsilí.
Tak jsme jim to dopřáli. My měli aspoň deset minut klidu. I když, řeknu vám, nebyl to zrovna příjemný pocit, že odjeli sami dva ve vagonku a slečna s nimi jezdila buhvíkde po obchoďáku.
Ale vrátili se nadšení! :-)


A pak jsme šli kolem hračkářství, kde zmerčili autíčka. Muž je nekompromisně odtáhl od výlohy, já jsem vyměkla a lobbovala jsem za ně, ať si každý smí jedno malé vybrat. Tak mají dva nové HotWheels. To je taky věc. Přišel s tím Eliášek ze školky. Že ho mají všichni kluci.
Muž nelenil, na půdě vyštrachal papírový kufřík a přinesl poklad - několik HotWheels autíček ještě po něm.
Tak teď mají dva další do sbírky.
Ta stará autíčka se mi tedy líbí mnohem víc. I tahle dvě nová jsme vybírali poměrně dlouho, aby vypadala co nejvíc tak nějak normálně.


A v hračkářství jsem i na moc hezkou stavebnici. Vzala jsem ji, i když ještě nemám úplně jasno, pro koho bude a k jaké příležitosti. Zde Eliáškovi k narozeninám, nebo Alánkovi k svátku. Ale nechat jsem ji tam nemohla.


Pak jsme ještě vyřídili nákupy, zásobili jsme se balenou vodou, ovocem, zeleninou, pečivem (donutili mě koupit chleba!), jogurty, sýry... No prostě abych nemusela moc vařit.
A k večeři jsme si objednali pizzu. Což nebylo vůbec špatné. Na všem najdeme něco pozitivního :-)


Co mě na té netekoucí vodě mrzí nejvíc - dnes mi přišla mýdla od Moniky, a já je nemůžu vyzkoušet. Nějakou vodu sice máme, když se sleze do studně, tak se dá voda natočit do kanystru, máme i ty balené, a používám i vodu z bazénu. Ale omýváme se ve škopíku a na to je těch mýdel škoda :-)


Má přijít pan studnař, tak třeba nás potěší. Jinak se dáváme na modlení a tančíme dešťový tanec.

7 komentářů:

  1. Kájo, držím palce, ať si vytančíte aspoň trošku vody :-D. Já minulý týden dorazila domů po 1,5h cestě z práce upečená ve vlastní šťávě (na bus zastávce bylo 38st.C), těšila jsem se jak skočím šipku do sprchy a taky jsem zjistila, že neteče voda. Ale bylo to z důvodu výpadku elektřiny zásobující čerpadlo, tak to trvalo jen 3h, ale ty byly sakra dlouhé.
    Btw, ta stavebnice je nádherná. Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Míša od Honzíka? :-)
      Voda už teče! Pan studnař přišel dřív, ani jsem nevěděla, že tu byl :-D Mám umytou hlavu a dělám si kafe :-D
      Ano, elektřina a výpadek čerpadla, to taky dobře znám. Vždycky si říkám, že když nejde proud, ještě to tak nějak jde (ale skáču do zdi, když ho vypnou, když peču chleba), bez vody je to horší, ale bez obojího najednou je to katastrofa. Jsme zhýčkaní!
      Stavebnice je super. Bohužel mi nešla vytáhnout s obalu, porušila bych jednu jeho část. Jinak už bych si s ní pohrála :-D Tak se nemůžu dočkat, až ji někdo dostane.

      Vymazat
  2. Také bojujeme s vodou ve studni, vlastně už pár let. U nás postavili na řece malou vodní elektrárnu, strhli nám všem v okolí prameny podzemní vody, jiný zdroj vody nemáme, takže už pár let si vozíme vodu na pití a vaření v barelech. Užitkovou vodu nějakou ze studny vymačkáme, ale tyhle sucha nás asi také odříznou i od toho zbytku vody co máme. Bylo by fajn, kdyby se ale i ostatní z toho sucha poučili a začalo se s vodou trochu šetřit...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No tak to je dobré teda :-( S tím se asi nedá nic dělat co? Mají snahu to aspoň řešit?
      Řeknu ti, představa, že si roky vozím vodu v barelech, teda není moc lákavá. Mně stačí vždy těch pár dní, kdy nám voda neteče, ať už kvůli suchu, v zimě kvůli mrazům, nebo když nejde elektřina. Jsme na tom už moc závislí.
      A taky jsem si říkala, jak tou vodou plýtváme, protože si neuvědomujeme, co za tím vším je. Jen otočíme kohoutkem a hotovo.
      Kdyby na to jednou přišlo, určitě bych chtěla něco na odchyt dešťovky a s tím splachovat, přívod do pračky atd. Kupovali jsme teď nové baterie a jsou v nich perlátory, tak to mám radost, aspoň něco.

      Vymazat
    2. Na pár týdnů nám přistavili takovou tu pojízdnou cisternu s vodou, pak se pomalu začali vykrucovat z odpovědnosti, nechali si zpracovat odborný posudek, že za to vlastně nemohou atd. Zbývá nám jedině soudní cesta, ale to je na dlouhé lokte. Kromě těch problémů, které nám nadělali s vodou ve studních, tyhle malé vodní elektrárny hyzdí řeky, protože jsou pomalu na každém jezu, navíc je to prostě zásah do života té řeky v daleko širším rozsahu. Jsem z toho zkrátka mrzutá, ale je to holt byznys...
      Budeme doufat, že se aspoň někdy změní místní složení v zastupitelstvu obce a připojí nás na místní obecní vodovod, do té doby budeme pít pramenitou vodu z nedaleké studánky, což vlastně také není špatné a aspoň si té vody více vážíme :-)

      Vymazat
  3. Tak doufám, že voda už teče a vše je v nejlepším pořádku.. Tohle řeším pořád, s tou konečností vody, jak to vysvětlit dítěti, že voda prostě neteče jen tak z ničeho nic a že to stojí hodně úsilí a hlavně se nemá plýtvat. Mikeš je nadšený ze splachování, přelívání vody atd. asi jako každé dítě a nejraději by vodou plýtval pořád.. Moc se mi líbí, jak to bývá v lesních školkách, že je voda v barelech a děti vidí, jak ubývá a že se pak musí nanosit nová, že to prostě není samozřejmost, že otočím kohoutkem a teče. Ale asi je na to ve dvou letech ještě trochu brzy..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Voda už teče :-) Ale šetřím. Co kdyby... stále nepršelo :-(

      Ve dvou letech je asi opravdu brzy. Alánek by to tedy teď nechápal. Eliáškovi už to vysvětluju. Taky je baví splachování, při mytí rukou si vodu pouští naplno a cachtá se tam dlouhé minuty, dokud mi to nedojde, že už je pryč nějak dlouho a nevyženu ho. Vanu jsou schopni vypustit a začít znovu napouštět, vylévají vodu ze skleniček a lahviček... No děti :-) Nechci jim brát veškerou zábavu, ale chci, aby věděli, jak se věci mají. Však oni na to přijdou. Já myslím, Veru, že zrovna naše děti k tomu budou vedené (myslím naše a tvoje), že my nemusíme mít výčitky a občas jim nějakou vodní radovánku dopřát :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář :-)